Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Željkina i Sadikova jutarnja kafa u Srebrenici


Dok jedni slave pobjedu, drugi se pribojavaju da li će Bošnjaci, oni koji su se vratili, početi ponovo da odlaze, Srebrenica

Ne smiruju se tenzije otkako je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) objavila rezultate izbora za načelnika opštine Srebrenica. Govori se o brojnim neregularnostima tokom izbornog procesa, ali se pominje i mogućnost da će Bošnjaci početi da se iseljavaju, nakon što je prema posljednjim rezultatima zajednički kandidat srpskih stranaka pobijedio u trci za prvog čovjeka Opštine.

Lokalne izbore koji su u BiH održani 2. oktobra, kako kažu, neće priznati neke političke partije, ali i udruženja koja okupljaju porodice žrtava genocida, a koja su pokrenula prijavu protiv svih članova CIK-a.

Dok se političari igraju Srebrenicom već godinama, građane ovog gradića na istoku Bosne malo ko pita šta se to u njihovim životima mijenja nakon izbora.

Sadik Begović i Željka Milovanović su prve komšije u Srebrenici. Već godinama, prvu jutarnju kafu piju zajedno. Razgovaraju. Željka je tu sa porodicom, a u težim poslovima uvijek pomogne osamdesetjednogodišnjem Sadiku.

"Sluša me, hrani", priča Sadik o svojoj komšinici, ali pominje i druge sa kojima godinama živi.

"I Fata moja i Šefket, super, odlično je sve", kaže kratko dok pije prvu jutarnju kafu sa Željkom.

Željka kroz osmijeh kaže kako se zabrinu ako se ne vide samo jedan dan.

"Jedan dan ako me nema odmah pita gdje si, a njega ako nema jedan dan moji ukućani odmah kažu da idem da vidim je li živ", iskreno će Željka.

Nije važno ko je načelnik, samo da se krene naprijed: Sadik Begović i Željka Milovanović
Nije važno ko je načelnik, samo da se krene naprijed: Sadik Begović i Željka Milovanović


Srebrenica je već sedmicama u centru pažnje zbog nedavno održanih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. Prema rezultatima Centralne izborne komisije načelničku funkciju naredne četiri godine obnašaće zajednički kandidat srpskih stranaka Mladen Grujučić. On će naslijediti Ćamila Durakovića koji je na ovoj poziciji bio osam godina. Ta činjenica neće bitno uticati na Sadikov i Željkin život.

"Nisam ni ovoga vidio evo četiri godine, ne moram ni ovoga. Samo da je mir i nikakvih problema neće biti. Samo da krene, da narod se zapošljava, da radi, pa ko god bio", ističe Sadik, dok je Željka dodaje da im je potpuno svejedno ko je na čelu opštine.

No, ne misle svi u Srebrenici kao ovo dvoje ljudi. Dok jedni slave pobjedu, drugi se pribojavaju da li će Bošnjaci, oni koji su se vratili, početi ponovo da odlaze.

Rezultati izbora duboko su, još jednom, zarezali u još svježe rane u gradu u kom je počinjen genocid.

Fazila Efendić je u genocidu izgubila sina i muža. Vratila se da živi u Srebrenicu prije 14 godina. Danas drži cvjećaru kraj Memorijalnog centra u Potočarima. Ona kaže da se Bošnjaci u Srebrenici sa nepravdom bore još od 1992. godine.

Fazila Efendić: Dugogodišnja borba Bošnjaka sa nepravdom u Srebrenici
Fazila Efendić: Dugogodišnja borba Bošnjaka sa nepravdom u Srebrenici


"To što je pobijedio, radio, organizovao, nemam tu ja šta više reći. Teško jeste za bošnjački narod. I sa ostalim nedaćama se susrećemo, pa valjda ćemo i tu nepravdu pobijediti", komentariše Fazila izbor za načelnika opštine Srebrenica.

Dok Srebreničani pokušavaju da vrate život u normalni kolosjek, političke igre oko ovog grada ne prestaju. Tako je vrh Stranke demokratske akcije (SDA) još prije nego što su prebrojani glasovi u Centralnoj izbornoj komisiji rekao da rezultate izbora u Srebrenici neće priznati.

S druge strane, srpski kandidat uz kafansku pjesmu je pobjedu proslavio odmah nakon što su birališta zatvorena.

Samo nekoliko dana od proglašenja rezultata iz CIK-a, crkveni i opštinski zvaničnici i osveštavanjem ulica jasno su poslali poruku ko od sada vlada ovim gradićem na istoku Bosne. Nema nikoga ko bi u ovom trenutku širio strasti, a ne raspirivao strah.

Analitičarka Ivana Marić vjeruje da je Srebrenici potreban ekonomski napredak kako bi krenula naprijed.

"Upravo oni koji bi trebali da se trude da ta općina oživi, mislim da rade na tome da ona zamre, pa je neko i dobru uporedbu napravio da je, u stvari, od Srebrenice napravljen Černobil, jer zaista je to slika koja se šalje iz Srebrenice već dvadeset godina a toliko novca je uloženo da se moglo napraviti da se bar malo oživi taj grad. Međutim, nekome izgleda odgovara da Srebrenica ostane vječno grad koji će izazivati sažaljenje i na kojem će se skupljati donacije", ocjenjuje Ivana Marić.

Neprimjerene izjave

Istovremeno, četiri udruženja koja okupljaju majke čije su porodice ubijene u genocidu zajednički su podnijela krivičnu prijavu protiv svih članova Centralne izborne komisije BiH zbog, kako se navodi, osnovane sumnje da su počinili tri nezakonitosti u toku izbornog procesa u Srebrenici.

Zastupa ih advokat Esad Hrvačić koji objašnjava da se članovima CIK-a, između ostalog, zamjera neažuriranje centralnih biračkih spiskova, sporni pravilnik o dostavljanju glasačkih listića poštom, te nekažnjavanje Mladena Grujičića koji je, kako kažu, uoči izbora imao neprimjerene izjave.

Hrvačić kaže da je CIK bio dužan da sankcioniše takvo postupanje kandidata na lokalnim izborima.

"Tražimo da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine od Suda traži izdavanje hitne privremene mjere kojom će naložiti da se obustave sve radnje vezane za objavljivanje rezultata u Srebrenici dok se ne okonča ovaj krivični postupak", kaže Hrvačić za RSE.

Ćamil Duraković i Mladen Grujičić: Stari i novi načelnik opštine Srebrenica
Ćamil Duraković i Mladen Grujičić: Stari i novi načelnik opštine Srebrenica


Podsjetimo, Bošnjaci u Srebrenici još prije izborne kampanje upozoravali su da je Grujičić osoba koja je u svojim javnim istupima negirala genocid u Srebrenici. Zbog svega toga, oni ne vjeruju da on može biti načelnik svim građanima.

S druge strane, činjenica je da je na lokalnim izborima ove godine izašlo mnogo manje Bošnjaka nego što je to bio slučaj na prethodnim lokalnim izborima, kada je koalicija "Prvi mart" imala veliku kampanju tokom koje su se i poznate javne ličnosti odjavljivale iz Sarajeva i prijavljivale na glasanje u Srebrenici.

  • 16x9 Image

    Marija Arnautović

    Novinarstvom se počela baviti 1998. godine u Radiju Crne Gore. Od 2004. novinar-reporter i urednik vijesti u sarajevskom birou RSE, te urednica i voditeljica magazina TV Liberty.

  • 16x9 Image

    Sadik Salimović

    Rođen je u Srebrenici 4. januara 1955. godine. Novinarstvom se bavi 40 godina. U vremenu od 1993. do 2000. u Tuzli je bio  sportski novinar RTV TK, Tuzlanske televizije i OBN-a. Dopisnik je Radija slobodna Evropa iz Srebrenice od 2002. godine. Objavio je dvije knjige o Srebrenici, te roman pod nazivom "Srebrenica-Tuzla PUT SMRTI".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG