Dostupni linkovi

Vodeće sile su u Srebrenici iznevjerile Bosnu


Ratko Mladić sa vojnicima UN-a u Srebrenici 1995.
Ratko Mladić sa vojnicima UN-a u Srebrenici 1995.
Centar za političku ljepotu iz Berlina u okviru projekta Stub srama, sakupio je uz pomoć aktivista za ljudska prava u nekoliko zemalja, 16.744 cipele koje označavaju 8.372 žrtve ubijene u Srebrenici, a od kojih će napraviti skulpturu u obliku slova UN.

Slova će biti visoka po osam metara i na njima će biti tri velike rupe od metaka sa originalnim cipelama nađenim u masovnim grobnicama žrtava genocida. Cipele su i podsjetnik na to da je UN mogao, a nije spriječio genocid, ali i to kolika je odgovornost međunarodne zajednice koja ni do danas, vjeruju eksperti za genocid, nije sagledana.

Fadila Memišević, direktorica Društva za ugrožene narode u BiH kaže kako su najodgovornije one sile koje su ulagale veto na skidanje embarga na oružje BiH - Francuska, Velika Britanija i Rusija. Ali, kako pojedinačna krivica nikad nije javno iznesena, Vijeće sigurnosti UN treba na stub srama, kaže Memišević:

„Ipak su Ujedinjene nacije omogućile srpskim trupama pod komandom Ratka Mladića da u krvi Srebreničana uguše enklavu Srebrenicu, uguše UN zaštićenu zonu Srebrenice. Da su htjeli, mogli su intervencijom da to spriječe. Dakle, velika je to odgovornost. Postoji izvještaj UN, tada je bio na čelu generalni sekretar Kofi Anan, na 180 stranica, u kojem se govori uopšteno o nekakvoj odgovornosti, ali nema krivice“
, podsjeća Memišević.

Donoseći Rezoluciju 819, 1993. godine UN su jasno kazale da su znale šta se događa i šta čeka Srebrenicu. Kao razlog za donošenje Rezolucije rečeno je:

„ Duboko alarmirani informacijom koju je Vijeću sigurnosti dostavio generalni sekretar UN 16. aprila 1993. o naglom pogoršanju situacije u Srebrenici i okolnim područjima, kao rezultat nastavljenog namjernog oružanog napada i granatiranja nedužnog stanovništva od strane srpskih paravojnih jedinica.”

Vojnici UN-a u zaštićenoj zoni Srebrenica, juli 1995
A 11. jula 1995. bilo je više nego jasno – bilo je dovoljno čuti srpske vojnike s jedne i preplašene žrtve s druge strane:

„'Ajde, brate, sad pritisni“ Frka im je, sad pritisni! Pritisni NATO pakt, da ne može ništa! Oni kažu da čekaju tebe. Zauzmi najbolje položaje, opleti dolje, da čujem vukove kako zavijaju! 'Ajde!“

„Usko ovo, nije ni jedno prošlo... Uuuu, nemam više nikog... samo unuci.... i snahuuuu...Ooohhh...“

Dug prema Bosni


Direktor organizacije Genocide Watch koja se bavi istraživanjem genocida, dr. Gregory Stanton, kaže kako su najveće sile u pogledu Srebrenice iznevjerile Bosnu:

„Mislim da su vodeće nacije svijeta, kao što su SAD, Velika Britanija i druge zemlje koje su na čelu UN, potpuno iznevjerile Bosnu i dugujemo joj. Druge zemlje ne mogu prijetiti i reći: 'Ako ovo uradite, mi ćemo intervenisati i poslati trupe' jer to je prevara. To je lažna prijetnja i svi to znaju kao i da se to neće dogoditi“
, kaže Stanton.

Zato što se nije dogodilo ono što je moralo po svim konvencijama, u petak su porodice ispratile kolonu sa 775 žrtava genocida – najveću koja će nakon ovog zločina biti sahranjena:

„Ja sam izgubila sina jedinog, pa muža, pa zeta, tri brata, četiri sestrića. Pa sve od muška, nemam, ba, nikoga. Nikog“,
kaže nam jedna Srebreničanka.

Vojnici UN-a u zaštićenoj zoni Srebrenica, juli 1995
Bećir Macić, naučni savjetnik u Institutu za istraživanje genocida i zločina protiv čovječnosti Univerziteta u Sarajevu nema dileme ko je kriv. U prvom redu, kaže, oni koji su štitili sebe, a ne one koje su trebali:

„Kada su bili, možda kao nigdje u BiH do tada, stvoreni uslovi da međunarodna zajednica bombarduje srpske snage koje su činile očigledne zločine, nije ni to učinjeno. Oni su u tom trenutku najviše brinuli o sebi, a ne da urade onaj zadatak koji su dobili – da zaštite civile. A kako su se odnosili prema civilima u Potočarima – i sami znamo da su ih faktički predali srpskim snagama, da bi se oni izvukli i nakon toga napustili tu zaštićenu zonu. I danas nije dovoljno sagledana odgovornost međunarodne zajednice u Srebrenici“
, upozorava Macić.

A da je UN mogao spriječiti katastrofu govori i činjenica da je svojevremeno visoki komesar za izbjeglice Sadako Ogata tadašnjem generalnom sekretaru UN Butrosu Butrosu Galiju dostavila dokumente i informacije u kojima upozorava da će Srebrenicu zadesiti katastrofa, te je tražila da upozori Vijeće sigurnosti UN. No, Gali taj izvještaj nije predočio.

I pored svih dokaza koji upućuju na odgovornost UN, Sud u Holandiji je marta ove godine odbacio žalbu na imunitet ove organizacije, a koju su uložili advokati srebreničkih žrtava. Ipak, procesi protiv UN i Holandije zbog propusta da spriječe stradanje nevinih ljudi još se vode.

Izgradnja Stuba srama počinje u maju 2011.godine.

*****
Akcija prikupljanja cipela u Beogradu za Stub srama
:

Akcija Žena u crnom 'Par cipela jedan život'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:41 0:00
XS
SM
MD
LG