Dostupni linkovi

Vučić: Srbija se ne odriče uglja


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 4 avgusta u Beogradu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 4 avgusta u Beogradu

Srbija se neće odricati svojih termo kapaciteta i uglja, izjavio je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

On je dodao da je kineski Ziđin iz Bora, uz kinesku železaru HBIS iz Smedereva, najveći izvoznik u Srbiji i da će ovdašnji rudari posao imati i za 30 godina.

„Rudarstvo je privredna grana u Srbiji koja će tek da raste, a ne da bude ugašeno kako bi to mnogi spolja želeli. Važna je energetska bezbednost i Srbija neće da prati svetske modne trendove u toj oblasti. Pratićemo potrebe Srbije“, rekao je Vučić 6. avgusta u Predsedništvu Srbije u Beogradu na prijemu povodom Dana rudara.

On je precizirao da bi rudarstvo u Srbiji, od sadašnjih 1,9 odsto ukupnog bruto domaćeg proizvoda, u narednim godinama trebalo da čini 3,5 do četiri odsto BDP-a.

Lideri država Zapadnog Balkana potpisali su u novembru 2020. na samitu u Sofiji deklaraciju Zelena agenda koja porazumeva da zemlje kandidati za članstvo u Evropskoj uniji, kao i članice te zajednice, do 2050. godine smanje korišćenje fosilnih goriva i emisiju štetnih gasova.

“Ugovorne strane obavezale su se da će zajedno sa Evropskom unijom raditi na tome da Evropa bude klimatski neutralna do 2050”, navodi se u Sofijskoj deklaraciji.

Evropski zeleni plan, koji obuhvata i Zelenu agendu, skup je mera stroge klimatske politike i reforme energetskog i transportnog sektora, posebno kroz uvođenje obnovljivih izvora energije i smanjivanje i postepeno ukidanje proizvodnje na ugalj.

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike Srbije, izjavila je krajem maja da se ne radi na zatvaranju termoelektrana u Srbiji.

Najveći rudarski kompleks u Srbiji je Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor, 230 kilometara jugoistočno od Beograda, koji je kineska rudarska kompanija Ziđin (Zijin Mining) preuzela 2018. godine.

Ziđin je većinski vlasnik RTB Bor od 18. decembra 2018. kada je Srbiji uplatio 350 miliona dolara za dokapitalizaciju. Tako je stekao 63 procenta vlasništva i obavezao se da u narednih šest godina investira 1,26 milijardi dolara, od čega bi 75 odsto trebalo da uloži u prve tri godine, kao i da će očuvati 5.000 radnih mesta. Ziđin je odmah otplatio dugove RTB-a Bor od oko 200 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG