Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Afera Šarić se ne stišava


Darko Šarić, Foto: Savo Prelević
Ministarstva pravde i policije Srbije i Crne Gore zveckaju retoričkim oružjem optužujući se međusobno za opstrukciju u rešavanju afere Šarić i hapšenju njenih aktera.

Ministarka pravde u Vladi Srbije Snežana Malović pozvala je crnogorskog kolegu Miraša Radovića da se 25. februara sastanu u Beogradu kako bi razgovarali o problemima koji opterećuju saradnju pravosudnih organa dve zemlje, a Radović naglašava da je sastanak sa Malovićevom odložen do daljnjeg na zahtev iz Beograda.

U međuvremenu, mediji svakog dana otkrivaju nove detalje ove afere, ali i otvaraju pitanje zašto su braća Šarić svih prethodnih godina u Srbiji neometano gradila svoju imperiju legalizujući kriminalni novac kroz proces srpske privatizacije.

Mreža Darka Šarića, okrivljenog za šverc više od dve tone kokaina iz Južne Amerike, povezana je sa poslovima državljanina Crne Gore Antuna Stanaja, kome se pred Specijalnim sudom u Beogradu sudi zbog šverca velike količine cigareta, piše beogradski Danas, pozivajući se na izvor blizak istrazi u Upravi policije.

List prenosi da je deo klana čije je “poslovno područje” preuzeo Šarić, a koji se označava kao "crnogorski tajkunski lobi", učestvovao u brojnim privatizacijama u Srbiji. Preduzeća su, navodi Danas, kupovana preko posrednika, fizičkih lica, poput biznismena Mileta Jerkovića ili firmi koje su za te potrebe sa 250 evra uloga osnivali anonimni 18-godišnjaci.

Činjenica koja ne govori pohvalno ni o institucijama Srbije ni o institucijama Crne Gore jeste da su u akciju “Balkanski ratnik” stupile tek posle miga iz Italije i američke DEA.

Iako dve zemlje bacaju krivicu jedna na drugu, izgleda da će pod pritiskom zapadnih igrača morati da se efikasnije raspredu klupko balkanskog organizovanog kriminala.

Za Šarića znale sve bivše vlade?

Crnogorski ministar pravde Miraš Radović kaže da od predstojećeg sastanka sa srpskom koleginicom Snežanom Malović očekuje “da nesporazume pokušamo otkloniti… Želimo da se dogovorimo kako da unaprijedimo pravnu saradnju između pravosudnih organa dvije države”.

U senci međusobnih optužbi povodom klana Šarić, ostaje pitanje ko je odgovoran što je ta kriminalna grupa u Srbiji sagradila čitavu imperiju kokainskim profitima.

Slobodan Homen, Foto: Vesna Anđić
Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen izjavio je ovih dana da “kriminal ima interes da finansira opoziciju i poziciju”, te da “ne treba da kažemo da niko iz ove vlade nije imao kontakata, jer će to tek istraga pokazati”.

Tvrdio je i da su za Darka Šarića znale sve bivše vlade – "od Zorana Đinđića, preko Zorana Živkovića do Vojislava Koštunice” i ukazao na to da grupa Šarića nije hapšena u vreme akcije, Sablja, što, kako smatra, dovoljno govori.

Zorana Živkovića, predsednika Vlade posle ubistva premijera Zorana Đinđića ovako je reagovao na Homenovu tvrdnju.

“Ta izjava nije tačna. U aferi Sablja, Srbija je istresena do najsitnijih detalja i svako ko je ikada igde bio pomenut kao deo bilo kakve organizovane kriminalne grupe u toj akciji je pozvan na informativni razgovor – što je bila najblaža mera – a mnogi su završili u pritvoru, pa kasnije i u zatvoru. Više od 4000 krivičnih prijava je podneto. Koliko se ja sećam, tada se niko sa prezimenom Šarić nije pojavio. To verovatno ne znači da on tad nije bio kriminalac nego da glavno mesto njegovog delovanja nije bila Srbija. Da je bilo kakav njegov akt evidentiran, on bi sigurno bio tada priveden. Koliko sam dalje pratio, on je primio srpsko državljanstvo tek 2005. godine. Interesantno je saznati na osnovu čega mu je dato državljanstvo i da li je tada u vezi sa tim izvršena bilo kakva ozbiljna provera”, kaže Živković.

Pitanje bez odgovora

I Goran Petrović, načelnik Resora državne bezbednosti u vladi Zorana Đinđića, takođe uverava da tadašnja administracija na mapi srpskog organizovanog kriminala nije evidentirala kriminalni klan Šarić.
Deluje mi kao logično da je ta grupa (Darka Šarića) nastala nakon ubistva premijera Đinđića, odnosno, nakon odlaska sa scene zemunskog klana.

