Dostupni linkovi

Srpska lista neće učestvovati na kosovskim izborima


Predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici 4. novembra
Predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici 4. novembra

Srpska lista, jedina partija koja je do sada učestvovala u radu kosovskih institucija, saopštila je da neće učestvovati na predstojećim vanrednim izborima za gradonačelnike u opštinama na severu Kosova, koji su zakazani za 18. decembar.

“Želimo da obavestimo javnost da Srpska lista neće uzeti učešće na ovim izborima, kao ni građani koji podržavaju našu stranku, a kojih je preko 95% na ovim prostorima”, saopšteno je.

Srpska lista je formirana 2013. godine uz podršku Beograda i od tada je na gotovo svim lokalnim ili parlamentarnim izborima dobijala preko 90 odsto glasova.

Od 31.533 birača koji su glasali na lokalnim izborima u četiri opštine na severu 2021, za Srpsku listu je glasalo 28.517 birača.
Posmatračka misija EU na Kosovu je tada zaključila da je Srpska lista “monopolizovala politički život među kosovskim Srbima”.
Dodaje se da su zabeleženi slučajevi zastrašivanja, te da je na birače vršen pritisak od strane kandidata i aktivista Srpske liste.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je za 18. decembar raspisala vanredne izbore za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo - Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu.
Ona je navela da će od međunarodnih partnera biti zatraženo da prate izborni proces, dok će kosovske bezbednosne institucije preduzeti sve mere kako bi se građani, bez obzira na etničku pripadnost, osećali bezbedno i ostvarili svoje pravo glasa.
Gradonačelnici u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova su podneli ostavke u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da pokrene proces preregistracije automobila sa tablicama koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija, a koje su za Kosovo nelegalne.

Na određivanje datuma izbora reagovao je i direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković uz ocenu da izbori u opštinama na severu “nemaju nikakvog smisla”, te da su kao takvi “osuđeni na propast”.

“Nikakvim ucenama i pretnjama neće Priština uspeti da zaplaši Srbe koji su napustili prištinske institucije, jasno poručivši da je jedini put za povratak formiranje Zajednice srpskih opština i ukidanje protivpravnih i jednostranih odluka o tablicama”, navodi Petković u saopštenju.

Prethodno su se i pojedini srpski opozicioni političari izjasnili da bi izbore na severu Kosova trebalo odložiti kako ne bi došlo do eskalacije situacije.

Nakon ostavke gradonačelnika, prema Zakonu, opštine moraju ići na prevremene izbore.

Zakon o lokalnim izborima na Kosovu navodi da "nakon raspuštanja Skupštine opštine, odnosno razrešenja predsednika Skupštine opštine, ako u roku od pet dana nije podneta žalba Ustavnom sudu, vanredne lokalne izbore raspisuje predsednik Kosova".

Prema Zakonu, izbori se raspisuju najkasnije deset dana nakon raspuštanja skupština opština, dok se moraju održati ne ranije od 30, a najkasnije 45 dana od raspuštanja.

XS
SM
MD
LG