Dostupni linkovi

Oslobođeni Jasmin Rendić stigao kući u Tuzlu


Jasmin Rendić, foto: Maja Nikolić
Jasmin Rendić, foto: Maja Nikolić
Tuzlak Jasmin Rendić kasno uveče u četvrtak doputovao je u Tuzlu. Rješenje o njegovom puštanju iz pritvorske jedinice potpisala je Ministrica pravosuđa Srbije Snežana Malović.

Jasmin Rendić u pritvoru u Sremskoj Mitrovici proveo je 321 dan, a u Tuzlu ga je dopratio veleposlanik BiH u Srbiji Boriša Arnaut.

Po dolasku u Tuzlu Rendić se obratio novinarima i rekao da je još uvijek pod velikim emocijama i da ne može vjerovati da se „farsa“ oko njegovog slučaja konačno završila.

„Još uvijek sam umoran i ne mogu vjerovati da je prekinuta farsa oko politiziranja pojedinaca koji su me tamo držali van svih sudskih i pravnih normi. Zakon o Međunarodnoj pravnoj pomoći sam milujun puta pročitao, jasan je i precizan, ali u Srbiji su ga tumačili na svoj način“, kaže Rendić.

„Najteže mi je bilo kada su u Srbiji potvrdili da me žele izručiti Afganistanu. Po njima ja sam ispunio neke pretpostavke za izručenje samo zato što nisam državljanin Srbije“, dodao je on..

Boriša Arnaut, veleposlanik BiH u Srbiji kaže da su mu upravo odlasci kod Rendića pravili najveće probleme.

Jasmin Rendić i Boriša Arnaut, veleposlanik BiH u Srbiji, foto: Maja Nikolić
Razgovori su trajali mjesecima i tekli u nedogled, a iščekivanja nisu donosila nikakve rezultate, ispričao je Arnaut novinarima.

„Ipak najteže je bilo onog trenutka kada je došla odluka da će biti isporučen Afganistanu. Ja sam njega tih dana pokušao uvjeriti da neće biti isporučen zbog europske konvencije o ljudskim pravima koja se ne primjenjuje u Afganistanu. Bilo je teško i ovih sedam posljednjih dana, od kada je rečeno da je rješenje o Jasminovom oslobađanju potpisano, ali nikako nije stizalo u pritvorsku jedinicu“, ističe Arnaut.

Rendić će tužiti Srbiju

Dvadesetosmogodišnji Rendić uhićen je na osnovu Interpolove potjernice. Na teret su mu stavljali krađu dva prstena u Afganistanu, čija je vrijednost procijenjena na oko pola milijuna američkih dolara.
Rendić će tužiti Srbiju koja ga je držala u pritvoru bez ikakvih dokaza i sav novac dati za obranu državljana BiH koji se bore za pravdu.

Slučaj Jasmina Rendića jedan je od pravnih zavrzlama koji je posljednjih mjeseci opterećavao odnos BiH i Srbije. On je bez ikakvog dokaza o optužbama koje su mu stavljane na teret u pritvorskoj jedinici u Mitrovici proveo nešto manje od godinu dana.

Sve optužbe koje su mu stavljane na teret Rendić je odbacio i naveo da sve njegove kolege koje su s njim radile u Afganistanu mogu potvrditi da im nikada nije bio dozvoljen izlazak iz kruga baze.

Rendić će tužiti Srbiju koja ga je držala u pritvoru bez ikakvih dokaza i sav novac dati za obranu državljana BiH koji se bore za pravdu.

Pri dolasku iz Srbije u BiH Rendić je ponovno naišao na problem na granici jer potjernica nije i dalje bila skinuta, ali su i te neugodnosti vrlo brzo otklonjene.
XS
SM
MD
LG