Dostupni linkovi

Srpske opštine na severu bojkotuju projekte USAID-a


Most u Mitrovici koji deli grad na severni i južni deo
Most u Mitrovici koji deli grad na severni i južni deo
U srpskim opštinama na severu Kosova na snazi je bojkot svih projekata koji su u nadležnosti Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Bojkot USAID-a je započeo kada je grupa građana srpske nacionalnosti proteklog vikenda sprečila održavanje seminara u organizaciji USAID-a sa vlasnicima građevinskih firmi sa severa Kosova.
Milović: Moje lično mišljenje je da se ovde pokušava, preko institucija u Prištini koje mi na severu ne priznajemo, sprovođenje i implementacija kosovskih vlasti.

Politički predstavnici kosovskih Srba ocenili su da USAID ima nameru da promoviše opštinski pripremni tim i organizuje izbore u severnoj Mitrovici kako bi se formirale institucije kosovske vlasti.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović ocenjuje da je cilj delovanja ove organizacije implementacija kosovskih institucija na severu Kosova.

“Moje lično mišljenje je da se ovde pokušava, preko institucija u Prištini koje mi na severu ne priznajemo, sprovođenje i implementacija kosovskih vlasti, ali i pronalaženje ‘podobnih’ Srba koji bi prihvatili takve projekte. Dakle apsolutno, ukoliko USAID želi da investira na severu Kosova, vrata su im otvorena, ali očigledno je da oni žele da investiraju ovde tako što bi ‘mimoišli’ i našu Skupštinu i predsednike opština, što mislim da je nemoguće”, kaže Milović.

Jakšić: Nisu statusno neutralni

Međutim portparol USAID-a Džeraljdina Cernobregu u izjavi za RSE kaže da je cilj delovanja ove organizacije na severu Kosova poboljšanje ukupne socijalno-ekonomske situacije i otvaranje novih radnih mjesta za građane u ovom delu Kosova.

"USAID će nastaviti da radi na severu. Uzećemo u obzir i neke druge opcije kako bi preko naših partnera nastavili naš rad i doprinos u ovom delu Kosova”, kaže portparol USAID-a.
Marko Jakšić, foto: Valona Teliqi

I još jedan politički predstavnik kosovskih Srba Marko Jakšić smatra da ova američka organizaciji ne štiti interese i ne radi na poboljšanju položaja srpske zajednice već kako kaže, realizacijom određenih projekata teži ka stvaranju ‘još jedne albanske države’ na severu Kosova.

“I upravo je to razlog što novac i investicije dolaze sa ucenama, oni nisu statusno neutralni i mislim da je ovakvim postupcima USAID faktički od nevladine postala vladina organizacija, jer se bori za ustrojstvo vlasti iz Prištine na teritoriji celog Kosova”, smatra Jakšić.

Predsednik opštine Severna Mitrovica Krstimir Pantić je kazao da su predstavnici ove opštine još 29. marta na sednici doneli odluku da USAID ne može da radi na severu Kosova, dok ne prihvati stav da na severu funkcionišu legalne i legitimno izabrane srpske institucije koje, kako je kazao, podržava ogromna većina Srba.

Inače, ova srpska vlast na severu Kosova proglašena je nelegalnom i nelegitimnom od strane kosovskih institucija i međunarodne zajednice na Kosovu.

U poslednjih 11 godina predstavnici USAID-a na severu Kosova uložili su blizu 8 miliona dolara.
XS
SM
MD
LG