Dostupni linkovi

Vakcinu u Srbiji primilo manje od 50 odsto punoletnih građana


Punkt za vakcinaciju u jednom od tržnih centara u Beogradu, maj 2021.
Punkt za vakcinaciju u jednom od tržnih centara u Beogradu, maj 2021.

Vakcinisano je 2.416.560 punoletnih građana Srbije, to je 48,4 odsto, izjavio je Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

On je za Radio-televiziju Srbije (RTS) 8. jula rekao da su 136.711 doza primili strani državljani.

„Nismo zadovoljni odzivom mladih za vakcinaciju. Sa niskim procentom njihove imunizacije od oko 17 odsto i sa delta sojem ne možemo mirno čekati jesen. Neminovan je četvrti talas koji će verovatno doći čak i pre“, rekao je Đerlek.

On je naveo da je najviše imunizovanih u Priboju, 57,7 odsto, Nišu (56,7) Novom Sadu, Bosilegradu i Beogradu, kao i da su na začelju Tutin (13,8 odsto), Novi Pazar (22,3) i Lajkovac (23,2 odsto).

Đerlek je najavio da će od 12. jula u Srbiji, koja ima nešto manje od sedam miliona stanovnika, u rad biti puštena aplikacija namenjena pacijentima koji osećaju posledice infekcije korona virusom. Građani će moći da se uloguju na e-Zdravlje, da odgovore na pitanja o simptomima, na osnovu čega će dobiti savet i preporuke za lekara, kao i savet kojem lekaru i kada zakazati termine.

"Uputio bih poruku – vakcinišite se što pre. COVID je smrtonosna bolest i jedini spas je vakcinacija", zaključio je Đerlek.

Ana Brnabić, izjavila je 8. jula u Inđiji kod Beograda da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji stabilna, izrazila zabrinutost zbog malog odziva građana od 18 do 30 godina na imunizaciju i pozvala ih da se vakcinišu.

Još 97 novoinficiranih, jedna osoba preminula

Još jedna osoba preminula je u Srbiji od posledica zaraze korona virusom, saopštilo je 8. jula Ministarstvo zdravlja.

Kako je u 15 sati saopšteno u dnevnom preseku epidemiološke situacije, registrovano je 97 novoinficiranih.

Od 6. marta 2020, kada je zvanično registrovan prvi slučaj COVID-a 19 u Srbiji, od posledica korona virusa preminule su 7.064 osobe i registrovano 717.293 slučajeva zaraze.

XS
SM
MD
LG