Dostupni linkovi

Vučić traži od Kosova veću autonomiju za Srbe na sjeveru prije novih izbora


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom intervjua za Reuters u Beogradu, Srbija, 9. juna 2023.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom intervjua za Reuters u Beogradu, Srbija, 9. juna 2023.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je pozvao Kosovo da ne organizuje nove izbore za gradonačelnike na svom sjeveru dok se ne dobije veća autonomija za etničke Srbe koji čine lokalnu većinu i koji su bojkotovali prethodno glasanje.

"Svi Srbi na sjeveru misle na Srbiju kao svoju zemlju, a ne Kosovo. To je realnost", rekao je Vučić u intervjuu za Reuters 9.juna.

Poručio je da "neko treba da se uhvati u koštac i tamo organizuje (nove) izbore".

Na sjeveru Kosova je prošle sedmice planulo nasilje nakon što su etnički albanski gradonačelnici postavljeni na funkcije u nekoliko opština sa srpskom većinom, nakon lokalnih izbora u aprilu na kojima je izlaznost iznosila samo tri i po odsto.

Kao odgovor na nemire, u kojima su se srpski demonstranti sukobili sa mirovnim snagama NATO-a, ostavljajući desetine povrijeđenih na obje strane, Srbija je stavila svoje oružane snage u najvišu borbenu pripravnost, a NATO je poslao pojačanje u svoju misiju na Kosovu.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su pozvale Prištinu da organizuje nove izbore na području sa srpskom većinom kako bi se smirile tenzije, a Srbija da odustane od borbene pripravnosti i udalji trupe od granice sa Kosovom.

Međutim, Vučić je rekao da će vlasti na Kosovu morati da učine neke ustupke kako bi osigurale učešće Srba na novim izborima.

"Još uvek nemamo asocijaciju srpskih opština, tamo još uvek nema povlačenja specijalnih policijskih snaga (kosovskih Albanaca) i gradonačelnika", rekao je Vučić.

Deceniju star sporazum, uz posredovanje Evropske unije, predviđao je da Srbi na sjeveru osnuju asocijaciju samoupravnih opština u zamjenu za priznavanje kosovskih institucija, ali sporazum nikada nije sproveden, podsjeća Reuters.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da bi većinsko srpsko područje moglo organizovati referendum za ponovno priključenje Srbiji, ako bi mu bila data veća autonomija u okviru asocijacije opština.

"Srbi (na sjeveru) su uvek spremni da razgovaraju, ali morate da im ponudite nešto", rekao je Vučić.

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani rekla je ranije ovog mjeseca da bi zemlja mogla da održi nove izbore u dotičnim opštinama ako 20 odsto birača potpiše peticiju kojom se traže.

Ona je takođe optužila Srbiju za miješanje.

Vučić je u odgovoru rekao da je "zastrašujuće šta ti ljudi pričaju" i optužio Kurtija da nije spreman na kompromis. "Siguran sam da (Kurti) neće uložiti ni minut svog vremena niti kap znoja da pronađe kompromisno rješenje."

On je rekao da Srbija razmišlja da li da smanji svoju borbenu gotovost.

"Naše trupe ćemo držati u visokoj pripravnosti, a ne u najvišoj borbenoj pripravnosti, jer to mnogo košta."

Vučić o prijedlozima Zajednice opština sa srpskom većinom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 9. juna u intervjuu za Reuters i da niko sem srpske zajednice nema pravo da daje prijedlog za Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Vučić je spomenuo da su prijedloge o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom iznijeli premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti, albanski premijer Edi Rama, kao i neke nevladine organizacije.

"Niko od njih nema pravo da ima bilo kakve predloge. Taj predlog daju Srbi i upravljački tim sastavljen od Srba", rekao je Vučić.

Premijer Albanije Edi Rama saopštio je na konferenciji za novinare da je 7. juna predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu i njemačkom kancelaru Olafu Šolcu proslijedio nacrt za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Porparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocijenio 9. juna da je dobrodošao svaki konstruktivan doprinos dijalogu u okviru kojeg se razgovara o Zajednici, ali da je dijalog jedina platforma gdje se treba odvijati rasprava o primjeni ovog dogovora.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je ranije predložio svoj nacrt, po primjeru položaja Srba u Hrvatskoj.

Inače, osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu jedna je od obaveza Kosova na kojoj EU i Sjedinjene Američke Države najviše insistiraju, a njeno formiranje dogovoreno je 2013. u okviru dijaloga Kosova i Srbije.

Vučić je u intervjuu Rojtersu rekao i da Beograd pregovara o kupovini borbenih aviona Rafale od Francuske i daljem jačanju svoje vojske zapadnim oružjem.

On je rekao da Srbija ostaje na putu ka pridruživanju EU i da je uspjela da izbalansira svoju spoljnu politiku kako bi omogućila nastavak prijateljskih odnosa sa istorijskim saveznikom Rusijom i Kinom.

XS
SM
MD
LG