Dostupni linkovi

Srpski snovi o crnogorskom moru


Na skupu u Budvi su bili predstavnici lokalnih vlasti, dijela opozicije, srpske crkve i prosrpskih nevladinih organizacija
Na skupu u Budvi su bili predstavnici lokalnih vlasti, dijela opozicije, srpske crkve i prosrpskih nevladinih organizacija

Vlada Crne Gore još se nije oglasila povodom poruka sa sinoćnjeg skupa (7. novembar) pod nazivom "Sto godina od oslobođenja Boke i ujedinjenja", koji je u Budvi organizovala nepoznata organizacija "Srpski narod Boke".

Pojedini učesnici tog skupa kojim je obilježena 100 godišnjica Podgoričke skupštine i kraj Prvog svjetskog rata, pozivali su na povraćaj „srpskih teritorija i srpskog mora“, a čule su se i poruke kojima se negira crnogorska nacija, dok je vlast u Podgorici nazivana okupatorskom.

Iz Službe za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore je Radiju Slobodna Evropa (RSE) saopšteno je da danas neće reagovati povodom poruka sa sinoćnjeg skupa koji je održan u Budvi.

U međuvremenu oglasio se predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović koji je kazao da poruke sa budvanskog skupa „najblaže rečeno, izazivaju sažaljenje ozbiljnih ljudi“.

U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista kažu da su poruke koje govore o teritorijalnim pretenzijama prema Crnoj Gori i u kojima se negira crnogorska nacija i identitet dio prepoznatljivog folklora srpskih nacionalista.

U saopštenju za javnost iz te partije su skup nazvali „bizarnim vašarom nacionalista i šovinista u Budvi“

Povratak u devedesete: Predrag Sekulić
Povratak u devedesete: Predrag Sekulić

Poslanik vladajuće partije Predrag Sekulić za RSE kaže da srpski nacionalisti svojim zapaljivim porukama žele povratak u prošlost:

„Na žalost poruke koje smo čuli sa ovog skupa vraćaju nas negdje na početak 90-tih i vjerujem da taj nacionalizam nikome nije donio dobro a čini mi se da su najveću cijenu platili upravo Srbi, kako oni u Hrvatskoj tako i oni u BiH i na Kosovu. Ja mislim da nakon svega treba da uslijedi reagovanje države ali to pitanje treba prepustiti onim organima čiji je to posao. Ne treba zaboraviti da su najgore poruke na skupu stigle od ljudi koji nijesu iz Crne Gore.“

Poruke sa budvanskog skupa kritikovale su i opozicioone partije građanske orijentacije.

Poruke kojima se negiraju crnogorska nacija i identitet nijesu iznenadile predstavnike opozicione Socijaldemokratske partije (SDP).

„Dakle, oni su slavili Podgoričku skupštinu i ono što je bio nestanak Crne Gore 1918. Stotinu godina od završetka I Svjetskog rata je bio samo paravan iza kojeg se kriju protagonisti nacionalističke politike koji su 90-tih godina prošlog vijeka svojom politikom zapalili čitav region bivše Jugoslavije“, kaže funkcioner SDP Ivan Vujović u izjavi za RSE.

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović takođe kaže za RSE da su poruke sa skupa povratak u prošlost u kojem učestvuju ne samo srpski nacionalisti u Crnoj Gori:

„Ovo je nepotrebno vraćanje u prošlost, odnosno koordinirana akcija vlasti i dijela opozicije da bi ponovo, po ko zna koji put podigli tenzije u Crnoj Gori i da se skrene fokus sa onih gorućih problema sa kojima se Crna Gora danas suočava. To je jednostavno matrica koja savršeno funkcioniše posljednjih 27 godina.“

Skup pod nazivom "Sto godina od oslobođenja Boke i ujedinjenja", okupio je predstavnike budvanskih vlasti, dijela parlamentarne opozicije, srpske crkve i prosrpskih nevladinih organizacija iz više gradova.

Skupu su se video porukama obratili istoričari iz Srbije Aleksandar Raković i Čedomir Antić, kojima je, prema nepotvrđenim informacijama, zabranjen ulazak u Crnu Goru.

Raković koji je kazao da pokušaj „okupacije identiteta u Crnoj Gori i srpske Crne Gore“ neće biti vječan:

"I zato je moja poruka ujedinićemo srpske zemlje i oslobodićemo srpsko more", poručio je Raković.

Srbi imaju pravo na pobunu: Čedomir Antić
Srbi imaju pravo na pobunu: Čedomir Antić

Istoričar iz Srbije Čedomir Antić, takođe putem video linka poručio je Srbima u Crnoj Gori da imaju pravo na pobunu:

"Oni (crnogorska vlast) nisu uspjeli ni u čemu drugome nego da budu privjezak i sluge moćnih. Zato vi imate sva prava da se pobunite i izborite ravnopravnost sa drugim narodima", kazao je Čedomir Antić.

"Gore glavu srpski narode Crne Gore. Prošli su svi okupatori, pa će proći i ovi", kazao je čelnik Srpske pravoslavne crkve u Kotoru Momčilo Krivokapić koji je crnogorsku naciju nazvao komunističkom mantrom.

“Prije 100 godina, svaki Bokelj od Debelog brijega do Spiča znao je da nije Crnogorac, a svaki je Crnogorac znao da je Srbin. Neki stanovnici Boke se sada nacionalno izjašnjavaju kao Crnogorci ali sve dok ne mrze one koji se izjašanjavju kao Srbin jer je to stvar koja se može objasniti kao prihvatanjem komunističke mantre o postojanju crnogorske nacije”, rekao je Krivokapić.

Skupu obilježavanja 100. godišnjice Podgoričke skupštine prisustvovali su aktuelni predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović iz Demokrata, koji zajedno sa URA čine okosnicu tzv. građanske opozicije u Crnoj Gori kao i drugi opštinski čelnici Demokrata i DF koji su na vlasti u Budvi.

Prisustvo Krapovića i drugih funkcionera Demokrata u Budvi iznenadilo je predstavnike SDP, kaže Ivan Vujović i dodaje:

„Prosto je nedopustivo da neko ko sebe smatra građanskom partijom, i sve uz pretpostavku da je dolaskom na skup imao dobru namjeru ili da je bio u zabludi, nije napustio skup nakon poruka, tih nacional-šovinističkih poruka kojima se negira Crna Gora.“

U međuvremenu, oglasio se i predsjednik budvanske opštine Dragan Krapović koji je poručio da na tom skupu nije predstavljao ni partiju, ni opštinu Budva, već da je predstavljao sebe lično.

Podsjetimo, Podgorička skupština predstavlja kontroverzan događaj, na čijoj su sjednici krajem novembra 1918. godine donijete odluke o: ukidanju suvereniteta Crne Gore, njenom pripajanju Srbiji i detronizovanju kraljevske porodice Petrović Njegoš.

Crnogorska zvanična istoriografija je ocjenjuje kao čin nasilnog i nelegalnog ukidanja nezavisnosti i državnosti Crne Gore i pokušajem potpunog brisanja političke, nacionalne, kulturne posebnosti Crne Gore.

Srpske nacionalne organizacije u Crnoj Gori ovaj događaj tumače kao ujedinjenje Crne Gore i Srbije i ostvarenje "vjekovnog sna srpskog naroda oda živi u jednoj državi".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG