Dostupni linkovi

Srebrenica ne živi od izbora


Kako živi Srebrenica
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:53 0:00

Kako živi Srebrenica

U Srebrenici je miran pijačni dan. U centru grada na pijaci je samo jedna tezga. Oko nje nekoliko žena. Na pitanje da li su raspoložene da razgovaraju sa novinarima, tek jedna nerado pristaje.

Zove se Abida Karić i svakog ponedjeljka u Srebrenicu dolazi iz Bratunca već četrnaest godina. Teško se, kaže, živi od prodaje na pijaci, jer valja prehraniti dvije porodice. „Svake godine sve gore i gore, sve manje i manje ljudi je ovdje“, dodaje.

Na pitanje kakva je situacija nakon lokalnih izbora u Srebrenici, Abida kaže da je bolje da to pitamo one koji žive u gradu, no ipak komentariše da joj se čini da se ništa nije promijenilo.

„Ja sa svima dobro i lijepo sarađujem. Meni lično se ništa nije promijenilo, ne znam ostalim ljudima. To je sve što imam da kažem o politici“, govori Abida.

Važniji mir i ekonomija od toga ko će biti načelnik: Srebrenica
Važniji mir i ekonomija od toga ko će biti načelnik: Srebrenica


Srebrenica je u centru pažnje bosanskohercegovačke javnosti nakon što je objavljeno da je dosadašnjeg načelnika Ćamila Durakovića pobijedio zajednički kandidat srpskih stranka, Mladen Grujičić.

U iščekivanju konačnih rezultata Srebreničani kažu da im je važniji mir i razvoj ekonomije nego kako će se zvati načelnik. Očekuju da će svako ko sjedne u fotelju u opštini Srebrenica poštovati Memorijalni centar i preko 6. 300 žrtava genocida koje su do sada u njemu ukopane.

Sunčan oktobarski dan mještani su iskoristili da uređuju dvorišta. Sadika

Kekić i Ljubica Janjuš uljepšavaju prilaz zgradi u kojoj stanuju u centru grada.

„Samo nek nam je lijepo i da je mir, da nema lopovluka, a ko god bude uopšte nije važno“, priča nam Sadika i pokazuje rukom na Ljubicu sa kojom je, kaže, svaki dan.

Ko će biti novi načelnik nije važno ni Ljubici, ona želi samo da bude bolje i da se mladi zapošljavaju. „Moj sin je već pet godina na birou, a drugo dvoje djece otišlo je u inostranstvo jer nemaju posla“, objašnjava.

Dio Bošnjaka strijepi hoće li novi načelnik voditi brigu o Potočarima: Memorijalni centar
Dio Bošnjaka strijepi hoće li novi načelnik voditi brigu o Potočarima: Memorijalni centar


U glavnoj gradskoj ulici srećemo trećeg kandidata na ovogodišnjim lokalnim izborima. To je Desnica Radivojević koji je dobio neznatan broj glasova. Prije skoro 15 godina bio je i predsjednik Skupštine opštine u ovom gradu i dobro poznaje političku situaciju. Vjeruje da na Srebrenicu utiču, kako kaže, politike sa viših nivoa vlasti u BIH.

„Ovdje treba pustiti političke stranke koje su na lokalnom nivou da naprave jednu platformu za razgovore i da naprave dogovor o podjeli vlasti kada Centralna izborna komisija objavi rezultate, bez obzira ko će biti načelnik. Vrlo je važno da u tom programu razvoja Srebrenice budu ravnopravno zastupljeni svi i da se fokus da privrednom razvoju“, kaže Radivojević.

Veliki broj Bošnjaka u Srebrenici vjeruje da je tokom izbornog procesa bilo neregularnosti, no više strijepe hoće li novi načelnik, ukoliko bude potvrđeno da je to Mladen Grujičić, kojeg je tokom kampanje podržao i lider srpskih radikala Vojislav Šešelj, voditi brigu o Potočarima gdje je do sada ukopano više od 6.300 Bošnjaka ubijenih u genocidu u julu 1995. godine.

Odnos prema Bošnjacima i Potočarima neće biti isti: Mejra Đogaz
Odnos prema Bošnjacima i Potočarima neće biti isti: Mejra Đogaz


Mejra Đogaz živi kraj Potočara. Tu su ukopani i njeni sinovi. U genocidu je izgubila tri sina i muža. Ona ne vjeruje da Mladen Grujičić može voditi brigu o Memorijalnom centru i Bošnjacima.

„Mislim da to više neće biti isto. Ni djeca iz škole njihove nacionalnosti nisu dolazila u Memorijalni centar, a kamoli da on nastavi taj proces dalje. U to ne vjerujem“, priča nam Mejra koja živi sama u iznajmljenoj kući odmah do mezarja u Potočarima.

Život ide dalje bez obzira na načelnika: Nezira Sulejmanović
Život ide dalje bez obzira na načelnika: Nezira Sulejmanović


U brdu iznad Potočara živi Nezira Sulejmanović. Iz svoje kuće gleda na Memorijalni centar gdje su ukopana njena dva ubijena sina. Njen život, kaže, izbori za načelnika neće bitno promijeniti.

„Šta ja imam sa tim. Neka narod ne diraju, a da li bio ovaj ili onaj načelnik mene ne interesuje. Ja nisam ovoga vidjela četiri godine, ne moram sada, ako dođe ovaj Grujičić, ni njega nikada vidjeti. I neću ga ni vidjeti, niti mi treba“, objašnjava Nezira.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG