Dostupni linkovi

Miletić: Srpska lista pokazuje da nema jedinstva na severu Kosova


Petar Miletić, bivši potpredsednik Skupštine Kosova, za “Zašto?” objašnjava raskol među političkim predstavnicima Srba sa Severa okupljenih u Srpskoj listi nakon smene Ljubomira Marića, iz Srpske napredne stranke, sa pozicije ministra za administraciju lokalne samouprave i imenovanja Mirjana Jevtić iz Pokreta socijalista.

  • Vrednost

Nama, dobrim poznavaocima političkih prilika u celini na Kosovo, a posebno među kosovskim Srbima, ovaj raskol nije iznenađenje. Ja sam znao da tu jedinstva nema iako je to od samih pripadnika Srpske liste proklamovano kao najveća vrednost politike koju Srpska lista sprovodi.

  • Suština

Nema jedinstva zato što to jedinstvo nije nastalo na nekoj političkoj platformi, na političkom programu, već jednostavno na raspodeli političkih funkcija i zato sada evo samo taj sukob među svima njima je eskalirao kada se Srpska lista podelila na dve grupe, onu vernu Vulinu i onu vernu Vučiću, iako se i ovi koji su verni Vulinu, zaklinju u vernost Vučiću.

Dakle, nema tu nikakve suštine, nema tu različitih političkih pogleda, nema tu političkog delovanja. Kosovski Srbi su svoje političko delovanje prepustili Kancelariji za Kosovo u Vladi Srbije.

Oni jednostavno dole su to uradili za luksuz da mogu eto da postave neke svoje ljude na neka odgovarajuća mesta, i sada je to eskaliralo smenom Marića, postavljanjem Jevtićeve, i sada je to eskaliralo sukobom dveju grupacija.

  • Vreme

Ne mislim ja da je ova situacija ništa gora od one koja je bila pre ove podele među njima. Dakle, kosovski Srbin je i dalje nezaštićen, nezaposlen, velika je bezperspektivnost koja ga lomi, mladi odlaze, ne vide svoj život na Kosovu, kao uostalom i velika većina drugih građana na Kosovu.

U svakom slučaju, sa ovom vladom i Skupštinom, izgubljeno je jedno ozbiljno vreme.

  • Poraz

Ono što sam ja mislio da treba da se radi, a to smo mi donekle uspeli kroz nekada Samostalnu liberalnu stranku, koja nažalost praktično ne postoji, da postoji jedna autohtona i autonomna politička organizacija koja bi se vodila isključivo interesima kosovskih Srba, vodeći računa naravno i o stavovima Beograda i Prištine i međunarodne zajednice, ali koja bi bila ipak na neki način samostalna.

Takva politika je doživela poraz i bojim se da će se jako teško ponovo uspostaviti, a to bi bilo ja mislim jedino, donekle valjano rešenje, za kosovske Srbe.

  • Ćutnja

Aleksandar Vučić vrlo napadno ćuti i ne komunicira sa kosovskim Srbima već duže vreme. Sećate se prvih vrlo energičnih i agilnih sastanaka sa predstavn icima kosovskih Srba odmah nakon izbora. Premijer se sa kosovskim Srbima sastajao praktično na nedeljnom nivou. Međutim, on se već jedno vreme sa njima ne sastaje, sa njima ne razgovara. Iz kog razloga, ne znam. Da li on nije zadovoljan njima, ili da li je on jednostavno u potpunosti prepustio Marku Đuriću, to zaista ne znam i to je njihova unutrašnja organizacija.

XS
SM
MD
LG