Dostupni linkovi

Raspodela novca Vlade Kosova izazvala političke podele u Preševskoj dolini


Kosovski premijer Kurti i predsedavajući Nacionalnog saveta Albanaca u Preševskoj dolini Mustafi posle potpisanog Memoranduma o saradnji, Priština, Kosovo, 28. oktobar 2022.
Kosovski premijer Kurti i predsedavajući Nacionalnog saveta Albanaca u Preševskoj dolini Mustafi posle potpisanog Memoranduma o saradnji, Priština, Kosovo, 28. oktobar 2022.

Oko milion i dvesta hiljada evra koje je Vlada Kosova izdvojila za razvoj Preševske doline u Srbiji podelilo je političke predstavnike Albanaca. Zbog toga su pisali vlastima u Prištini.

Vlada Kosova je namenila ovaj novac nevladinim organizacijama, sportskim klubovima i pojedincima za projekte koji doprinose očuvanju i negovanju albanskog jezika, umetnosti, kulture i identiteta u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Ulaganje u jug Srbije realizuje se putem Nacionalnog saveta Albanaca, a na osnovu Memoranduma o saradnji između tog saveta i Vlade Kosova, koji su krajem oktobra u Prištini potpisali predsednik Saveta Ragmi Mustafi i kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti.

Lista dobitnika sredstava još nije javno dostupna, jer je postupak u fazi žalbi, ali pojedine političke stranke su došle do preliminarnih informacija. I uputile pritužbu na adresu vlasti u Prištini.

Odbornici Skupštine opštine Preševo 9. januara u pismu su izrazili nezadovoljstvo "načinom raspodele sredstava u Preševskoj dolini".

Šta piše u pismu?

"Raspodela sredstava iz budžeta kosovskih poreskih obveznika putem NSA, na čelu sa Ragmijem Mustafijem, izvršena je neprofesionalno, uz zloupotrebe, iznude i podele putem skandaloznog konkursa posvećenog pojedincima i nevladinim organizacijama bliskim PDD (Partiji za demokratsko delovanje)", navodi se u pismu, koje je potpisao predsednik Skupštine opštine Preševo Sami Salihu.

Partija za demokratsko delovanje, kojoj pripada i Ragmi Mustafi, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji, je jedna od albanskih političkih stranaka koja predstavlja interese te zajednice na jugu Srbije. Na njenom čelu je Šaip Kamberi, jedini poslanik albanske zajednice u Skupštini Srbije.

U pismu odbornici ocenjuju da je konkurs raspisan tokom kampanje za izbor predsednika Nacionalnog saveta Albanaca krajem 2022. i da je "korišćen za manipulaciju pojedinih partijskih aktivista, koji su dobili nalog da osnuju nevladine organizacije, kako bi olakšali plaćanje aktivnosti tokom kampanje sredstvima iz budžeta Kosova".

Susret Kurtija i Mustafija u Prištini, Kosovo, 28. oktobar 2022.
Susret Kurtija i Mustafija u Prištini, Kosovo, 28. oktobar 2022.

U pismu se predsednik Saveta, Ragmi Mustafi, optužuje i da je imenovao jednopartijsku Komisiju za ocenjivanje projekata "isključujući sve predstavnike drugih političkih struktura".

"S dubokim ogorčenjem...podsećamo da je Preševska dolina upravo izgubila priliku da pokrene velike projekte predviđene za finansiranje sredstvima Vlade, projekte koji su od vitalnog značaja za građane naše opštine", ističe se u pismu.

U pismu se navodi da je Kosovo na taj način pomoglo Partiju za demokratsko delovanje (PDD), a ne Preševsku dolinu, u kojoj živi najveća populacija Albanaca u Srbiji.

Odbornici Skupštine opštine Preševo tražili su da se hitno interveniše i prekine raspodela javnog novca, dok se, kako su naveli, ne uspostave novi kriterijumi i standardi za upravljanje sredstvima Vlade Kosova, pod mentorstvom stručnjaka Ministarstva finansija kosovske Vlade.

Pored odbornika Skupštine opštine Preševo, u kojoj okosnicu vlasti čine Alternativa za promene čiji je lider Šćiprim Arifi, aktuelni predsednik opštine i Pokret za promene koji predvodi Sami Salihi, predsednik Skupštine opštine, slično su reagovale i Demokratska partija, čiji je lider Nagip Arifi, predsednik Opštine Bujanovac, Pokret za demokratski progres, koji predvodi Šćiprim Musliu i Demokratska partija Albanaca čiji je vođa Ragmi Mustafa.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je uputio pitanja Vladi Kosova u vezi sa kritikama na proceduru raspodele sredstava, ali odgovor nije stigao do objavljivanja teksta.

Nacionalni savet negira optužbe

Nacionalni savet Albanaca dostavio je RSE spisak sa iznosima dodeljenih sredstava za različite oblasti.

Na spisku se ne nalaze nazivi organizacija i pojedinaca za koje je izdvojen novac, koji im neće leći na račune dok se ne okonča period za žalbe.

Kako se vidi, za projekte iz kulture, kulturne inicijative i nematerijalnog kulturnog nasleđa upućeno je 308.000 evra, odnosno 30 odsto ukupnih sredstava.

Projekti škola sporta; fudbal, košarka, boks, karate, odbojka i atletika, dobili su 157.500 evra.

Odbornici Skupštine opštine Preševo tražili su da se hitno interveniše i prekine raspodela javnog novca (na fotografiji: Preševo, mart 2021.)
Odbornici Skupštine opštine Preševo tražili su da se hitno interveniše i prekine raspodela javnog novca (na fotografiji: Preševo, mart 2021.)

Projekti tri televizije na albanskom jeziku finansirani su sa 149.600 evra, a projekti elektronskih medija 96.000 evra.

Za projekte iz sfere tehnološke obuke i inovacija odobreno je 123.335 evra odnosno 11,82 odsto, a iz oblasti podrške ženama i osobama sa posebnim potrebama 78.000 evra.

Projekti iz zone obrazovanja dece i mladih zavredeli su 71.000, iz oblasti zaštite kolektivnih prava Albanaca 60.000, a projekti iz sfere zaštite životne sredine i prirodnog nasleđa 45.200 evra.

Pored tih sredstava, 107.000 evra opredeljeno je za studentske stipendije i još 8.778 evra za knjige i opremu dece za predškolski uzrast.

Mustafi optužbe naziva neosnovanim

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafi rekao je za RSE da je na javni poziv prijavljeno 116 projekata, od kojih je Komisija za izbor odabrala 78 najkvalitetnijih koji, kako je naveo, direktno korespondiraju sa konkursnim ciljevima.

Mustafi je kategorički odbacio sve optužbe na račun Saveta, za koje je rekao da su potpuno neosnovane.

"Garantujemo da nije bilo mešanja na bilo kom nivou tokom procesa odabira projekata, a ceo proces je bio transparentan – od objavljivanja broja organizacija učesnica, do objavljivanja lista", rekao je Mustafi.

On je dodao i da je svaku prijavu podnetu u unapred određenim rokovima razmatrala Komisija za izbor.

Ocenjuje da je kampanja osporavanja raspodele novčane pomoći politički motivisana u cilju onemogućavanja njegovog ponovnog izbora na mesto predsednika Saveta.

Mustafi odbacuje sve optužbe na račun Saveta
Mustafi odbacuje sve optužbe na račun Saveta

"Njihov cilj je da se spreči konstituisanje Nacionalnog saveta Albanaca, koji je u protekle četiri godine ostvario odlične rezultate", poručio je Mustafi.

On je rekao i da su tokom tog mandata odabrali udžbenike za osnovce i predškolce, a da je u toku i proces odobravanja udžbenika za srednjoškolce.

Takođe, kako je dodao, u pripremi je i projekat za obezbeđivanje besplatnih udžbenika za sve učenike.

"Očigledno da pojedinim političkim partijama ne odgovara stvaranje jedne tako snažne institucije", ocenio je Mustafi.

On je objasnio i da ceo proces prati zajednička komisija Vlade Kosova i Nacionalnog saveta Albanaca.

Kako je dodao, komisija je supervizor postupka.

Dugačak spisak

"Izabrani su projekti koji imaju za cilj unapređenje politika u oblasti zaštite i promocije prava i interesa Albanaca, aktivnosti za razvoj njihovih ekonomskih mogućnosti, odnosno njihovo osposobljavanje za stvaranje prihoda, podizanje svesti o ljudskim pravima sa akcentom na prava Albanaca u Srbiji", objasnio Mustafi.

Prema njegovim rečima za novčanu pomoć izabrana su udruženja posvećena proširenju znanja mladih.

Finansirane su omladinske, sportske, obrazovne i kulturne aktivnosti, kao i aktivnosti koje promovišu albanski jezik, identitet i kulturu, dodao je Mustafi.

Kako je objasnio, finansiraju se i razmene programa između organizacija Preševske doline sa partnerima iz Sandžaka i Kosova i umrežavanje sa albanskim organizacijama na Kosovu, u Albaniji i Severnoj Makedoniji.

Mustafi je rekao da su projekti morali da zadovolje tri osnovna uslova – relevantnost ideje, kapacitet za njegovu implementaciju i razumnost budžeta.

Sredstva koja je Vlada Kosova namenila za Preševsku dolinu zvanična su stavka u budžetu bivše pokrajine Srbije, čiju nezavisnost Beograd ne priznaje već 15 godina.

Od kada je Kosovo postalo nezavisna država ovo je prvi put da su opštine Preševske doline deo kosovskog budžeta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG