Dostupni linkovi

Lajčak: Umereni optimizam oko odmrzavanja sporazuma


Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak
Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je da postoje razlozi za "oprezni optimizam" u vezi sa mogućnošću skorog odmrzavanja prelaznog trgovinskog sporazuma izmedju Srbije i EU.

"Mislim da ima pozitivnih pomaka, i svi sada očekuju najnoviji izveštaj glavnog tužioca Serža Bramerca. Mislim da ima nekih razloga za oprezni optimizam!", rekao je Lajčak u intervjuu za današnje Večernje novosti.

Na pitanje da li Beograd treba da podnese kandidaturu pre ispunjavanja uslova koji se tiču Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Lajčak je odgovorio da kandidatura treba da se podnese "onda kada znate da su svi spremni da je prime".

Lajčak je podsetio da je Srbija jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma i da se zbog toga očekuje da igra konstruktivnu ulogu u regionalnoj stabilnosti i ocenio da se Beograd po pitanju Bosne i Hercegovine "ponaša odgovorno".

Cepanje Bosne nije na dnevnom redu


"Mislim da se Beograd ponaša odgovorno. Šalje prave poruke, i treba da nastavi tako: otvoreno, transparentno, da jasno govori da podržava celovitost BiH i njen teritorijalni integritet. I, naravno, da odgovori na sva pitanja koja se odnose na budućnost Bosne, a koja su u rukama političkih lidera u BiH, uključujući i onih u RS. Naravno, bilo bi dobro da i Beograd pomogne liderima u RS da shvate da je BiH i njihova država", rekao je Lajčak.

On je dodao da nije iznenadjen neuspehom pregovora u Butmiru, ali da je predloženi paket mera dobar jer jača državu BiH, njene institucije i njihovu funkcionalnost, i ubrzava napredak Bosne na evropskom i evroatlantskom putu.

Lajčak je podvukao da ne vidi potencijal za nove sukobe u BiH, ali da vidi da raste politička tenzija i da se smanjuje spremnost za traženje i nalaženje kompromisa.

Slovački ministar je istakao da cepanje Bosne "nije na dnevnom redu" i da medjunarodna zajednica to nikad ne bi dozvolila.
XS
SM
MD
LG