Dostupni linkovi

Kopač: U Srbiji nerazumna podrška uglju, NIS zagađuje vazduh


Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetkse zajednice

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač rekao je da će Ministarski savet u četvrtak, 17. decembra, razmotriti kršenje pravila EZ od strane Srbije zbog toga što nije razdvojila delatnosti operatora gasa Jugorosgaz transporta.

Kopač je za agenciju Beta rekao da je to "ozbiljan slučaj kršenja energetskog prava EZ i da Jugorosgaz transport, zavisno preduzeće Srbijagasa, nije sertifikovan u skladu sa Trećim paketom".

"Postupak u vezi sa razdvajanjem Srbijagasa nije na dnevnom redu ovog Ministarskog sveta, ali još nije završen, a tiče se Drugog energetskog paketa koji nije primenjen u celini", naveo je Kopač.

Dodao je da Sekretarijat sada ne insistira na prekršajnom postupku pošto su "neke stvari ipak realizovane".

Ali je najavio da će Sekretarijat pokrenuti nov postupak protiv Srbije ukoliko Srbija ne preduzme mere za razdvajanje delatnosti po Trećem energetskom paketu.

Srbija je 2015. godine donela Zakon o energetici koji je trebalo da omogući da se u potpunosti primeni set energetskih propisa iz Drugog i Trećeg energetskog paketa Evropske unije koji predviđaju da se proizvodnja i snabdevanje energijom razdvoje od transporta.

"Odvajanjem delatnosti dobija se nezavisan operator mreže koji omogućuje pristup bilo kojem korisniku, trgovcu, snabdevaču. Bez toga nema konkurencije na srpskom i regionalnom tržištu gasa", rekao je Kopač.

Kopač: Gas i kao oružje u političkim pritiscima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00

Kopač je rekao i da Srbijagas blokira pristup konkurenciji na ulaznoj tački u srpski prenosni gasni sistem iz Mađarske kod Horgoša.

"Slobodan pristup sistemu na svakoj tački je osnovni prinicp Trećeg paketa i to je takođe težak prekršaj za koji je otvoren slučaj koji će sledeće nedelje razmatrati Ministarski savet", rekao je Kopač.

NIS zagađuje vazduh

On je naveo i da Srbija godinama izbegava realizaciju direktive o maksimalnom udelu sumpora u mazutu.

"Naftnoj industriji Srbije (NIS) je tako dozvoljeno, da proizvodnjom zagađuje vazduh širom Srbije, daleko preko dozvoljenih granica", rekao je Kopač.

On je naveo da je veliki problem Srbije "nerzumna podrška uglju" i dodao da Srbija nema aukcije za podršku obnovljivim izvorima energije.


"Predsednik (Aleksandar) Vučić je potpisao Sofijsku deklaraciju koja predviđa potpunu dekarbonizaciju (ukidanje korišćenja uglja) do 2050. godine, ali mesec dana kasnije najavio je izgradnju termoelektrane na ugalj, Kostolac 3", rekao je Kopač.

Dodao je da se termoelktrana na ugalj ne može amortizovati za 25 godina i da je "to potpuno nerazumno ako je obećanje o dekarbonizaciji ozbiljno".

Srbija bi, kako je ocenio Kopač, u skladu sa Sofijskom deklaracijom morala odmah uvesti cenu emisija ugljen-dioksida.

U regionu to je, kako je rekao, za sad uradila samo Crna Gora, a EU sledeće godine uvodi graničnu taksu za emisije ugljen-dioksida i "tada će biti jasno ko sledi evropsku politiku, a ko ne".

Kopač je rekao i da Sekretarijat ima značajne primedbe i na regulatroni okvir gasovoda Balkanski tok kroz Srbiju, jer odluka regulatora o izuzeću tog projekta od glavnih principa Trećeg paketa o slobodnom pristupu, regulisanju tarifa i razdvajaju delatnosti, nije uvažila Mišljenje Sekretarijata.

XS
SM
MD
LG