Dostupni linkovi

Vlasti Srbije odbacile zahteve desničara da otkažu međunarodne vojne vežbe


Zajednička vojna vežba Vojski Srbije i Sjedinjenih Država, Požarevac 26. novembar 2021. (ilustrativna fotografija)
Zajednička vojna vežba Vojski Srbije i Sjedinjenih Država, Požarevac 26. novembar 2021. (ilustrativna fotografija)

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je 10. aprila da međunarodna vojna vežba "Platinasti vuk", na kojoj učestvuju i članice NATO saveza, ne predstavlja presedan, već kontinuitet međunarodne saradnje koja donosi korist Vojsci Srbije i doprinosi unapređenju njene operativne sposobnosti.

"Ukazujemo da intepretacije poslanika (desno orijentisanog pokreta Dveri Borka) Puškića u vezi sa navodnim odustajanjem od politike vojne neutralnosti u kontekstu vežbe 'Platinasti vuk', ali i drugih međunarodnih aktivnosti koje Ministartvo odbrane i Vojska Srbije realizuju sa stranim partnerima, nisu ni tačne niti adekvatne", naveo je ministarstvo u saopštenju.

Prethodno je Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević najavio 4. aprila da će sredinom juna na jugu Srbije biti održana vežba "Platinasti vuk" u kojoj će učestvovati vojske Sjedinjenih Američkih Država, Srbije i deset partnerskih država.

Desno orijentisani pokret Dveri pozvao je 10. aprila ministra odbrane Srbije, Miloša Vučevića, da otkaže tu najavljenu međunarodnu vojnu vežbu.

Poslanik tog pokreta i član skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Borko Puškić, novinarima je ispred zgrade Ministarstva odbrane rekao da je odluka o njenom održavanju "protivustavna" i "nezakonita", ne precizirajući objašnjenja.

Dveri, inače parlamentarni pokret u Srbiji, zalaže se za bliže odnose Srbije i Rusije.

Ministarstvo odbrane Srbije je u saopštenju 10. aprila odbacilo navode Puškića i ponovilo da je zaključkom Vlade Republike Srbije od 16. marta 2023. godine, odobrena realizacija međunarodne aktivnosti čime je vežba „Platinasti vuk 23“ izuzeta iz moratorijuma na planiranje, pripremu i realizaciju vežbi sa stranim partnerima u zemlji i inostranstvu.

Srbija je uvela moratorijum na održavanje vojnih vežbi sa stranim partnerima u februaru 2022. godine, nekoliko dana nakon što je Rusija započela agresiju na susednu Ukrajinu.

"Razlog za donošenje ovakve odluke je ispunjavanje preuzetih obaveza Republike Srbije u vezi sa učešćem Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama", navelo je Ministarstvo odbrane.

Ta insistucija je podsetila i da je međunarodna vežba „Platinasti vuk“ u periodu od 2014. do 2021. godine realizovana ukupno sedam puta.

Međunarodna taktička vežba “Platinasti vuk 23”, dodaje se u saopštenju, biće održana od 16. do 30. juna 2023. godine u Republici Srbiji zajedno sa više partnerskih zemalja sa kojima Vojska Srbije učestvuje u multinacionalnim operacijama. Cilj vežbe je održavanje postignutog nivoa interoperabilnosti jedinica Vojske Srbije za učešće u multinacionalnim operacijama, dodatno se objašnjava.

Ministarstvo je napomenulo da je i dalje na snazi Zaključak Vlade Republike Srbije od 27. februara 2022. godine, kojim se prekidaju i odlažu sve aktivnosti u vezi sa vežbama sa stranim partnerima.

SAD pozdravljaju odluku Srbije da bude domaćin zajedničkih vojnih vežbi

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji pozdravila je odluku Srbije da bude domaćin vojne vežbe sa svojim globalnim mirovnim partnerima.

U odgovoru američke ambasade za RSE poslatom 7. aprila navodi se da Sjedinjene Države cene vojno partnerstvo sa Srbijom i veoma poštuju srpsku vojsku i njeno rukovodstvo.

"Zalažemo se za snažno bilateralno vojno i odbrambeno partnerstvo sa Srbijom usredsređeno na naše zajedničke ciljeve mira i stabilnosti u regionu i globalno", navela je Ambasada SAD.

"Srećni smo što smo deo Platinastog vuka", navedeno je, između ostalog, u odgovoru i dodato da zajednički rad gradi veze prijateljstva i poverenja koje dvema stranama omogućavaju da zajednički doprinose miru.

Kremlj: Rusija će pažljivo pratiti vežbe Srbije i NATO-a

U međuvremenu je iz Kremlja saopšteno da vojne vežbe koje će Srbija održati sa vojskama NATO-a "neće proći nezapaženo" u Rusiji.

"Što se tiče vežbi, mi ćemo ih sigurno veoma pažljivo pratiti", rekao je portparol Kremlja Dimitrij Peskov.

Peskov je, kako je prenela Beta, dodao da je Beograd "pod neviđenim pritiskom da Srbiju privuče na stranu onih koji se drže antiruske pozicije".

XS
SM
MD
LG