Dostupni linkovi

Postizborno političko 'bojno polje' u Preševu


Na čelno mesto Preševa vratio se Šćiprim Arifi bivši gradonačelnik, kadar AZP, a koga protivnici označavaju "produženom rukom" srpskog predsednika Aleksandra Vučića, zbog stava da se problemi albanske zajednice rešavaju uz saradnju sa vlastima
Na čelno mesto Preševa vratio se Šćiprim Arifi bivši gradonačelnik, kadar AZP, a koga protivnici označavaju "produženom rukom" srpskog predsednika Aleksandra Vučića, zbog stava da se problemi albanske zajednice rešavaju uz saradnju sa vlastima

Podele između dve vodeće partije Albanaca sa juga Srbije, zbog kojih nisu ostvarile zajednički nastup na upravo završenim parlamentarnim izborima, usled čega su Albanci ostali bez makar jednog prestavnika u državnom Parlamentu, dodatno su zaoštrene.

Zbog spora dve vodeće stranke Alternativa za promene (AZP) i Partije za demokratsko delovanje (PDD), dve sedmice nakon vanrednih parlamentarnih izbora usledio je drugi čin u gradu Preševu. Smenjena je i gradonačelnica Ardita Sinani.

Ona dolazi iz redova PDD, a smenjena je nakon svega godinu dana na funkciji, i to glasovima 21 od 38 odbornika.

Na čelno mesto u ovoj opštini vratio se Šćiprim Arifi bivši gradonačelnik, kadar AZP, a koga protivnici označavaju "produženom rukom" srpskog predsednika Aleksandra Vučića, zbog stava da se problemi albanske zajednice rešavaju uz saradnju sa vlastima.

Vodeće snage u Srbiji, predvođene Vučićem, koje su pobedile na predsedničkim izborima, a imaju većinu i u Parlamentu, doduše nedovoljnu za formiranje Vlade, posebno su zainteresovane za Preševo kao opštinu u kojoj 80 odsto stanovništva čine Albanci. Visok procenat albanskog stanovništva živi u još dve opštine na jugu Srbije, Bujanovac i Medveđa.

Ko je Šćiprim Arifi?

Šćiprim Arifi je jedan od mlađih političara koji se pojavljuju na političkoj sceni na jugu Srbije. On je rođen u Nemačkoj gde je odrastao, školovao se i razvio sopstveni biznis.

Važi za političara koji se zalaže za rešavanje problema Albanaca sa juga Srbije u institucijama sistema i u saradnji sa Vladom u Beogradu.

Šćiprim Arifi važi za političara koji se zalaže za rešavanje problema Albanaca sa juga Srbije u institucijama sistema i u saradnji sa Vladom u Beogradu. Negovi protivnici ga kritikuju zbog navodne bliskosti sa Aleksandrom Vučićem
Šćiprim Arifi važi za političara koji se zalaže za rešavanje problema Albanaca sa juga Srbije u institucijama sistema i u saradnji sa Vladom u Beogradu. Negovi protivnici ga kritikuju zbog navodne bliskosti sa Aleksandrom Vučićem

Negovi protivnici ga kritikuju zbog navodne bliskosti sa Aleksandrom Vučićem i optužuju da više vodi računa o ekonomiji i biznisu nego o ljudskim pravima Albanaca i njihovim nacionalnim interesima.

Prema mišljenjima pojedinih analitičara sa juga Srbije, njegovom brzom političkom usponu najviše je doprineo predsednik Albanije Edi Rama, koji je navodno smatrao da je Albancima sa juga Srbije neophodno ponuditi političku opciju koja je okrenuta budućnosti, ekonomskom razvoju, otvaranju radnih mesta i zapošljavanju mladih, popravljanju standarda i boljem životu.

S druge strane, Arfijevi stavovi nailaze na oštre kritike Prištine, što je posebno izraženo uoči i posle palamentarnih izbora u Srbiji.

Za razliku od AZP, Arifi nije ostao bez saveznika u lokalnom parlamentu. Naime, za njegov izbor u Skupštini opštine Preševao glasalo je 20 odbornika njegove stranke i Pokreta za reforme (PZR), treće albanske partije, čiji je lider Sami Salihu.

Arifi je inače i 2016. i 2018. godine biran za predsednika, a opštinu Preševo vodio je sve do lokalnih izbora u maju prošle godine.

Arifi je, nakon ponovnog izbora za predsednika Opštine Preševo, na svom Fejsbuk profilu napisao da je njegov politički angažman motivisan unapređenjem procesa za dobrobit celog društva, posebno albanskog.

Kurti pokušao da spreči povratak Arifija

Iz Arifijeve partije su inače saopštili da je smena gradonačelnice Preševa, posledica podele među albanskim strankama, za šta su, pak, optužili Šaipa Kamberija, predsednika suparničkog PDD-a.

Smena se dogodila samo nekoliko sati nakon sastanka albanske delegacije iz opština Bujanovac, Preševo i Medveđa sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem u Prištini.

Sastanku su prisustvovali, između ostalih, tadašnja gradonačelnica Preševa Ardita Sinani, gradonačelnik Bujanovca Nagip Arifi, predsednik PDD Šaip Kamberi, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafi.

Sastanku sa Kurtijem se, međutim, nisu odazvali upravo Šćiprim Arifi i predsednik Skupštine opštine Preševo, koji je ujedno i predsednik Pokreta za reforme, Sami Salihu.

Kako su mediji preneli, Kurti se tom prilikom izjasnio da je protiv inicijative za smenu Ardite Sinani s mesta predsednice opštine Preševo.

"Podele su pogrešne i postaju šteta", naveo je Kurti, a prenela agencija Beta.

Optužbe iz Kamberijeve partije

"Da bi preuzeli vlast, novi predsednik opštine Šćiprim Arifi i predsednik lokalnog parlamenta Sami Salihu pretvorili su Preševo u bojno polje, sve u režiji antialbanskih krugova", saopštila je PDD Šaipa Kamberija.

"Ni sugestije koje su stizale iz dve matične države, kao ni poziv premijera Republike Kosovo da se s tim prekine, nisu mogli da ubede Samija Salihua i Šćiprima Arifija da ne sprovedu do kraja ovaj sramni čin smene predsednice i tako ponovo destabilizuju opštinu Preševo", navela je PDD.

Kako je istaknuto, za jedanaest meseci zajedničke vlasti u Preševu, Salihu nije imao nijednu primedbu, a Ardita Sinani je postala sinonim za dobru vlast i transparentnost u vođenju opštine.

PDD je navela da aktuelni predsednik Skupštine u Preševu Sami Salihu "političkim razbojništvom i izdajom koalicionih partnera uvodi nestabilnost u opštinu, u veoma složenoj političkoj situaciji, ne samo za Preševsku dolinu i Balkan, već i Evropu".

PDD je istakao da je "tandem Arifi-Salihi" na parlamentarnim izborima u Preševu dobio samo 1.927 glasova, u Bujanovcu 345 i u Medveđi 29, "čime je od naroda dobio presudu za pokušaje da postane deo autoritarne vlasti trojke: Vučić, Dačić i Vulin".

Kako je bilo pre dve godine, a kako danas?

Na parlamentarnim izborima u Srbiji održanim 21. juna 2020. godine, vodeće albanske stranke iz Bujanovca i Preševa nastupile su na zajedničkoj listi pod nazivom "Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina" i osvojile oko 26.500 glasova, odnosno tri poslanička mandata u Skupštini Republike Srbije.

Inspirator ideje o zajedničkom nastupu albanskih partija sa juga Srbije na parlamentarnim izborima bio je premijer Albanije Edi Rama, a realizator ministar za Evropu i spoljne poslove Albanije Gent Cakaj.

Dve godine kasnije, bez medijatorske uloge Tirane, uz nekoliko neuspešnih pokušaja zvanične Prištine, albanske partije nisu uspele da pronađu kompromisno rešenje i obezbede "izborno jedinstvo", pa su na parlamentarnim izborima u Srbiji održanim 3. aprila nastupile sa dve liste poslaničkih kandidata i obe ostale ispod cenzusa.

Prema podacima Republičke izborne komisije "Koalicija Albanaca doline", čiji je nosilac bio predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi, osvojila je 9.630 glasova, a lista "Alternativa za promene – Albanska demokratska alternativa", koju je predvodio bivši predsednik Opštine Preševo Šćiprim Arifi osvojila je tri puta manje glasova – 3.250.

U ukupnom zbiru to je 12.880 glasova, odnosno duplo manje nego na izborima pre dve godine.

XS
SM
MD
LG