Dostupni linkovi

Vlasti najavljuju još žešći obračun sa kriminalom


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Najviši zvaničnici u Srbiji još jednom su poručili da je država odlučna da se obračuna sa organizovanim kriminalom, i da se sadašnja borba može porediti samo sa čuvenom akcijom Sablja. Ipak, sagovornici RSE kažu da će se tek videti kakvi će rezultati biti, jer su za suzbijanje organizovanog kriminala potrebni vreme i još mnogo toga.

Poslednje akcije policije i pravosuđa u Srbiji, pogotovo na razbijanju narko klanova i zaplene imovine mafijaških šefova, pokazale su određeni napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i vlast najavljuje još žešći obračun. Boris Tadić, predsednik Srbije, izjavio je da borba koja se vodi protiv organizovanog kriminala, posebno protiv narko kartela, po razmerama i značaju može da se poredi samo sa akcijom Sablja.

Zoran Mijatović
, bivši zamenik načelnika Državne bezbednosti Srbije, rekao je za RSE da je evidentno da se čine napori u borbi protiv organizovanog kriminala, ali da se ona ne može porediti sa akcijom Sablja iz 2003. godine.

"Nema nikakvu sličnost. Pre svega zato što je akcija Sablja izazvana tragedijom ubistva premijera Zorana Đinđića, znači tu akciju proizvela je jedna iznuda. Ove sadašnje akcije, koje se sprovode u poslednjih par meseci, imaju nekakve efekte i širokog su obima. Mislim da su po širini pritvorenih lica i po vrsti krivičnih dela to zaista obimne akcije", smatra Mijatović.

Ali, kaže Mijatović, treba sačekati njihov epilog.

"Kao i uvek, očekujem da one dobiju verifikaciju na sudu. I tek onda kada se to bude dogodilo, tačno ćemo znati koji je to obim i kolika je korist za zemlju u celini."

Potreban kontinuiran rad

Najviši zvaničnici poručili su da su Srbija i sve njene institucije odlučne da se obračunaju sa organizovanim kriminalom. Boris Tadić, predsednik Srbije, rekao je da će kriminal jednostavno biti razbijen, i da su posebno na udaru narko karteli.

"Zato što se radi o grupacijama koje imaju ogromnu količinu novca i velike investicije, i trebalo je samo da doživimo da počnu da investiraju u zdravstveni sistem i obrazovanje pa da počnu da preuzimaju samu strukturu države i društva. To država Srbija neće dozvoliti ni po koju cenu",
kazao je Tadić.

Pretpostavka je da država želi da pokaze ozbiljnost. Razlika između sadašnjeg vremenskog preseka i onog od pre nekoliko godina je u tome što bi trebalo da je država manje „impregnirana“ kriminalcima.
Tadić je rekao da je uveren da Srbija ima snage da se u borbi protiv kriminala ide do kraja. Milan Milošević, novinar nedeljnika Vreme, izjavio je za RSE da će se tek videti da li država ima dovoljno moći za tu bitku.

"Pa to ne znamo, tu će uvek biti nagađanja. Pretpostavka je da država želi da pokaze ozbiljnost. Razlika između sadašnjeg vremenskog preseka i onog od pre nekoliko godina je u tome što bi trebalo da je država manje „impregnirana“ kriminalcima. Ranije su oni znali više o državnim strukturima i ljudima u državi, nego što je država znala o njima", kaže Milošević.

Kada se radi o poređenju sa akcijom Sablja, kaže Milošević, ono je sigurno simboličko:

"Jer akcija Sablja je ustvari bila jedna veća policijska racija u vanrednom stanju. Policijske racije u ovakvim stvarima obično ne daju veliki rezultat, jer one ne mogu zameniti kontinuirano delovanje policije i stabilan rad institucija. Ništa ne može da zameni kontinuiran i ozbiljan rad."


Građani Srbije poslednjih godina sa nestrpljenjem iščekuju konačni obračun sa organizovanim kriminalom, pa smo Beograđane pitali da li država uspeva u toj borbi:

XS
SM
MD
LG