Dostupni linkovi

Vlasti će proveriti Subotićeve tvrdnje o kupovini preduzeća


Stanko Subotić Cane
Stanko Subotić Cane
Srpsko pravosuđe ispitaće navode Stanka Subotića da je on finansirao privatizaciju nekih beogradskih firmi, a namera nadležnih je da provere da li su pojedine kompanije kupljene takozvanim „prljavim novcem”. Dok se između, kako ih u Srbiji zovu, kontroverznih biznismena i tajkuna vodi polemika ko je koga prevario za desetine miliona evra, država još jednom poručuje da će se obračunati sa kriminalom.

Optužbe koje je Stanko Subotić zvani Cane uputio na račun srpskih biznismena Milana Beka i Milorada Miškovića, da su njegovim novcem kupili kompaniju Novosti i Luku Beograd, samo par dana nakon što su iznesene u medijima nadležni su rešili da provere.

Snežana Malović, ministarka pravde Srbije, izjavila je za RSE da će to Ministarstvo dati punu podršku pravosuđu da ispita sve slučajeve u kojima ima indicija da je kršen zakon, pa i navode Stanka Subotića o tome da je njegovih 50 miliona evra korišćeno u velikim privatizacijama u Beogradu:

Snežana Malović, Foto: Vesna Anđić
"Ministarstvo pravde daće pun doprinos tome da se obezbede uslovi za rad tužilaštvima i sudovima. I da ćemo u potpunosti izvršavati sve njihove zahteve kada govorimo o međunarodnoj pravnoj pomoći ili raspisanim poternicama. Znači, gde god postoji saznanje da su se određena lica našla, kada Ministarstvo dobije informaciju o tome preduzeće dalje korake shodno zakonu i Ustavu."

Stanko Subotić u Srbiji je optužen za šverc cigareta a, kako sam tvrdi, trenutno se nalazi u Švajcarskoj. Do sada nije izručen srpskim organima jer ta zemlja nema kvalifikaciju po kojoj se tereti pred beogradskim sudom – zloupotreba službenog položaja.

Kako pišu mediji, odgovorni u Srbiji pripremaju novu optužnicu protiv Subotića za krivično delo koje postoji i u zakonodavstvu Švajcarske, kako bi bio izručen Beogradu.

Miljko Radisavljević
, specijalni tužilac Srbije za organizovani kriminal, prethodno je izjavio da će ispitati istinitost informacija koje je izneo Stanko Subotić.

"Ukoliko takva transakcija nije evidentirana, to bi ukazivalo da se radi o transakciji obavljenoj gotovim parama - što bi otvorilo pitanje njihovog porekla i mogućeg vršenja krivičnog dela okarakterisanog kao pranje novca.”


Privatizacija 'prljavim' novcem


Kriminolog Dobrivoje Radovanović izjavio je za RSE da je pozitivno to što je Tužilaštvo odmah reagovalo i dodao da je u istrazi važno videti, ukoliko je tačno da je Subotićev novac korišćen u privatizaciji, kroz koliko banaka su te pare prošle:

"Ovo jeste način da se otkrije postojanje prljavog novca u važnim kompanijama. Ako je transakcija bila kroz jednu ili eventualno dve banke, onda se može dokazati poreklo tog novca. Jako je važno da se vidi da li je privatizacija rađena sa prljavim novcem tajkuna i organizovanog kriminala, i na ovaj način bi se deo te priče mogao dokazati."
Nema nikave dileme da poslednje zaplene imovine svedoče o tome da su te grupe investirale ne samo u svoje lične užitke, vlastite kuće, već i u turizam, proizvodnju, neke medije, medijske distribucione lance i tako dalje…


Ovom pričom za koji dan pozabaviće se i Odbor za bezbednost Skupštine Srbije, ali će se, po svemu sudeći, manje baviti pričom Subotića da mu Mišković i Beko nisu vratili pare, već više jednim od najvećih problema poslednje decenije - kupovinom firmi takozvanim prljavim novcem poteklim iz kriminala. Subotić se, po pisanju beogradske štampe, žali da su ga opljačkali tajkuni u Srbiji, pa i sama vlast.

Boris Tadić, predsednik Srbije, kratko je poručio da će svi optuženi za teška krivična dela, pa i sam Subotić, pred sudom imati izvanrednu priliku da sve potanko objasne. Tadić je u intervjuu Tanjugu rekao da će kriminal jednostavno biti razbijen, i da su posebno na udaru narko karteli:

"Zato što se radi o grupacijama koje imaju ogromnu količinu keša, ogromnu količinu novca, i velike investicije. Nema nikave dileme da poslednje zaplene imovine svedoče o tome da su te grupe investirale ne samo u svoje lične užitke, vlastite kuće, već i u turizam, proizvodnju, neke medije, medijske distribucione lance i tako dalje… Trebalo je samo da doživimo da investiraju u zdravstveni sistem i obrazovanje pa da počnu da preuzimaju samu strukturu države i društva. To država Srbija neće dozvoliti ni po koju cenu."


Kriminolog Dobrivoje Radovanović zaključuje da je veoma važno proveriti da li su novcem iz kriminala privatizovane firme, ali da je onda pitanje šta ako se dokaže da je tako:

"Da li onda ti ugovori mogu biti raskinuti ili ne, to je već jako krupno privredno, pravno i političko pitanje. I pitanje je, recimo, šta ako je deo kompanije kupljen prljavim novcem, a većinski deo legalnim parama. Dakle, tu će se tek otvoriti dileme, ali je konačno važno da počne otvaranje tih dilema."


Grupi Stanka Subotića Caneta u Beogradu se pred Specijalnom sudom sudi za šverc cigareta kojim je stekla imovinsku korist od 28 miliona evra i osam miliona dolara.

Pročitajte i ovo:
Subotić otvorio novo poglavlje u ratu tajkuna
XS
SM
MD
LG