Dostupni linkovi

Kritike iz Brisela zbog Zakona o informisanju


Protest novinara zbog izmena Zakona, avgust 2009, Foto: Vesna Anđić
Protest novinara zbog izmena Zakona, avgust 2009, Foto: Vesna Anđić

Postoji zabrinutost da bi nove odredbe zakona mogle da ugroze ili prekrše slobodu medija, navela je u godišnjem izveštaju Evropska komisija

U godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije na putu evrointegracija, pored do sada najboljih ocena za Srbiju, ima i kritika. Naime, u odeljku o medijima, navodi se da u Srbiji generalno poštuje sloboda izražavanja, ali da postoje i mnogi problemi.

“U avgustu 2009”, navodi se u izveštaju Komisije, “usvojene su izmene i dopune Zakona o javnom informisanju, iako su bile kritikovane od strane civilnog sektora, profesionalnih udruženja i međunarodnih organizacija zbog netransparentnosti postupka i izostanka javne rasprave.

"Postoji zabrinutost da bi nove odredbe zakona, poput onih koje predviđaju veoma rigorozne novčane kazne za prekršioce profesionalnih normi, mogle da ugroze ili prekrše slobodu medija”, navodi se u godišnjem izveštaju Evropske komisije.

Nataša Vučković Lesendrić, pomoćnica ministra kulture zadužena za medije, u izjavi za RSE nije izrazila veliku zabrinutost zbog takvih ocena Evropske komisije. Naprotiv, zakon je i dalje branila.

„Mislim da je ova vlada, svojim postupcima dokazala da je rešena da primenom svih demokratskih, pa tako i evropskih standarda da svoj dobrinos zaštiti osnovnih, etičkih formi novinarstva, kako do sada to struka nije učinila postavljanjem samo regulatornih tela“, objašnjava Lesendić i dodaje:

„Moram da naglasim da je upravo ovakav zakon učinio mnogo na zaštiti prava maloletnika, na obezbeđivanju poštovanja presunkcije nevinosti i omogućavanju da građani Srbije budu objektivno i pravovremeno obavešteni i izveštavani“, kaže Nataša Vučković Lesendić, uz opasku da „nije izražena velika zabrinutost već je Evropska komisija više dala definiciju da visina kazni može uticati na izveštavanje medija“.

Veljanovski: Zakon je antievropski

Profesor novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i jedan od najžešćih kritičara ovog zakona Rade Veljanovski kaže za RSE da pomoćnica ministra kulture „nastupa u najlošijem maniru PR političkog marketinga, kada očiglednu zabrinutost Evropske komisije tumači na način na koji je to učinila“.

„Evropska komisija je reagovala na način na koji može i tu njenu ocenu zaista treba čitati onako kako jeste, a to je da je zakon veoma loš i antievropski“, kaže Veljanovski i dodaje da žali što Evropska komisija nije ranije reagovala.

„Ali to je tako sa evropskim institucijama koje ne mogu odmah da odreaguju na određene pojave. Očekujem, ipak, da će u ovoj državi to biti pročitano kako zaista i jeste i da će uslediti reakcije koje treba da poboljšaju ovaj zakon i učine ga demokratskijim i evropskijim“, zaključuje Rade Veljanovski.

Veljanovski je u julu ove godine predlagao Vladi da predlog Zakona o informisanju povuče iz procedure, a predsedniku Tadiću da ga ne potpiše ukoliko bude usvojen. Iako je predsednik Radne grupe za izradu medijskih zakona pri Ministarstvu kulture, Veljanovskog niko nije konsultovao o izmenama ovog akta.
XS
SM
MD
LG