Dostupni linkovi

Konstituisanje Skupštine Kosova odgođeno na zahtev Srpske liste


Aleksandar Jablanović, lider5 Srpske liste
Aleksandar Jablanović, lider5 Srpske liste

Na zahtev Srpske liste, konstitutivna sednica Skupštine Kosova, koja je trebala da se održi u petak, odložena je za 18 septembar. Razlog je što je Srpska lista zatražila dodatne konsultacije sa Beogradom nakon pristupanja pokreta Samoopredeljenje opozicionom bloku, kojeg je prvashodno Srpska podržavala.

"Znajući da je Samoopredeljenje jedan politički subjekat koji jasno traži reviziju briselskog sporazuma, i traži aktivno učešće u daljem toku tog sporazuma, za nas je u ovim novonastalim okolnostima neophodno dodatno vreme da se konsultujemo unutar naše liste, da izvršimo konsultacije sa Vladom Republike Srbije, a i sa drugim relevantnim političkim subjektima na KiM o našim budućim potezima“, kazao je Aleksandar Jablanović, predsednik Srpske liste tokom obraćanju medijima.

On je dodao da je promena Briselskog sporazuma za ovu listu neprihvatljiva i da se čeka na objašnjenje oko toga šta znači stav Samoopredeljenja o reviziji Sporazuma.

Predsedavajuća konstitutivne sednice, najstarija poslanica iz Demokratske partije Kosova, Flora Brovina, koja je ujedno i sazvala sastanak sa predstavnicima političkih partija po ovom pitanju, objasnila je zašto se ovaj zahtev Srpske odobrio:

„Uzeli smo u obzir opomene Srpske liste koja ima potrebe za konsultacije sa svojim članovima, i prisutni su glasali za to da se konstitutivna sednica odloži, iako smo bili spremni da se ona sutra održi“, kazala je ona.

Rasim Demiri, bošnjački poslanik u Skupštini Kosova, izjavio je za RSE da su za zahtev Srpske liste glasali svi prisutni predstavnici političkih partija koji su se odazvali sastanku. Na sastanku nisu bili prisutni predstavnici iz opozicije, odnosno, predstavnici Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Inicijativa za Kosovo i pokret Samoopredeljenje.

Dan pre održavanja konstitutivne sednice Skupštine Kosova, Srpska lista je zatražila odlaganje sednice, uz obrazloženje da su nakon pristupanja pokreta Samoopredeljenje opozicionom bloku koji teži da formira vladu potrebne konsultacije sa Beogradom.

Lideri partija Demokratskog saveza Kosova, pokreta Samoopredeljenje, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo potpisali su u sredu koalicioni Sporazum o principima, na osnovu kojeg lideri ovih partija teže da zajednički formiraju vladu tokom predstojećeg mandata.

Predstavnici Srpske liste su pre potpisivanja ovog sporazuma izjavili da će u petak podržati kandidata za predsednika Skupštine koji dolazi iz opozicionog bloka, Isu Mustafa.

Ramush Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, kazao je da je stav opozicionog bloka da se sednica održi u petak.

“Pozivamo i predstavnike Srpske liste dođu na sednici u petak, bez obzira na ovaj zahtev. Naše partnerstvo sa Srpskom listom nije promenjeno. Smatramo da je nepotrebno da se sednica odloži”, kazao je Haradinaj, dodajući da se sve nejasnoće mogu rešiti i na samoj sednici.

On je dodao da ne veruje da će se odnosi sa Srpskom listom izmeniti u predstojećem periodu, te očekuje njihovu dalju podršku.

Odlučujući period

Inače, predsednica Kosova Atifete Jahjaga je izjavila da Kosovo ulazi u važan i odlučujući period kada se treba pokazati našu politička zrelost i demokratska kultura, a radi unapređenja unutrašnjih procesa.

“Brzo uspostavljanje naših institucija će garantovati demokratsko funkcioniranje države, pokazaće našu sposobnost za upravljanjem krizama i našu spremnost da sami nalazimo rešenja koja će voditi u pravcu ispunjavanja očekivanja naših građana za jednu naprednu državu, odgovornu i poštovanu kao deo evroatlantske porodice”, kazala je Jahjaga na sastanku Konsultativnog veća za zajednice na Kosovu.

Atifete Jahjaga
Atifete Jahjaga

Rešenja se nalaze među onima koji su dobili glas naroda, među onima koji imaju odgovornost pred svojim glasačima, pred građanima Kosova, dodala je ona.

“Naša odgovornost, kao i odgovornost poslanika Skupštine Kosova, pod zakletvom da dostojanstveno predstavljamo narod i da radimo za interes Kosova i svih njenih građana, prostire se šire i nastoji da se rešenja pronalaze unutar institucija i u okviru Ustava. I naravno da trebamo naučiti da sami nalazimo rešenja, ne tražeći pomoć vani, jer rešenja pripadaju nama, našoj državi i našoj budućnosti”, poručila je Jahjaga.

Poznati pobednici

Demokratska partija Kosova Hashima Thacija će i na ovoj sednici predložiti svog kandidata, ali bez sporazuma sa nekom od albanskih političkih partija, što odmah dovodi u pitanje kako će se dostići 61 glas potreban za izglasavanje predsednika Skupštine. Ova partija ima ukupno 37 poslanika.

S druge strane, očekuje se da će i koalicija Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo (LDK-AAK-Nisma), sada i pokret Samoopredeljenje, ponovo predložiti Isu Mustafa za kandidata predsednika Skupštine, nakon DPK-a.

Kosovski analitičar Naim Rashiti u izjavi za RSE navodi da je sporazum opozicionog bloka sa pokretom Samoopredeljenje sada već precizirao ko će dobiti bitku za formiranje nove vlade Kosova, ukoliko se eventualno izabere predsednik Skupštine u petak, 12. septembra.

“Još uvek nije pojašnjena procedura za izbor predsednika Skupštine i kako će teći proces formiranja skupštinskih organa. Ali, stvorena je jedna nova situacija. Ono što se izmenilo jeste činjenica da se blok DSK-AZK-Inicijativa osetio slabim, a sada su sa pokretom Samoopredeljenje jači. Ostaje da se vidi kako će se njihova politika izbalansirati u odnosu sa međunarodnim obavezama i međunarodnim odnosima, kao i to da li će pokret Samoopredeljenje uspeti da ubedi međunarodnu zajednicu da bude deo vlade, ukoliko se želi nastavak dijaloga sa Srbijom”, kaže Rashiti.

On dodaje da ukoliko se 12. septembra ne reši pitanje predsednika Skupštine, onda se istog dana treba očekivati da predsednica i političke partije sednu za sto i pronađu rešenje.

“Ne možemo dozvoliti da ovaj vakuum potraje”, dodao je on.

XS
SM
MD
LG