Dostupni linkovi

'Rusija će pažljivo pratiti' vježbe Srbije i NATO-a


Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov
Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov izjavio je u četvrtak, 6. aprila, da vojne vježbe koje će Srbija održati s vojskama NATO-a "neće proći nezapaženo" u Rusiji.

"Što se tiče vježbi, mi ćemo ih sigurno veoma pažljivo pratiti", rekao je Peskov, a prenijela Beta.

Peskov je dodao da je Beograd "pod neviđenim pritiskom da Srbiju privuče na stranu onih koji se drže antiruske pozicije".

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević je u srijedu, 5. aprila, najavio da će sredinom juna na jugu Srbije biti vježba ''Platinasti vuk'' u kojoj će sudjelovati vojske Sjedinjenih Američkih Država, Srbije i deset partnerskih država.

Srbija je uvela moratorij na održavanje vojnih vežbi sa stranim partnerima u februaru 2022. godine, nekoliko dana nakon što je Rusija započela agresiju na susednu Ukrajinu.

Zaključkom Vlade Srbije od 16. marta 2023. odobrena je realizacija vežbe "Platinasti vuk 23".

Međunarodna taktička vežba "Platinasti vuk 23" održat će se od 16. do 30. juna.

"Razlog za donošenje ovakve odluke je ispunjavanje preuzetih obaveza u vezi sa učešćem Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama", navedeno je u odgovoru Ministarstva odbrane Srbije za RSE.

Sjedinjene Države i pojedine zemlje, koje godinama unazad učestvuju na vežbi "Platinasti vuk" su članice NATO saveza. Za razliku od njih Srbija je vojno neutralna, ali sarađuje sa NATO-om preko njegovog programa "Partnerstvo za mir".

Vojska Srbije već više od 15 godina radi po NATO standardu koji se koristi i u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i svih ostalih organizacija. Vojska Srbije ima svoje pripadnike u raznim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

XS
SM
MD
LG