Dostupni linkovi

Drugačija klima ove godine uoči Parade ponosa


Plakati koji najavljuju Paradu ponosa, Beograd, septembar 2010
Plakati koji najavljuju Paradu ponosa, Beograd, septembar 2010
Povodom informacije da je Više javno tužilaštvo Srbije podiglo optužnicu protiv Aleksandra Đurđevića, pripadnika desničarske organizacije „Obraz“, jer je 26. maja u Lazarevcu preko internet mreže Fejsbuk pretio smrću ljudima koji nameravaju da učestvuju u Paradi ponosa, istraživali smo: kakva je razlika u društvenoj klimi u Srbiji danas u odnosu na pre godinu dana kada je Parada ponosa u poslednji čas otkazana, jer država nije garantovala bezbednost učesnicima.

Srbija 2010. uoči Parade ponosa je drugačija od Srbije 2009. godine. Državni vrh se javno opredelio između ove dve poruke. Poruke tolerancije i poruke mržnje oličene u ova dva spota koja se mogu čuti i videti ovih dana.



Jučerašnje hapšenje zbog pretnji učesnicima Pride parade nije prvo. Na adrese visokih državnih funkcionera, uključujući i kabinet predsednika države, stizale su pretnje zbog podrške Paradi ponosa. Zbog toga je prethodne nedelje uhapšen samozvani komandant Garde cara Lazara Hadži Andrej Milić. Zbog letaka sa porukama pretnji i mržnje bilo je hapšenja i u vojvođanskom gradu Vrbasu.

Lazar Pavlović, član organizacionog odbora Parade primećuje da su ove godine pretnje upućene na nove adrese.

„Ove godine su pretnje upućene više onima koji nas podržavaju, predstavnicima države koja nas je nedvosmisleno podržala“
, kaže Pavlović.

Ove godine su organizatori pripemali teren obišavši sve političke partije koje su iskazale interes da ih prime i dobile u najmanju ruku obechanja da neće podržati nasilje. Jedan od retkih je Dragan Marković Palma koji se nalazi u vladajućoj koaliciji, ustupivši glasove svojih poslanika u zamenu za žirafu u zoološkom vrtu u Jagodini, koji je ovih dana na pitanje novinara šta će da radi 10. oktobra, odgovorio:

„Tog dana ću sedeti u svom rodnom selu Končarevu, ugasiću struju pošto imam dve unuke i dva unuka i dve snaje, a uveče ću da zamolim da ugase televizore."

Uz Palmu je i drugi folklorni političar, ali iz opozicije, Velimir Ilić čija je partija Nova Srbija zatražila od svojih čanova da 10. oktobra ostanu u kućama.

Promene ministarskih stavova


Međutim, poruke sa najviših mesta ove godine su sasvim ili poprilično drugačije od prošlogodišnjih natezanja sa državom. Najeksplicitniju poruku je poslao još proletos predsednik Boris Tadić, primivši organizatore u svom kabinetu.

Grafiti pretnji zbog Parade ponosa, Beograd, septembar 2009
Ministar za manjinska prava Svetozar Čiplić, dakle, resorni državni funkcioner, potvrdio je da će doći na Paradu ponosa. Za ostale funkcionere se ne zna, organizatori očekuju učešče ministra policije Ivice Dačića i još nekih ličnosti iz političkog života. Napravimo jedno poređenje.

„Vlada Srbije neće ni jednog ministra obavezivati da se kao njen zvaničnik pojavi na Paradi ponosa, nego je to lični čin. Dakle, ne kao zvanična podrška Vlade“
, govorio je Ministar Svetozar Čiplić 2009 godine.

„Kao partneri u organizaciji i kao prijatelji u nastojanju da Beograd, Srbija ima organizovanu Povorku ponosa...To će biti značajan korak posle koga neće biti ništa više isto upravo u uvođenju tolerancije“
, izjavio je isti ministar 2010 godine.

Ministar policije Ivica Dačić 2009., objašanjavajući zašto policija ne može da garantuje bezbednost učesnicima Parade koja će biti zbog toga otkazana je kazao:

„Policija ne može da zameni politiku, o ovome treba da se izjasne svi politički faktori, da preuzmu odgovornost.“

Ivica Dačić 2010 godine kaže:

„Ovde je reč o zakonskom i ustavnom pravu, posao policije je da obezbedi taj skup.“


Nešto ranije, na tribini Egzita, ministar Dačić je rekao:

"Kao političar koji se zalaže za evropske vrednosti i demokratiju podržavam 'Paradu ponosa', a kao ministar unutrašnjih poslova dužan sam da obezbedim sigurnost njenih učesnika."


Manjina glasnih


Građani Srbije, za razliku od preglasnih esktremista, barem po jednom skorašnjem istraživanju, nisu netoleratni prema seksualno različitim.

„Na pitanje: kada biste bili u situaciji da prodjete pored Parade ponosa, kako biste reagovali, većina građana je odgovorila da bi to bilo kao i prema svakog drugoj manifestaciji koja ih ne interesuje. Dakle, prošli bi nezainteresovano. U tom smislu velika manjina koja je glasna, 1 do 2 od 100, bila bi spremna da izvrši nasilje, ako bi se našla pored Parade ponosa.“

U državama u regionu su različita iskustva sa pravima seksualnih manjinaca koja se ogledaju i u mogucnosti da javno iskazu svoje opredeljenje manifestacijom kakva je Parada. U BiH, Makedoniji i Crnoj Gori nema ni pokušaja organizovanja Parade.

U Hrvatskoj se od 2002. organizuju Parade. Organizatori su imali javnu podršku od bivšeg predsednika Stjepana Mesića, novi predsednik Ivo Josipović je otišao korak dalje, primio je predstavnike gej i lezbejskih organizacija u audijenciju.
XS
SM
MD
LG