Dostupni linkovi

Sporni glasovi iz Srebrenice biće prebrojani u Sarajevu


Oko hiljadu glasačkih listića sa pet spornih biračkih mjesta u Srebrenici biće u subotu, 8. oktobra iz tog grada prebačeno u Sarajevo, u glavni centar za brojanje.

Sve će se dešavati uz prisustvo policije, zaključila je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na hitnoj sjednici.

Radi se o dva biračka mjesta u srebreničkom Domu kulture, jednom u Osnovnoj školi, jednom u naselju Petriča i jednom u Skelanima, udaljenom pedesetak kilometara od Srebrenice.

Na naše pitanje znači li to da bi se u subotu moglo znati ko će biti novi srebrenički načelnik, Maksida Pirić iz Centralne izborne komisije odgovara:

„Ne, samo u subotu nam tek po rasporedu stiže izborni materijal iz opštine Srebrenica u skladište. Tek, nakon toga, kada stigne, jer ne znam u koje doba će to biti, onda će se izuzeti ono što je potrebno i dostaviti u glavni centar za brojanje, ali će o tome javnost biti upoznata.“

Još uvijek neizvjesno: Ćamil Duraković i Mladen Grujičić
Još uvijek neizvjesno: Ćamil Duraković i Mladen Grujičić

Glasački listići u pet biračkih mjesta sporni su zbog primjedbi o neregularnosti. Današnjom odlukom, Centralna izborna komisija stavila je van snage zaključak kojim je data saglasnost po zahtjevu opštinske izborne komisije u Srebrenici da se otvore vreće i utvrde rezultati izbora sa ovih pet biračkih mjesta. Materijal će biti smješten u skladište Centralne izborne komisije, nakon čega će biti moguće prebrojati glasove.

Svi glasovi koji su došli putem pošte iz inostranstva se već nalaze u Centralnoj izbornoj komisiji, a na današnjoj sjednici (četvrtak) je ova institucija precizirala kada će se ovi listići brojati, kaže Pirić.

„Pa, tako, po tom planu, već danas počinje brojanje glasačkih listića pristiglih putem pošte, zatim ide brojanje glasačkih listića koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima, zatim birača koji su glasali u odsustvu, a to su raseljene osobe unutar Bosne i Hercegovine i brojanje glasova birača koji su glasali putem mobilnog tima. Svi ti glasovi broje se u glavnom centru za brojanje u Sarajevu, a u općinskim izbornim komisijama su brojani samo glasovi sa redovnih biračkih mjesta“, navodi Pirić.

Već četvrti dan nakon lokalnih izbora ne smiruju se tenzije oko brojanja glasačkih listića u Srebrenici.

U izbornoj noći, kandidat SNSD-a Mladen Grujičić je slavio pobjedu, a jutro kasnije, pojavio se problem, nakon što je objavljen izvještaj Opštinske izborne komisije prema kojem je hiljadu glasova manje u odnosu na rezultate koji su saopšteni odmah nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Situaciju je dodatno iskomplikovao i jučerašnji dolazak policije u opštinske prostorije, sa izgovorom da se osigura izborni materijal.

Onima koji žive u Srebrenici je dosta svega i jedva čekaju da se okonča saga o izborima
Onima koji žive u Srebrenici je dosta svega i jedva čekaju da se okonča saga o izborima

Miloš Milovanović, predsjednik Skupštine opštine poručuje da zbog svega navedenog građani ne trebaju nasijedati na provokacije.

„Sigurnost građana mora biti prioritet svih nas. Niko od političkih aktera koji su učestvovali u izbornom procesu ne smije u svojim izjavama da obmanjuje javnost, jer to kod naroda izaziva sumnje“, poručuje Milovanović.

U Srebrenici je bilo prijavljeno 13. 763 birača. Na osnovu prebrojanih oko 89 posto biračkih mjesta, kandidat Mladen Grujičić je osvojio 70.4, dok je njegov protukandidat Ćamil Duraković dobio 29.29 posto glasova. Nezavisni kandidat Desnica Radivojević dobio je 14 glasova.

Politička prepucavanja između Grujičića i Durakovića su nastavljena i nakon izbora, no, čini se, kako je onima koji žive u Srebrenici dosta svega i jedva čekaju da se okonča saga o izborima.

Zbog toga ne kriju zadovoljstvo odlukom Centralne izborne komisije da glasove sa pet spornih biračkih mjesta broji u Sarajevu.

„Ako je bilo nekih neregularnosti, na nekim mjestima, neka se ponove izbori, a ukoliko je bilo sve u redu, onda neka prođe tako kako je“, kaže mještanin Tadžudin Porobić.

Sličnog je mišljenja i Vesna Jovanović.

„Previše je tenzija i govora o tome kao - oni su nas pokrali, onda drugi kažu, mi smo njih. To je nešto sa čim ja ne mogu da živim. Ja sam Vesna Jovanović i ako je moja prijateljica Sadika Selimović bila jučer, ne vidim razloga da to ne bude i danas“, zaključuje Vesna.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG