Dostupni linkovi

Kako će novinari raditi posle izmena Zakona?


Glavni i odgovorni urednik radio stanice “Drina” iz Loznice Ljubomir Ćorilić podneo je ostavku u znak protesta zbog usvajanja izmena i dopuna Zakona o informisanju. Svojim činom je, kaže, želeo da se pridruži kolegama koji su bezuspešno ukazivali na moguće pogubne posledice takvog disciplinovanja novinara i redakcija.

Skupština Srbije u ponedeljak je tesnom većinom usvojila izmene i dopune Zakona o informisanju koji je zbog restriktivnosti i pooštrene kaznene politike izazvao oštre kritike stručne i široke javnosti.

Kolege sa kojima smo razgovarali, različito gledaju na to kako će raditi pod dejstvom novousvojenog zakona. Dragoljub Žarković, glavni urednik nedeljnika “Vreme” kaže za Radio Slobodna Evropa da će raditi kao i ranije.

„Pa ne mogu ja da pravim drugačije novine zato što je tamo donet neki zakon.“


RFE: Pa ko će plaćati sve te kazne?

„Ako me kazne šta da radim? U ovom poslu sam 35 godina, bilo je raznih zakona... Šta ću ja? Uopšte neću da razmišljam o kaznama, nego ću da razmišljam o novinama. Ja ionako ne dam u mojim novinama da napišu da je neko ubica, nego da kažem da je „osumnjičen za ubistvo“. Ne znam šta drugo da kažem. Jedina mana tog zakona je što sude privredni sudovi, jer naša zaštita je u suštini da li je novinar posvetio dužnu, profesionalnu pažnju temi koju radi."

RFE: I kako će to jedan sudija trgovinskog suda da proceni?

„E to nikako! To će jako teško biti.“

Olivera Zekić, glavna i odgovorna urednica dnevnika “Borba” novousvojeni zakon ne zove Dinkićevim nego Tadićevim zakonom i kaže da ju je od svega najviše začudilo brzopotezno predsednikovo potpisivanje ukaza o usvajanju “ovog mračnog zakona koji asocira na zloglasne Vučićeve paragrafe”.

„Kao da to nije moglo da sačeka njegovo vraćanje sa druženja sa Gadafijem, ali šta je – tu je. Ništa me ne bi čudilo da je i Službeni glasnik već odštampan i da ni tih osam dana ne sačekaju da bi zakon stupio na snagu.“

RFE: Šta će čekati sada novinare, urednike, vlasnike medija?

„Ostale su drakonske kazne koje zaista podsećaju na onaj odvratan Vučićev zakon. Ja ne znam šta će raditi druge kolege, ali odgovorno tvrdim da se uređivačka politika „Borbe“ nikako neće promeniti. Mi smo i do sada kritikovali vlast i mislim da ćemo sada biti još žešći kritičari. Mislim da smo kolege novinari mogli imati mnogo žešću reakciju i da tada vlast ne bi imala šanse da provuče ovakve izmene i dopune Zakona o informisanju. Mislim da su kolege pogrešile. Vlasti je prošlo to što su želeli da usvoje, neki ga nazivaju Dinkićevim zakonom, ja bih rekla da je Tadićev zakon. Sada, kolege novinari – kako seješ, tako žanješ.“
XS
SM
MD
LG