Dostupni linkovi

Srbi žele "sudbinu u svoje ruke"


Pojedine stranke kosovskih Srba očekuju da se na lokalnim izborima dobije funkcionalnija lokalna samouprava koja će raditi na poboljšanju životnih uslova srpske zajednice. Posebno važnim se smatra formiranje novih srpskih opština.

I pored ocene zvaničnog Beograda da nema uslova da kosovski Srbi učestvuju na kosovskim lokalnim izborima 15. novembra, više od 20 srpskih političkih subjekata se prijavilo za učešće. Među njima je i Samostalna liberalna stranka, koja već učestvuje u radu Skupštine i Vlade Kosova.

Predsednik stranke i član Predsedništva Skupštine Kosova Slobodan Petrović ističe da su ovi izbori veoma važni za srpsku zajednicu pošto se moraju formirati jake lokalne samouprave koje će raditi na ostanku i povratku Srba.

“Ja znam da je mnogo lakše kritkovati, biti po strani, ne učestovati, ali znam sigurno ako ne učestvuje imaće gubitak. Niko neće moći da prepozna naše potrebe bolje nego mi sami.”

“Ovo je prilika koja se ukazuje srpskoj zajednici da uzme sudbinu u svoje ruke, odnosno da kroz institucije lokalne samouprave učine na ostanku i samim tim poboljšanju uslova života i nakon toga jeste i povratak onih ljudi koji su napustili Kosovo 1999. godine”
, kaže Petrović.

Kako je saopštila Centralna izborna komisija, sedam partija, 13 inicijativa i jedan nezavisni kandidat iz srpske zajednice prijavili su se za predstojeće novembarske izbore.

Politička borba protiv nezavisnosti


Tako će i Srpski pokret otpora Momčila Trajkovića učestvovati na izborima i zagalati se da ‘Srbi postanu politički činilac’.

“Ovo je prilika da uzmu sudbinu u svoje ruke i da postanu politički subjekat i da utiču na rešavanje svoje sudbine, da pokažu želju za integracijom, neprihvatajući nezavisnu državu Kosovo. Bez obzira na to što Beograd nema jasnu poruku smatramo da ne smemo ispustiti ovu priliku i zato je i naš slogan za izbore ‘sad ili nikad’. Dakle, osećamo da sad ili nikad moramo da uzmemo sudbinu u svoje ruke”, rekao je on.

Predstojeći izbori će označiti formiranje novih opština sa srpskom većinom, a pored toga i veća ovlašćenja lokalnoj vlasti uopšte.

Od pet novih opština predviđenih za formiranje prema planu međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija i procesom decentralizacije izbori će biti organizovani u Gračanici, Ranilugu i Klokotu, kao i u proširenoj opštini Novo Brdo. Međunarodna civilna kancelarija i Ministarstvo lokalne uprave Kosova su ocenili da nema uslova za održavanje izbora u budućim opštinama Severna Mitrovica i Parteš.

Petrović ističe da je implementacija procesa decentralizacije ključan motiv za izlazak na izbore.

“Ono što je nama prioritet jeste da se te opštine na nabolji mogući način organizuju svakako da u tim opštinama smo dali svoje kandidate i decentarzalcije ne znači samo formiranje novih već i daje ingerencije postojećim opštinama.”

I Momčilo Trajković ističe da će funkcionalna lokalna vlast u srpskim sredinama imati ključnu ulogu u stabilizaciji srpske zajednice.

“Lokalna samopuprava je šansa da kosovski Srbi pokažu da žele da ostanu i da se bore koristeći institucije lokalne samouprave”, rekao je on.

Na izborima 15. novembra učestvovaće ukupno 76 političkih subjekata. Po nacionalnoj strukturi 34 subjekta su iz albanske zajednice, 21 iz srpske, dva iz crnogorske, tri iz turske, a ima i predstavnika romske, aškalijske, egipćanske, bošnjačke i goranske zajednice.

Očekuje se da kampanja za lokalne izbore počne sredinom oktobra. Ove izbore po prvi put samostalno organizuje CIK Kosova. Za prethodne izbore nadležna je bila misija OEBS-a.
XS
SM
MD
LG