Dostupni linkovi

U Budvi proslavljena 'stogodišnjica oslobođenja i ujedinjenja'


Sa obilježavanja "Sto godina od oslobođenja Boke i ujedinjenja"
Sa obilježavanja "Sto godina od oslobođenja Boke i ujedinjenja"

Skup pod nazivom "Sto godina od oslobođenja Boke i ujedinjenja", koji je u Budvi organizovala nepoznata organizacija "Srpski narod Boke" okupio je predstavnike lokalnih vlasti, dijela parlamentarne opozicije, srpske crkve i prosrpskih nevladinih organizacija iz više gradova.

"Gore glavu srpski narode Crne Gore. Prošli su svi okupatori, pa će proći i ovi", kazao je čelnik Srpske pravoslavne crkve u Kotoru Momčilo Krivokapić koji je crnogorsku naciju nazvao komunističkom mantrom i dodao da je priznavanjem Kosova i ulaskom u NATO Crna Gora postala Montenegro.

Nekadašnji predsjednik Crne Gore Momir Bulatović je kazao da su komunistički lideri zamijerali da je kralj Nikola previše srbovao, ali da nije bilo dilema da li treba njegove posmrtne ostatke vratiti u Crnu Goru.

"U istom duhu smo pružili ruku Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i uvaženom vladiki Amfilohiju. Svoje komunističke grijehe nismo uspjeli da okajemo, ali se nadam da smo ih makar malo ublažili državnom pomoći u izgradnji crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori", kazao je Bulatović.

Skupu su se video porukama obratili istoričari iz Srbije Aleksandar Raković i Čedomir Antić, kojima je, prema nepotvrđenim informacijama, zabranjen ulazak u Crnu Goru.

"Ova stogodišnjica našeg oslobođenja i ujedinjenja ponovo svjedoči o velikim težnjama našeg naroda i ponovo svjedoči o njegovoj istorijskoj pobjedi. Oni (crnogorska vlast) nisu uspjeli ni u čemu drugome nego da budu privjezak i sluge moćnih. Zato vi imate sva prava da se pobunite i izborite ravnopravnost sa drugim narodima", kazao je Čedomir Antić.

Istoričar Aleksandar Raković je kazao okupljenima da pokušaj okupacije identiteta u Crnoj Gori i srpske Crne Gore neće biti vječan.

"I zato je moja poruka ujedinićemo srpske zemlje i oslobodićemo srpsko more", poručio je Antić.

U ime Odbora za dijasporu Skupštine Srbije okupljene je pozdravio Miodrag Linta, a skupu se obratio i čelnik budvanskog DF Marko Carević koji bi trebao da za mjesec i po dana preuzme funkciju predsjednika Opštine Budva.

"Neka živi vječno naša vjekovna zaštitnica Rusija, neka živi naša Crna Gora i Boka, naša Srbija, neka živi sloboda i nek je vječan srpski narod u Boki i vaseljeni, amin!", poručio je Carević.

Skupu su prisustvovali aktuelni predsjednik Opštine Dragan Krapović iz Demokrata, kao i drugi opštinski čelnici Demokrata i DF koji predvode vladajuću koaliciju u Budvi.

Skup se održao u gradskom sportskom centru čiji je osnivač Opština Budva, uz prisustvo oko 1.500 ljudi iz više gradova Crne Gore. Osim nekoliko srpskih zastava bila je i zastava sa natpisom Rusija.

U muzičkom programu pjevalo se Kosovu i Srbiji, a na tribinama je zapaljeno nekoliko baklji.

Budvanska proslava je najavljena kao centralni događaj višednevnog programa koji se održava u Herceg Novom, Kotoru i Budvi, gradovima gdje je na vlasti koalicija sačinjena od opozicionih stranaka na državnom nivou, predvođena Demokratama i Demokratskim frontom.

XS
SM
MD
LG