Dostupni linkovi

Ambasada SAD ocenjuje da je Srbija vojnom vežbom 'izabrala Zapad'


Detalj sa vojne vežbe "Platinasti vuk" u bazi "Jug" kod Bujanovca 2017. godine.
Detalj sa vojne vežbe "Platinasti vuk" u bazi "Jug" kod Bujanovca 2017. godine.

Srbija se priprema za vojnu vežbu "Platinasti vuk" na jugu zemlje, u kojoj će uz Vojsku Srbije, između ostalih, učestvovati i pripadnici oružanih snaga država članica NATO-a.

Sjedinjene Države će u vojnoj vežbi "Platinasti vuk" učestvovati sa 100 američkih vojnika, potvrđeno je za RSE u Ambasadi SAD u Beogradu.

"Srbija je napravila izbor da bude deo Zapada, a to uključuje dalju integraciju sa evroatlantskim bezbednosnim strukturama i partnerskim vojskama", naveo je portparol Ambasade.

Ukazao je na to da je vežba "direktno relevantna za postojeća učešća Srbije u misijama širom sveta".

"I što više budemo vežbali zajedno, to ćemo biti efikasniji u postizanju zajedničkog cilja, regionalnog mira i stabilnosti, i očuvanja Evrope kao celovite, slobodne i u miru", ističu u Ambasadi SAD.

Takođe su naveli da "što je veća integracija Srbije u evroatlantske bezbednosne strukture, njen put do konačnog članstva u Evropskoj uniji biće kraći".

Ministarstvo odbrane Srbije: Pripreme u toku

Ministarstvo odbrane Srbije je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdilo da "preduzima sve potrebne aktivnosti radi pripreme i realizacije međunarodne vežbe" koja će se održati na jugu Srbije od 14. do 30. juna.

"Platinasti vuk 2023" pažnju javnosti izazvao je zbog toga što je izuzet iz moratorijuma koji je na sve vojne vežbe, sa partnerima sa istoka i zapada, uvela Srbija neposredno nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, u februaru 2022.

I dok su SAD pozdravile odluku Srbije, Kremlj je saopštio da će "pažljivo pratiti" vežbu.

Srbija je vojno-neutralna, dok sa NATO savezom sarađuje od 2006. kroz Partnerstvo za mir.

Među zemljama koje će poslati pripadnike svojih oružanih snaga u Srbiju su i Severna Makedonija, Slovenija i Bosna i Hercegovina.

Severna Makedonija: 'Podrška dobrosusedskim odnosima'

Ministarstvo odbrane Severne Makedonije potvrdilo je za RSE da će učestvovati u vojnoj vežbi "Platinasti vuk" u Srbiji.

Vežbu vide kao priliku za unapređenje bilateralne saradnje "ka sigurnijem regionu".

U tom ministarstvu su ukazali da aktuelne geopolitičke okolnosti, od ruske invazije na Ukrajinu "ukazuju na potrebu stalne pripreme, vežbe i spremnosti".

"I u regionalnom i u globalnom kontekstu, pripreme i vežbe treba shvatiti kao pripremu za otpor i odbrambenu spremnost, a ne kao instrument ugrožavanja i jačanja političke nestabilnosti", naveli su u Ministarstvu odbrane Severne Makedonije.

Slovenija: 'Održavanje dobrih odnosa sa Vojskom Srbije'

Učešće vojnika iz Slovenije potvrdilo je za RSE Ministarstvo odbrane te zemlje.

"Oružane snage Slovenije svojim učešćem u vežbi Platinasti vuk 2023 ispunjavaju svoje obaveze iz bilateralnog sporazuma i održavaju dobre bilateralne odnose sa Vojskom Srbije", naveli su u pisanom odgovoru.

Slovenija je takođe članica NATO-a.

BiH: 'Zajednički ciljevi mira i stabilnosti u regionu'

Pripadnike oružanih snaga šalje i susedna Bosna i Hercegovina.

Ta država, kao i Srbija nije NATO članica, ali sa Severnoatlanstkom alijansom sarađuje kroz Partnerstvo za mir.

"Prije svega, značaj učešća u ovoj vježbi vidimo kroz snažno vojno i odbrambeno partnerstvo sa drugim zemljama, kako u regionu, tako i u svijetu, koje je fokusirano na zajedničke ciljeve mira i stabilnosti u regionu i globalno", rečeno je u Ambasadi BiH u Beogradu za RSE.

Istakli su da su vojne vežbe poput "Platinastog vuka" dobra prilika da se sa partnerima razmene iskustva i znanja.

"Razvijanje ovakve saradnje postalo sastavni deo regionalnih, ali i globalnih napora i aktivnosti koje doprinosi jačanju mira i međusobnog povjerenja, sigurnosti i stabilnosti", navela je Ambasada BiH u Beogradu.

Vežba 'pod budnim okom' Kremlja

Kada je Srbija najavila održavanje vojne vežbe u aprilu, iz Kremlja je saopšteno da ona "neće proći nezapaženo" u Rusiji.

"Što se tiče vežbi, mi ćemo ih sigurno veoma pažljivo pratiti", rekao je portparol Kremlja Dimitrij Peskov 6. aprila.

Peskov je tada izjavio da je Beograd "pod neviđenim pritiskom da Srbiju privuče na stranu onih koji se drže antiruske pozicije".

Na otkazivanje vežbe pozvao je u aprilu desno orijentisani parlamentarni Pokret Dveri, čiji predstavnici održavaju bliske veze sa Rusijom.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević odbacio je taj zahtev izjavivši da vežba "ne predstavlja presedan, već kontinuitet međunarodne saradnje koja donosi korist Vojsci Srbije i doprinosi unapređenju njene operativne sposobnosti".

Moratorijum na održavanje vojnih vežbi sa stranim partnerima uveden je u februaru 2022. godine, nekoliko dana nakon što je Rusija započela agresiju na susednu Ukrajinu.

Tada je zvaničan Beograd saopštio da neće uvesti sankcije protiv Rusije, ali i da Vojska Srbije, imajući u vidu politiku vojne neutralnosti, prekida do daljnjeg sve vojne vežbe sa stranim partnerima, i sa istoka i sa zapada.

'Nediplomatski manir Moskve'

"Najava pažljivog posmatranja vežbe Moskve predstavlja ne samo nediplomatski manir, već i neskrivenu poruku pretnje", ocenio je u izjavi za RSE Nikola Lunić, izvršni direktor nevladinog Saveta za strateške politike sa sedištem u Beogradu.

Lunić, međutim, ne očekuje neku konkretnu reakciju Kremlja:

"Osim medijskih i diplomatskih pokušaja kompromitacije Srbije, reakcija Moskve se ne očekuje jer trenutno nije sposobna da odgovori ni na ukrajinsku ofanzivu".

Reakcija Moskve se ne očekuje, jer trenutno nije sposobna da odgovori ni na ukrajinsku ofanzivu.
Nikola Lunić, izvršni direktor nevladinog Saveta za strateške politike

Na pitanje kakav signal Srbija šalje izuzimanjem vežbe sa zapadnim partnerima iz moratorijuma, Lunić je naveo:

"Srbija je kao zemlja geografski osuđena da živi kao deo Evrope, a vrednosno da pripada integrisanoj EU. Spoljnopolitičke poruke koje se šalju su nedvosmislene u tom smislu, ali još važnije su u ovom trenutku poruke sopstvenom narodu".

On je ukazao da "Platinasti vuk" u bliskoj saradnji sa NATO partnerima "odražava interese zemlje i Vojske Srbije, a uveliko doprinosi unapređenju operativnih sposobnosti".

Šta je 'Platinasti vuk'?

Taktička vežba "Platinasti vuk 23" biće održana u vojnoj bazi "Jug" kod Bujanovca. Na njoj će učestvovati domaćin, Vojska Srbije i 11 partnerskih država.

Od 2014. do 2021. realizovana je na teritoriji Srbije sedam puta.

Cilj vežbe je održavanje postignutog nivoa interoperabilnosti jedinica Vojske Srbije za učešće u multinacionalnim operacijama.

Vojska Srbije već više od 15 godina radi po standardu NATO, koji se koristi i u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i svih ostalih organizacija.

Poslednji put vežba "Platinasti vuk" održana je 2021. godine. Tada su u njoj, pored Srbije kao domaćina, učestvovali pripadnici oružanih snaga Bugarske, Grčke, Mađarske, Rumunije, SAD, Slovenije, Velike Britanije, Francuske i Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG