Dostupni linkovi

Još jedan Tuzlak u beogradskom zatvoru


Zatvor u Beogradu, 2010, foto: Vesna Anđić
Zatvor u Beogradu, 2010, foto: Vesna Anđić
Dvadesetosmogodišnji Tuzlak Jasmin Rendić, koji se od uhićenja na graničnom prijelazu Rača 27. travnja ove godine nalazi u srbijanskom ekstradicijskom pritvoru, prije osam dana započeo je štrajk glađu.

Trenutačno je na infuzijama, izgubio je šest kilograma, no njegov zdravstveno stanje je i dalje stabilno. Nalazi se u sobi bez grijanja sa još šest pritvorenika.

Za njim je Afganistan, gdje je radio, raspisao potjernicu zbog navodne pronevjere, odnosno upotrebe čeka bezpkrića za kupovinu dva dijamantska prstena od pola milijuna dolara.

Srbijanske vlasti bile su dužne u roku od 40 dana isporučiti ga Afganistanu, ili pustiti na slobodu. Nijedno ni drugo nije se desilo, a Jasmin Rendić je već sedam mjeseci u pritvoru.
Ekstradicijski pritvor biće pretvoren zahvaljujući ovakvom pravosuđu u Srbiji u kaznu, tvrde u Fondaciji "Istina, pravda, pomirenje".


U cijeli proces uključila se Fondacija Istina pravda pomirenje iz Tuzle.

„U svim međunarodnim konvencijama prema ekstradicijskom pritovoru se pravosuđe odnosi kao prema hitnom problemu - 15 dana pritvor, ako nema dovoljno dokumenata traže se dodatni, ozbiljni papiri. Vidjeli ste sudski tumač je napisao neovjereno pečatom, nečitko, pisano rukom. Nažalost, to je izgleda prihvatio i Interpol. Kazna zatvora u Afganistanu za to djelo je negdje oko godinu dana. Dakle, ekstradicijski pritvor biće pretvoren zahvaljujući ovakvom pravosuđu u Srbiji u kaznu, u sankciju“, kaže predsjednik Fondacije Sinan Alić.

Obitelj ogorčena


Prema potjernici, Rendić je ovo, navodno, kazneno djelo počinio dok je radio u Afganistanu kao menadžer za požarne i zapaljive materije. U Srbiju još nikada nije došao niti jedan valjan dokaz koji bi potvrdio navodnu Rendićevu odgovornost.

Sa konferencije za novinare o slučaju Rendić, Tuzla, 3. prosinca 2010
Sve što je stiglo su rukom ispisani dokumenti bez pečata. Zbog toga je obitelj Jasmina Rendića ogorčena.

„Ovo je treći oput kako štrajkuje glađu. Napraviće sam sebi štetu, ali sumnjam da će išta uticati na sudstvo u Mitrovici. Kaže on:’Hladno mi je.’ Ja sam deke spremio kod kuće. Šta će biti, eto“
, kaže Jasminov otac Jasim Rendić.

Jasim Rendić pojašnjava i s kakvim se sve pravnim neprijatnostima susretao u Srbiji:

„Mom advokatu dolazi da odbija se žalba - što nikakve veze nema s mojim sinom, nikakve veze nema s mojim advokatima - na osnovu toga što je to nekakvo treće lice i nekakav treći advokat nešto uradio.Tako sud u Sremskoj Mitrovici prihvati stanje kakvo jeste.“


Jasmina Rendića redovito posjećuje i veleposlanik BiH u Srbiji Boriša Arnaut, koji priznaje da nailazi i na poteškoće u komunikaciji sa Ministarstvom pravde BiH:

„Zaista čovjek aposlutno iz svih papira što se vidi nije kriv, niti ima išta protiv njega da je nešto uradio ili što mu se sluti da je eventualno uradio. Po meni je nedopustivo ovakvo zadržavanje - sedam mjeseci u pritvoru. Mi redovno obavještavamo Ministarstvo pravde preko našeg Ministarstva vanjskih poslova, međutim, nemamo adekvatne odgovore.“


Zbog redovite posjete Boriše Arnauta državljaninu Jasminu Rendiću negodovalo je Ministarstvo pravde BiH, a koje bi, prema svim zakonskim propisima, trebalo zaštiti državljanina BiH, posebice u ovakvom slučaju kada Rendić bespravmo leži u pritvoru.

I Fondacija Istina pravda pomirenje je uputila zahtjev Ministarstvu pravde BiH da zaštiti Rendića. Međutim, u odgovoru koji je stigao stoji da Rendić nije njihov slučaj.
XS
SM
MD
LG