Dostupni linkovi

Holandska ministrica ponudila 'najdublje izvinjenje' u Srebrenici


Holandska ministrica odbrane Kajsa Ollongren u Potočarima, Srebrenica, Bosna i Hercegovina. 11. juli 2022.
Holandska ministrica odbrane Kajsa Ollongren u Potočarima, Srebrenica, Bosna i Hercegovina. 11. juli 2022.

Holandija je u ponedjeljak ponudila svoje "najdublje izvinjenje" za ulogu holandskih mirovnih snaga u genocidu u Srebrenici.

Ovo je prvi put da se holandska vlada izvinila porodicama žrtava.

Oružane i brojčano nadjačane, holandske mirovne snage nisu bile u stanju spriječiti snage bosanskih Srba da preplave Srebrenicu, tada "zaštićenu zonu" Ujedinjenih nacija.

"Samo je jedna strana kriva za užasan genocid, vojska bosanskih Srba. Ali da budem jasna. Međunarodna zajednica nije pružila adekvatnu zaštitu Srebreničanima i kao dio te zajednice holandska vlada dijeli odgovornost za situaciju u kojoj se dogodio taj neuspjeh. I zbog toga nudimo naše najdublje izvinjenje", rekla je ministrica odbrane te zemlje Kajsa Ollongren na komemoraciji na 27. godišnjicu genocida u Potočarima.

Holandski sudovi su već utvrdili da je Holandija djelimično odgovorna za pad Srebrenice i isplaćena je odšteta preživjelima.

Holandska vlada je dala ostavku zbog ove epizode 2002. godine, a tadašnji premijer Wim Kok je rekao da je vlada na taj način prihvatila svoju odgovornost za masakr, ali ne i krivicu, podsjeća Reuters.

"Događaji iz 1995. godine doveli su do duboke ljudske patnje koja je ovdje opipljiva do danas. Ne možemo vas osloboditi ove patnje. Ali ono što možemo učiniti je da pogledamo historiju pravo u oči", rekla je Ollongren.

Snage Vojske Republike Srpske u Srebrenici i okolini ovog mjesta na istoku Bosne i Hercegovine ubile su 8.372 muškaraca i dječaka nesrpske nacionalnosti. Iz tadašnje zaštićene zone Ujedinjenih nacija, protjerano je više od 25.000 žena, djece i starih.

Do danas su u Memorijalnom centru u Potočarima ukopane 6.652 žrtve, dok je po željama porodica ubijenih, na drugim lokacijama ukopano 237 osoba. Još se traga za više od 1.000 nestalih.

XS
SM
MD
LG