Dostupni linkovi

Delta soj u Srbiji, virusolozi pozivaju na vakcinaciju


Vakcinacija protiv COVID-a 19 u Beogradu (27. mart 2021.)
Vakcinacija protiv COVID-a 19 u Beogradu (27. mart 2021.)

Nema razloga za paniku od dolaska delta soja korona virusa u Srbiju, ali su nastavak imunizacije i poštovanje postojećih mera i dalje ključni za obuzdavanje epidemije, izjavila je virusološkinja Tanja Jovanović, članica državnog Kriznog štaba za borbu protiv bolesti COVID-19, za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Da je novi tip korona virusa registrovan u Srbiji Ministarstvo zdravlja saopštilo je 1. jula, što je donelo i pitanja koliko je zarazan, u kom obimu su vakcine delotvorne i da li bi odgovor na mutiranu varijantu COVID-a 19 trebalo da budu i oštrije mere.

Tanja Jovanović, koja je članica Nacionalnog tela za imunizaciju i profesorka beogradskog Medicinskog fakulteta, kaže za RSE da se delta tip brže prenosi i da je zarazniji od dosadašnjeg jer inficirana osoba može da prenese bolest na pet zdravih, dok je do sada taj odnos bio jedan na tri.

"Kod ovog soja klinička slika najčešće je kao u slučaju teške prehlade. U tom smislu razlikuje se od prethodne varijante, mada osobe koje su sklone infekciji mogu da razviju i teške forme kovida", navela je Jovanović.

Više ugrožava mlade

Ona je naglasila da aktuelni izmenjeni tip korona virusa, koji je najpre registrovan u Indiji, više ugrožava mlađe ljude nego što je do sada bio slučaj. Jovanović kaže da su se prva dva pacijenta kod kojih je u Srbiji utvrđen delta soj nedavno vratila sa planinarenja u Rusiji, da se upravo radi o mlađim osobama, i da je imunizacija ključna za odbranu i od ove mutacije.

"Pacijenti koji su na lečenju u našim bolnicama, uključujući i pomenute turiste iz Srbije, nisu bili vakcinisani. Već duži vremenski period 99 odsto hospitalizovanih zbog korona virusa nije bilo imunizovano", istakla je Tanja Jovanović.

Pet stvari koje treba da znate o delta soju korona virusa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Delta varijanta korona virusa preuzela je primat u Evropi, posebno u Velikoj Britaniji gde su skoro svi pozitivni testovi pokazali upravo njeno prisustvo.

Još početkom juna zvaničnici Ministarstva zdravlja u Londonu, kako je preneo BBC, saopštili su da je nova mutacija 40 odsto prenosivija ali i da je protiv nje sasvim dobra zaštita dve doze antikovid vakcine.

Njujorški Blumberg (Bloomberg) prošle sedmice izneo je podatak da je u Italiji i Irskoj petina novoregistrovanih slučajeva infekcija delta sojem, da je u Lisabonu u Portugalu čak 70 odsto, dok je 15 odsto novih slučajeva u Nemačkoj od sredine prošlog meseca gotovo udvostručeno.

Gligić: Uranili sa popuštanjem mera

Virusološkinja Ana Gligić, kaže za RSE da iz tog razloga veruje da je delta tip korona virusa u Srbiji bio prisutan i pre nego što je zvanično zabeležen ali da ne bi trebalo previše strahovati.

"Panika se digla zbog dešavanja sa koronom u Indiji, iz koje smo gledali potresne slike. Oni su imali specifičnu situaciju jer se radi o mnogoljudnoj zemlji u kojoj je značajan broj stanovništva van zdravstvene kontrole, a koje nije poštovalo protivepidemijske mere", smatra Gligić.

Ana Gligić, više od tri decenije jedan od vodećih stručnjaka beogradskog Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, danas u penziji, upozorava da ne bi trebalo žuriti sa popuštanjem mera.

"Mi smo malo preuranili sa tim. Ali imamo veliki broj onih koji su preležali koronu, oko milion, koji imaju antitela i koji su barijera za širenje novog soja. Takođe, imamo više od tri i po miliona vakcinisanih bar jednom dozom", navela je Gligić.

U poslednjoj sedmici juna ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je 47,8 odsto građana Srbije, koja ima nešto manje od sedam miliona stanovnika, kompletno imunizovano na korona virus i pozvao mlade da se masovnije uključe u vakcinaciju.

RSE i pandemija COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Dok je, na primer, u Velikoj Britaniji zbog širenja delta soja do pred kraj jula odloženo eventualno popuštanje protivepidemijskih mera, Srbija je sredinom juna ublažila restrikcije pa je omogućeno i prisustvo publike na stadionima i sportskim događajima (na otvorenom do polovine kapaciteta, u zatvorenom do 30 odsto), dozvoljena su okupljanja do 500 ljudi, proslave i maturske svečanosti.

Obavezne maske u zatvorenom

Virusološkinja Tanja Jovanović upozorava da je i dalje najvažnije nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru.

"Vidi se da smo se opustili, pa čak i u gradskom prevozu, prodavnicama i tržnim centrima retko koga možete da vidite da nosi masku", dodaje Jovanović.

Ona navodi da je najbolja zaštita od korona virusa, pa i od delta soja, vakcinacija.

"Kod vakcina kao što su Astrazeneka i Sputnjik V efikasnost protiv infekcije veća je od 60 odsto, a protiv oboljenja od 80 odsto. Fajzer i Moderna protiv infekcije su efikasne do 95 odsto, a protiv oboljenja 80 odsto", kaže Tanja Jovanović.

Preporučena vakcinacija dece

Apelujući na masovniju vakcinaciju, ona je ocenila da je bitno da to učini što više mladih i podsetila da je preporuka savetodavnog Nacionalnog tela za imunizaciju da se vakcinišu i deca starija od 12 godina.

Prvi slučaj COVID-a 19 u Srbiji registrovan je 6. marta 2020. Zaključno sa 4. julom 2021, od posledica korona virusa do sada je preminula 7.058 osoba, registrovano je 716.873 slučajeva zaraze, testirano je 4.442.861 osoba.

Ministarstvo zdravlja Srbije do zaključenja teksta nije odgovorilo na pitanja Radija Slobodna Evropa (RSE) u vezi sa pojavom delta soja i narednim koracima u epidemiji korona virusa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG