Dostupni linkovi

Srebrenica između Durakovića i Grujičića


Plakati Mladen Grujičića i Ćamila Durakovića, Srebrenica
Plakati Mladen Grujičića i Ćamila Durakovića, Srebrenica

Ono što se dešavalo na dan lokalnih izbora bilo je sve osim demokratije, smatra Ćamil Duraković, aktuelni načelnik opštine Srebrenica i kandidat za obnovu te funkcije.

Duraković smatra da je Srebrenica bila velika politička ambicija svih i "očito je da je činjeno sve, i što je ispravno i što je neispravno, da dođe do istorijskog pretumbavanja ovdje".

"Ono što je meni malo nelogično jeste ova razlika Mladena Grujičića i svih srpskih stranaka zajedno – to je da on za hiljadu glasova ima više od svih stranaka. To je u istoriji izbora frapantan podatak za bilo kojeg normalnog čovjeka koji se u to razumije. Šta će se tu dešavati – evo, već indiciraju neki podaci od Opštinske izborne komisije i CIK-a (Centralna izborna komisija BiH) da je tu došlo do nekih promjena. Vidjećemo. Treba sačekati sve glasove da se izbroje, da Centralna izborna komisija potvrdi rezultate, onda ćemo mi posegnuti za nekim pravnim mjerama kako bi se možda ponovo prebrojali glasovi u Srebrenici, kako bismo dobili čistiju sliku šta se tu ustvari dogodilo", navodi Duraković.

Ipak, poslije prebrojavanja glasova u sjedištu Centralne izborne komisije, potvrđeno je da Mladen Grujičić, kandidat za načelnika ima veliku prednost nad Durakovićem. Grujičić kaže da je takav ishod i očekivao.

"Pa, jesam, s obzirom na to da je ova kampanja išla u tom duhu, u razgovoru sa svim građanima Srebrenice shvatio sam da je njima potrebna promjena, da im ovdje treba omogućiti bolje uslove za život, da se ovakvom politikom neće nigdje stići i da je to provjerena politika koja vodi unazad. Shvatio sam kroz tu kampanju da imam velike šanse jer su i oni u meni vidjeli nekog ko iskreno želi da pomogne ovom gradu, koji se prihvatio te funkcije baš iz tog razloga – da bi nešto promijenio na bolje", navodi Grujičić.

Prema mišljenu većine građana, ovog puta presudili su glasovi ljudi iz susjedne Republike Srbije.

"Imate jednu organiziranu paradu autobusa iz Srbije koji dođu na onu stranu granice, onda pješke prelaze u Bosnu i Hercegovinu, odnosno na područje opštine Srebrenica, glasaju i vrate se svojim životima u Srbiji. To je za mene i sa moralnog, i demokratskog, i ljudskog aspekta, i ljudskih prava, ako hoćete, da vam preko 50 procenata od redovnih birača dođe iz druge države i onda izabere ko će biti tu načelnik", tvrdi Ćamil Duraković.

Srebrenica nakon lokalnih izbora
Srebrenica nakon lokalnih izbora


Ćamil Duraković je tri puta proglašen za ličnost godine od građana iz cijele Bosne i Hercegovine, međutim, nije dobio potrebnu podršku od samih Srebreničana.

"U Banjaluci, ličnost godine 'Nezavisnih novina', upravo zbog kreiranja ambijenta multietničnosti, u 'Večernjaku' Pečat za međupolitički dijalog, i onda imate s druge strane nekog ko govori, evo i sam Dodik (Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske) je bio kada sam ja dobio tu nagradu, i on mi je čestitao, da bi svoju retoriku u ovom periodu promijenio – kako sam ja neko ko ne poštuje Srbe na tim prostorima, ko ne radi za Srbe. Vidite da je to neprirodno", ocjenjuje Duraković.

Duraković zamjera što je Grujičić povezan sa Srpskom radikalnom strankom iz Srbije i što ima vezu sa Vojislavom Šešeljem.

"Kad imate Dodika koji je vodio direktno kampanju sa Mladenom, i s druge strane imate Vojislava Šešelja na dijelu Srbije, koji je bio zadužen da Mladena na neki način vodi u toj kampanji, da dižu tu nacionalnu tenziju – to je zaista jedna aparatura, sistem koji je radio sinhrono", mišljenja je Ćamil Duraković.

Grujičić ne krije da poštuje lidera Srpske radikalne stranke.

"Ja se ne družim sa gospodinom Šešeljem, nisam u tom rangu da se s njim družim. Imao sam podršku svih političkih partija u toku kampanje, jer sam ja zajednički kandidat svih političkih partija i u tom smislu sam imao podršku i gospodina Šešelja. Ja ga cijenim kao jednog intelektualca, smatram da je jedna od najpamentijih osoba na političkoj sceni u Srbiji. Ne opravdavam sve njegove postupke, naravno", riječi su Grujičića.

Bošnjaci iz Srebrenice zamjere Grujičiću što negira genocid. On priznaje da se ovdje desio zločin, a odaće poštu žrtvama genocida.

"Naravno da mi nije problem da se poklonim srebreničkim žrtvama u Potočarima, naravno da sam i do sad cijenio i saosjećao sa porodicama koje su izgubile nekoga, jer znam kroz šta su prošle, znam sav taj put koji smo mi svi prošli u ovom ratu ovdje. Ne postoji porodica koja nije nekog izgubila i koja nije iz reda porodica žrtava. Svi smo mi ovdje na istom, svi smo isti, i to treba da shvatimo. Treba da uvažavamo jedni druge i meni neće uopšte biti problem da se poklonim žrtvama u Potočarima. I to ću i uraditi", zaključuje Mladen Grujičić.

XS
SM
MD
LG