Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pri kraju pripreme za tužnu nedjelju u Potočarima

update

Memorijalni centar Potočari, 10. jula 2010, Foto: Sadik Salimović
Dan prije klanjanja zajedničke dženaze za 775 žrtava srebreničkog genocida, odbornici Skupštine Općine Srebrenica održali su u subotu komemorativnu sjednicu na kojoj su odali dužnu poštu svim stradalim Srebreničanima.

Obraćajući se odbornicima i brojnim gostima, Predrag Petrović, predsjednik Skupštine je istakao da je neko pokušao u nekoliko dana jula 1995. godine da zatre vjekovni suživot koji je krasio ovaj grad. Ali, na sadašnjoj generaciji odgovornost je da obezbijedi bolju buduć nost mlađem naraštaju, rekao je Petrović.

U srebreničkom Kulturnom centru prikazana su dva dokumentarna filma o stradanju srebreničkih Bošnjaka. U večernjim satima u Memorijalni centar stigli su učesnici trodnevnog marša mira, kao i oni koji su pješačili iz nekoliko beha gradova.

Memorijalni centar Potočari 10. jula 2010, Foto: Sadik Salimović
Večeras će tabuti sa posmrtnim ostacima, iz hale fabrike akumulatora, gdje su sinoć smješteni nakon dopreme iz Visokog, biti prenijeti u Memorijalni centar.

Tu će ostati do klanjanja zajedničke dženaze koju će voditi reisu-l-ulema, Mustafa efendija Cerić, a za Rudolfa Hrena, katolika iz Srebrenice, fra Martin Antunović.

Po zvaničnom protokolu, prisutnim će se obratiti Charles L. English - abasador SAD u BiH, Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, Sadik Ahmetović - zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Thorbjørn Jaglanda – generalni sekretar Vijeća Evrope, Yves Leterme – premijer Kraljevine Belgije, Recep Tayyip Erdogan - premijer Republike Turske, Haris Siladžić – predsjedavajući Predsjedništva BiH i Osman Suljić - načelnik Opštine Srebrenica.

U nedjelju se u Potočarima očekuje prisustvo oko 50.000 ljudi i veliki broj međunarodnih zvaničnika.Stoga su preduzete bezbjedonosne mjere, kako bi ovaj skup protekao bez problema, izjavio je Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Organizacioni odbor izdao je danas saopštenje u kojem se ograđuje od pojedinačnih izjava da Boris Tadić, predsjednik Republike Srbije i premijer Turske nisu poželjni na obilježavanju 15.te godišnjice genocida. Odbor smatra da su oni dobrodošli u Potočare.
  • 16x9 Image

    Sadik Salimović

    Rođen je u Srebrenici 4. januara 1955. godine. Novinarstvom se bavi 40 godina. U vremenu od 1993. do 2000. u Tuzli je bio  sportski novinar RTV TK, Tuzlanske televizije i OBN-a. Dopisnik je Radija slobodna Evropa iz Srebrenice od 2002. godine. Objavio je dvije knjige o Srebrenici, te roman pod nazivom "Srebrenica-Tuzla PUT SMRTI".

XS
SM
MD
LG