Dostupni linkovi

Aktivisti zatražili od Vlade Srbije uvid u ugovor sa kompanijom 'Ziđin'


Potpredsednica Evropske zelene partije Snežana Nedeljković i predsednik te partije Dejan Pavlović predali su zahtev za uvid u Ugovor sa kompanijom Ziđin 27. jula 2022.
Potpredsednica Evropske zelene partije Snežana Nedeljković i predsednik te partije Dejan Pavlović predali su zahtev za uvid u Ugovor sa kompanijom Ziđin 27. jula 2022.

Aktivisti Evropske zelene partije predali su 27. jula u Vladi Srbije zahtev za uvid u ugovor sa kineskom kompanijom "Ziđin" (Zijin) u vezi sa eksploatacijom rudnika u Majdanpeku.

Kako je objasnila potpredsednica te partije Snežana Nedeljković, cilj je da se sazna šta tačno stoji u ugovoru države sa kompanijom "Ziđin", jer se deo ugovora o strateškom partnerstvu trenutno vidi samo u delovima.

"Mi ne znamo koliko i dokle kineska kompanija može da kopa, da rudari, i da eksploatiše to područje", rekla je Nedeljković.

Ona je naglasila da se u ugovoru sa kompanijom "Ziđin" o strateškom partnerstvu nalazi pasus koji se odnosi na zaštitu životne sredine, a u kojem piše da ta kompanija ima sve potrebne ekološke dozvole i da niko neće u budućnosti tražiti nove dozvole.

"Naša država im je obećala tada da neće morati da dopunjavaju nikakvim procenama, dopunama o procenama i studijama o uticajima na životnu sredinu", istakla je ona.

Zahtev za uvid u Ugovor sa kineskom kompanijom Ziđin
Zahtev za uvid u Ugovor sa kineskom kompanijom Ziđin

Nedeljković je nagasila da očekuju od Vlade da će odgovor i dobiti.

"Imajući u vidu da je ovo privilegovana informacija koja se odnosi na zdravlje ljudi i zaštitu životne sredine, Vlada ne može da nas odbije i da kaže da imaju poverljive podatke, pa da neće to da nam saopšte", istakla je Nedeljković.

Kako je istakao predsednik Evropske zelene partije Dejan Pavlović, podnošenjem zahteva na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, oni žele da građanima "vrate u ruke" kontrolni mehanizam koji zakoni u Srbiji omogućavaju.

"Građani imaju pravo da znaju šta se dešava u njihovoj lokalnoj sredini na teritoriji cele Srbije i da znaju kako i na koji način mogu te procese da kontrolišu", istakao je Pavlović nakon predatog zahteva.

Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja propisuje rok institucijama za odgovor od 15 dana nakon prijema zahteva.

I ranije tokom godine aktivisti su tražili da na uvid budu stavljeni svi ugovori koje je Vlada Srbije sklopila sa kompanijom "Ziđin".

Tako je 27. marta upravo ovo bio jedan od zahteva na protestu protiv ove kompanije.

Naime, tada je održan protest meštana nekoliko sela istočne Srbije i aktivista zeleno-leve koalicije "Moramo", koji su tražili da kineska kompanija "Ziđin" obustavi projekat otvaranja novog rudnika u tom kraju, kao i da prekine sa zagađenjem životne sredine u tom delu Srbije.

Na protest su došli građani Bora, te meštani okolnih sela Krivelj, OIštrelj, Slatina i drugih mesta u okolini grada Bora, koji se nalazi 240 kilometara jugoistočno od Beograda.

Aktivisti Evropske zelene partije su 1. jula predali zahteve Republičkoj građevinskoj inspekciji i inspekciji za zaštitu životne sredine da utvrde da li su radovi kineske kompanije "Ziđin" na planini Starica kod Majdanpeka u skladu sa zakonom, ali, kako navode, nisu dobili odgovor.

Kako su istakli, nakon toga su predali izveštaj Evropskom parlamentu u kojem su pisali o situaciji u vezi sa eksploatacijom u rudniku Majdanpek i sa zaštitom životne sredine.

Predsednik kineske korporacije Ziđin Zou Lajčang najavio je 14. februara u razgovoru sa ministarskom energetike Srbije Zoranom Mihajlović nove investicije i razvoj rudarskih projekata te kompanije u Boru.

Kineska kompanija "Ziđin Majning Grup" (Zijin Mining Group) učestvuje u istraživanju i ekloploataciji rude bakra, zlata i drugih minerala u Srbiji.

Krajem 2018. godine, kompanija je preuzela Rudarsko topioničarski basen (RTB) u Boru. Vlada Srbije je sa tom kompanijom potpisala ugovor o strateškom partnerstvu.

XS
SM
MD
LG