Dostupni linkovi

Medijska strategija biće test za vlasti


Štampa u Srbiji, ilustrativna fotografija. Vesna Anđić
Štampa u Srbiji, ilustrativna fotografija. Vesna Anđić
Medijska scena Srbije trenutno prolazi kroz jedan od najtežih i najneprijatnijih perioda. Iako izostaju oni najbrutalniji elementi koji su oslikavali Miloševićevo vreme, mediji su i dalje izloženi političkim i drugim pritiscima, koji se najsnažnije reflektuju kroz njihov materijalni položaj i finansijsku zavisnost.

Na koiscima još uvek dominiraju naslovi senzacionalističog, uvredljivog i vulgarnog karaktera, i kako mnogi zapažaju – već duže vreme na delu je “tabloidizacija” medija. Ima li Srbija snage i mehanizama da se suprostavi ovom problemu i da konačno, u civilizacijskim okvirima, uredi svoju medijsku scenu?

Nakon debakla aktuelnog Zakona o javnom informisanju koji je osporen na Ustavnom sudu, medijska scena u Srbiji je u još jednom pokušaju uspostavljanja njenih civilizacijskih okvira. Iz krugova vlasti, koja svojim dosadašnjim postupcima nije pokazala neophodan nivo razumevanja za problem medija, sada stižu obećavajući tonovi.

Najavljujući seriju diskusija, koje bi trebalo da dovedu do jasne i sveobuhvatne medijske strategije, ministar kulture Nebojša Bradić kaže da bi to moglo da označi prekretnicu u razvoju javne scene.

"Ova prva medijska strategija Srbije obezbediće adekvatne uslove za uspešnost borbe za sve civilizovaniji informativni prostor, poboljšane uslova u kojima deluju medijski poslenici, ali i kvalitetno, objektivno i istinito informisanje javnosti"
, tvrdi Bradić.

Fascinacija političara tabloidima


Trenutno informisanje javnosti opterećeno brojnim problemima, a pre svega osnovnim pitanjem – koliko je novinar u prilici da izveštava objektivno, bez političkih i finansisjkih pritisaka i uticaja?
"Veoma teška pozicija je kad niste ničiji, a trudite se da budete profesionalni. A svi ti znaju da niste njihovi", kaže glavni i odgovorni urednik lista Danas Zoran Panović.


Sa kakvim se problemima suočavaju retki mediji, kao što je to slučaj sa - recimo listom Danas - koji pokušavaju da se drže osnovnih novinarskih načela?

“Novine kojima sam ja na čelu imaju taj problem što su, faktički, ostale jedini dnevni nacionalni list u Srbiji. Znači da su to novine u kojima nema stranih kompanija, nema domaćih tajkuna, nema države…To je veoma teška pozicija – niste ničiji, a trudite se da budete profesionalni. A svi ti znaju da niste njihovi. To je veoma tvrda situacija, muka sa oglasima, ali nekako tu plivamo. Nije prijatno. Osećamo tu nelagodu naše javne scene koja zna da ne pripadamo nikom od njih”
, kaže Zoran Panović, glavni i odgovorni urednik lista Danas.

Istovremeno, kiosci su preplavljeni tabloidima, koji očigledno nemaju većih finansijskih problema. Brojni naslovi koji, na krajnje uvredljiv, vulgaran i ponižavajući način prikazuju stvarnost, kao da su postali formula uspeha na skromnom finanasijskom tržištu:

“Mislim da oni relativno dobro oslikavaju stanje srpske političke elite i u tom smislu stanje opšte političke scene u Srbiji, privredne, pa i kulturne scene. Mislim da je primetna jedna fascinacija politčkih aktera u Srbiji tom vrstom medija”
, kaže Panović.

Debakl na Ustavnom sudu


Sa diskusije o medijima u Srbiji, Beograd, 2. septembra 2010
Da li je mogu moguće i na koji način promeniti medijsku scenu? Predstavnici medjskih udruženja i asocijacija veruju u tu mogućnost, što ih je, konačno, i ujedinilo oko izrade pomenute strategije.

Iako je ubeđena da vlast nije spremna da se povuče, ni kada je u pitanju vlasništvo, niti kada je u pitanju uticaj na medije, Ljiljana Smajlović, predsednica Udrženja novinara Srbije, ipak, smatra da je otvoren novi prostor:

“Zato što su država i ova Vlada doživele takav debakl, potučeni su do nogu na Ustavnom sudu Srbije. Mislim da je sada dobar momenat, kada je vlast u nekoj vrsti defanzive, jer je uhvaćena na delu da radi nešto ne samo neprofesionalno, antievropski, nego i antiustavno. Ako ovo sada nije dobar momenat da ih nateramo da se barem obavežu da će ubuduće biti drugačije, ja ne znam koji je momenat bolji”, kaže Smajlovićeva.

Slično uverenje imaju i u Nezavisnom udruženju novinara Srbije.

“Ovo će biti test za vlast u Srbiji. Na medijskoj strategiji ona će najbolje pokazati kako vidi medijsku stvarnost i budućnost Srbije. Ukoliko ne budu prihvaćeni ovi temelji, iza kojih su stala sva važnija medijska udruženja, to će nam pokazati da vlast ima sasvim drugačiji pogled na medijsku scenu u Srbiji, u odnosu na novinare i medijske radnike”, ocenjuje predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

Vukašin Obradović, 2. septembar 2010
“Veoma je dobro što su studiju uradili međunarodni eksperti i što o ovoj problematici raspravljaju svi relevantni medijski faktori u zemlji”, kaže analitičarka medija i profesorka na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Snježana Milivojević.

Ona, međutim, ima utisak da je na tom poslu najinferiornija država, odnosno nadležno ministarstvo.

“Nije dobro da Ministarstvo prošle nedelje raspiše konkurs u kome traži jednu organizaciju koja će, na osnovu studije koji smo već dobili i okruglih stolova i rasprava koje će se voditi, napraviti strategiju. Za mene to znači da Ministarsvo nije u stanju, ni sa studijom koju dobilo sa strane, ni sa iznetim mišljenjima učesnika o tome šta očekuju od medijskog razvoja, da obavi svoj deo posla. Da donese seriju važnih političkih odluka o tome kako će izgledati medijski razvoj u narednih pet, ajde da ne kažem deset godina, jer je to jako daleka budućnost"
, zaključuje Milivojevićeva.

*****
Ukoliko vas zanima ova tema, preporučujemo i tekstove:
Kritike iz Brisela zbog Zakona o informisanju

Novinari traže da donosioci neustavnog zakona odgovaraju
Protest novinara zbog zakona o informisanju
XS
SM
MD
LG