“Koliko se sećam, negde u leto 2001. godine ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović dao je nalog načelnicima oba resora, dakle, i meni i generalnu Lukiću, da napravimo tu famoznu belu knjigu srpskog podzemlja ili organizovanog kriminala. Služba je tu knjigu napravila za manje od mesec dana, dok je ta takozvana bela knjiga Resora javne bezbednosti bila završena nekoliko meseci kasnije. Koliko se ja sećam, nije se spominjao Darko Šarić niti neka njegova grupa, što bi bilo iluzorno u vreme kada je tim podzemljem vladao zemunski klan, na čelu sa Legijom, Spasojevićem i ostalima. U tom smislu, deluje mi kao logično da je ta grupa nastala nakon ubistva premijera Đinđića, odnosno, nakon odlaska sa scene zemunskog klana. Deluje mi, dakle, malo verovatno da je ta grupa postojala od 2000. godine i da su za nju znale sve vlade. U prilog tome imate i izjave policijskih zvaničnika Crne Gore koji kažu da su neke finansijske i druge provere radili tek 2005.”, kaže Petrović.

Iz MUP-a Srbije stižu informacije koje su u skladu sa iskazom naših prethodnih sagovornika. Prema njima su Šarići pod operativnu obradu dospeli tek negde 2005. godine. Kako mediji navode, nema, međutim, odgovora na pitanje zašto od tada nisu bili meta.

Zašto se niko nije pozabavio njima ni polovinom 2007. godine, kada je posle višemesečne policijske istrage u jednoj garaži u Novom Beogradu zaplenjeno 20 kilograma heroina, kojom prilikom su uhapšena četvorica, među kojima i izvesni Arso Šarić, koja su odmah dovedena u vezu sa kriminalnim klanom “Amerika”, s kojim se u policijskim analizama povezuje i Darko Šarić.

Štaviše, garaža u kojoj je otkriven heroin bila je iznajmljena na ime Duška Šarića, Darkovog mlađeg brata, kome je policija poverovala na reč da nije znao šta se dešavalo u njegovoj garaži.

Ovo je bio prvi put da su Šarići zaista uhvaćeni u nečemu konkretnom. Zašto istraga tada nije proširena nego se ovom kriminalnom klanu dozvolilo da širi svoju kokainsku imperiju ostaje do dana današnjeg pitanje bez odgovora.

Stubovi Miloševićeve države

Međutim, činjenica da je to pitanje bez odgovora za Vericu Barać, predsednicu Saveta za borbu protiv korupcije, veoma je rečita.
Verica Barać, Foto: Imre Szabo

“Meni to kaže sve što treba da se razume. Dakle, ako da neko nađe toliku količinu droge i da to dalje ne istražuje, ja znam sigurno da je neko rekao da se to ne istražuje. Zašto? Zato što mi znamo kako naše institucije funkcionišu – pod poslušnošću izvršnoj i partijskoj vlasti - a one funkcionišu uvek na isti način, bez obzira da li se radi o Šariću ili nekom drugom”.

Tužilašto, sud, policija, od početka tranzicije do dana današnjeg ne rade svoj posao nezavisno od partijske i izvršne vlasti, kaže Baraćeva. Istraživalo se samo ono što je partijsko-političkom vrhu odgovaralo da se istražuje.

Verovatno je da su važniji elementi odgovora na pitanje zašto Šarići nisu odavno uhapšeni u činjenici da se u Srbiji tokom čitave privatizacije, od samih njenih početaka, stalo na stanovište da nije važno da li je novac čist ili prljav, pa se njegovo poreklo nije ni kontrolisalo.
Podsećam vas na jedan stav koji se u vladi mogao čuti na početku 2002-2003. godine, da uopšte nije važno da li je novac prljav – važno je da li ulazi u Srbiju.

“Namerno je koncept privatizacije urađen da u nju može da ulazi prljav novac. Godinama radi Uprava za sprečavanje pranja novca, ali šta se s njom dešava? Vi imate, na primer, izveštaje GRECO, konkretno, jednu stranicu izveštaja od pre dve godine koji govori o promenama zakona o sprečavanju pranja novca. Ovo, prevedeno sa diplomatskog vokabulara tog izveštaja, u stvari znači da Uprava uopšte nije radila jer je sve vreme inicirala promene zakona da ne bi radila. A to je, naravno, radila, zato što je vlada to od nje tražila.

Podsećam vas na jedan stav koji se u vladi mogao čuti na početku 2002-2003. godine, da uopšte nije važno da li je novac prljav – važno je da li ulazi u Srbiju.

Ako vi napravite jedan sistem u kojem ćete, zbog onih koji stoje iza političkih stranaka – a iza njih stoje isti oni tajkuni koji su predstavljali stubove Miloševićeve države – onda vidite kako se pranje para koje je počelo u jednoj nastavi u sledeće dve-tri vlade. Zašto? Zato što se oni koji obezbeđuju da se njihove odluke ugrađuju u zakone ne menjaju čak i kad promenite koaliciju na vlasti”,
kaže Barać.

Pročitajte i ovo:
Kreće obračun sa vrhom kriminala?
Prijeti li Crnoj Gori opasnost od Srbije ili od kriminala
Slučaj Šarić: Nesaradnja policija opasna za region
Šarić već godinama osumnjičeni narko bos
Srpsko-crnogorsko 'prepucavanje kriminalcima'
Slučaj Šarić otvorio pitanje saradnje policija
Upitna profesionalnost istražnih organa u slučaju "Šarić"

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG