Dostupni linkovi

Grujičić načelnik Srebrenice, novi izbori u Stocu


U CIK-u smatraju da to što su kasnili sa dostavom listića u inostranstvo ne može biti opravdanje za probijanje roka

Centralna Izborna Komisija BiH donijela je odluku o konačnim izbornim rezultatima.

Ono što je jasno je da je Mladen Grujičić novi načelnik Srebrenice, ali i da će izbori u Stocu biti poništeni. Za analitičare, ništa neočekivano ni u jednom ni u drugom slučaju, jer su to tačke na kojima se pokazalo gdje su pale pojedine politike.

Nakon odluke o utvrđivanju i objavljivanju izbornih rezultata nema odstupanja od onih ranije objavljenih. U Srebrenici je Mladen Grujičić osvojio 4.678 glasova, dok je aktuelni načelnik općine Ćamil Duraković osvojio 3.910, što je 768 glasova manje.

Iako ostaje prostor za žalbu, malo je vjerovatno da će biti nekih promjena, čak i u slučaju da je CIK dopustila brojanje 1.999 glasova pristiglih putem pošte nakon isteka roka.

Iako ostaje prostor za žalbu, malo je vjerovatno da će biti nekih promjena
Iako ostaje prostor za žalbu, malo je vjerovatno da će biti nekih promjena

Upravo činjenica da to nije dozvoljeno izazvala je i najviše pažnje, jer se smatralo da bi to moglo promijeniti ishod, prvenstveno u Srebrenici.

No u CIK-u smatraju kako je njihova odluka donijeta po zakonu, te da činjenica da su iz CIK-a kasnili sa dostavom listića u inostranstvo ne može biti opravdanje za probijanje roka.

Ipak, odluka se mora poštivati, kaže članica CIK-a Irena Hadžiabdić, koja se zalagala za brojanje glasova.

„Sada, kad sam vidjela da se radi o masi glasova i smatrajući da ugrožavam pravo birača koji uopće nisu krivi, predložila sam zaključak da se ti glasovi broje. Ne da se mijenja pravilnik, jer je za mene pravilnik podzakonski akt, koji nema jaču snagu od zakona. To je bilo ono čime sam se rukovodila. Ali, odluka je takva kakva jeste, donijeta je većinom glasova i svi smo dužni da je poštujemo“, ističe Hadžiabdić.

Kada su u pitanju nepravilnosti i sporni rezultati, iz CIK-a izdvajaju Stolac, za koji će uskoro biti donesena odluka o poništenju izbora, saopštio je predsjednik CIK-a Ahmet Šantić.

Iz CIK-a izdvajaju Stolac, za koji će uskoro biti donesena odluka o poništenju izbora
Iz CIK-a izdvajaju Stolac, za koji će uskoro biti donesena odluka o poništenju izbora

„Za općinsko vijeće i načelnika Općine Stolac rezultati će biti utvrđeni naknadno, dopunskom odlukom Centralne izborne komisije BiH, nakon što CIK BiH donese odluku o poništenju izbora u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac, u skladu sa članom 2.10 Izbornog zakona BiH i nakon provedenih ponovnih izbora u ovoj osnovnoj izbornoj jedinici“, kaže Šantić.

Očekivano u oba slučaja, ali razloga za likovanje nema, smatra analitičarka Svetlana Cenić jer su svi obmanuti.

„Što se Srebrenice tiče, negde hiljadu i nešto manje Srba izašlo je na glasanje, a što se tiče Bošnjaka u Srebrenici, 40 posto je izašlo manje. Prema tome, ne znam koja je to vrsta pobede, nego je to očigledno da su jedni digli ruke od neke kampanje i priče o Srebrenici, drugima je to dobro došlo, iako se nisu nipotrudili.

Nije Milorad Dodik napravio nikakvu koheziju glasača, kad ih je izašlo manje, nego je Bošnjaka izašlo premalo, ali je ostavljena dogovorno, jednako kao referendum, kao sve ostalo, neka tačka oko koje ćemo sporiti, a oni zbijati svoje nacionalne redove i da se dobiju sledeći izbori. Jednako je sa Stocem, jednako je sa Mostarom“, zaključuje Cenić.

Esad Bajtal: „I Stolac i Srebrenica su mjesta gdje se kreiraju konflikti"
Esad Bajtal: „I Stolac i Srebrenica su mjesta gdje se kreiraju konflikti"

Pitanje Sreberenice naročito u kontekstu izbornog procesa je pitanje etičkog odnosa, a ne pukog glasanja, ističe politički analitičar Esad Bajtal.

„I Stolac i Srebrenica su mjesta gdje se kreiraju konflikti ili gdje se hoće pošto poto vladati kad već znate da ne možete dobiti vlast. Na kraju etičko je pitanje zašto neko ko hoće da se bavi ozbiljnom politikom, politikom kreiranja budućnosti, zašto nije rekao, kao što bih ja da sam srpska politika i ideologija: u Srebrenici nećemo izlaziti na izbore narednih 50 ili 100 godina. Sve dok postoji i posljednji svjedok kalvarije. Samo na taj se način srpska politika može distancirati od genocida“, kaže Bajtal.

Inače, od danas pa u naredna tri dana otvorena je mogućnost podnošenja zahtjeva za ponovno brojanje glasova, ali to će moći učiniti samo predsjednici stranaka i koalicija.

To će, kako vjeruju analitičari, samo pogodovati političkim partijama da još neko vrijeme drže tenzije iako je sve jasno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG