Dostupni linkovi

Održan veliki protest nekoliko sindikata(Fotogalerija: Protest u Beogradu, 25. marta 2011)


Ognjen Zorić


Mnoge škole u Srbiji bile su prazne, ali su ulice Beograda bile pune, a saobraćaj blokiran. Nakon 70 dana štrajka, više hiljada prosvetnih radnika okupljenih u tri sindikata, odlučilo je da svoje nezadovoljstvo iznese na gradske ulice.

Protestni skup, nazvan “Ustani Srbijo”, podržali su i radnici iz pojedinih sindikata pravosuđa, zdravstva i policije.

Uz povike i transparente sa parolama protiv premijera i ministra prosvete, zvuke pištaljki, vuvuzela i truba, prosvetni radnici tražili su poboljšanje materijalnog položaja svih zaposlenih u javnom sektoru. Posebno ih, kažu, ljuti što im je poslednja plata bila umanjena za vreme provedeno u štrajku:Premijer Srbije Mirko Cvetković poručio je prosvetnim radnicima u štrajku da će im deo plata koji nisu dobili, biti isplaćen kada odrade ono što su propustili za vreme štrajka. “Štrajk nije veliki. U štrajku je deo prosvetara. Meni je, u stvari, nejasno šta oni traže… Vlada je sve ispunila. Platila im je za ono što su radili i spremna je da im plati za ono što nisu radili kada to budu odradili. Ja stvarno ne mogu da razumem koji su zahtevi…”, rekao je premijer Cvetković

Poruka premijera, koja je upućena neposredno pred početak protesta, naljutila je okupljene.Nakon okupljana na jednom od gradskih trgova, predstavnici sindikata - Tomislav Živanović, lider “Nezvaisnosti”, i predsednik Unije prosvetnih sindikata Srbije Leonaro Erdelji, u obraćanju radnicima, kritikovali su rad ministar prosvete Žarka Obradovića i tražili da ode sa te funkcije..

“Hoćemo bolje, kvalitetnije, pouzdanije, sigurnije, stabilnije obrazovanje u Srbiji. Ko nam to da, neka bude ministar”, poručio je Živanović

“Mi se ovde jurimo koliko već… Koliko smo već u štrajku i koliko smo samo isrpljeni i mi i deca zbog jednog čoveka i njegove sujete... A on danas nije tu, nema hrabrosti da se suoči sa ovim ljudima čiji je ministar. Takođe, ovakva represija nije zapamćena još od “veselih” devedesetih godina”, rekao je Erdelji.

Pismo Tadiću


Prosvetne radnike podržali su i predstavnici sindikata zaposlenih u drugim javnim sektorima. Među njima je bio i predsednik sindikata policije Veljko Mijalilović.

“Svojim ličnim prisustvom i prisustvom svih članova Policijskog sindikata Srbije na ovom platou, želim da vas uverim da je policija sa svojim narodom. Isto nas breme pritiska i želimo da skinemo taj teret sa vrata”
, poručio je Mijailović.

Nakon kratkih govora, radnici su krenuli u šetnju ka Predsedništvu Srbije, gde je delegacija sindikata predala pismo za predsednika Borisa Tadića. Kolona je potom krenula ka zgradi Vlade, u kojoj je ostavljeno pismo za srpskog premijera, a potom i ka Ministarstvu prosvete.

Ni štrajkači ni vlada, već duže od dva meseca, ne odstupaju od svojih pozicija, a za to vreme nastava u školama je neredovna. Nedavno je završen štrajk policije, a protestovali su i zaposleni u zdravstvu.

Socilog Stjepan Gredelj smatra da bi štrajkači, uz borbu za svoja prava, trebalo da preispitaju i kako oni obavljaju svoje dužnosti. Zbog toga, kaže, nema razumevanja za aktuelne proteste prosvetara.

„Ne! Apsolutno nemam razumevanja. Generalizujem, ali znam koliko uglavnom loše rade i koliko uglavnom više razmišljaju o platama, koje, iskreno rečeno, i nisu tako loše. Prosvetari imaju bolje plate nego zaposleni u nauci. Dakle, o čemu pričamo... Apsolutno nemam razumevanja za to“, kaže Gredelj.

Skupu su, pored sindikata, prisustvovali i studenti nekoliko fakulteta. Jedan od njihovih predstavnika, pozvao je univerzitetske profesore da se solidarišu sa kolegama iz osnovnih i srednjih škola i obustave nastavu. Studenti najavljuju da će se, putem društvene mreže Fejsbuk, naredne nedelje organizovati da, uz znak podrške štrajku prosvetnih radnika, đacima ponude besplatne časove.
XS
SM
MD
LG