Dostupni linkovi

Slučaj 'Topčider': Još jedna potvrda da su gardisti ubijeni


Smrt gardista u Topčideru: Struka ponovo potvrdila ubistvo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Forenzička analiza pogibije gardista u 3D prezentaciji

Zastupnici porodica gardista Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića, poginulih 2004. godine u događaju poznatijem kao „slučaj Topčider“, dostavili su novu forenzičku analizu kojom se potvrđuje ubistvo vojnika Višem javnom tužilaštvu u Beogradu i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću. Od njega su takođe zatražili i formiranje komisije koja bi smrt gardista istražila poput tela koja to već čine u slučajevima Dade Vujasinović i Slavka Ćuruvije.

Stručnu analizu pogibije vojnika, u kojoj je korišćena trodimenzionalna tehnika izvršio je Centar za forenzička istraživanja iz Novog Sada. Nenad Šipka, predstavnik te organizacije, kaže da je nepobitno utvrđeno da su gardisti nekadašnje Vojske Srbije i Crne Gore ubijeni.

Treća osoba ispaljuje projektile u vojnika Milovanovića i Jakovljevića. Verzija o ispaljivanju kratkog rafala u telo Dragana Jakovljevića tehnički nije izvodljiva. Ponavljam, isključujemo mogućnost njegovog samoubistva. Sa time u vezi i celokupna zvanična verzija po nama nema argumentacija“, zaključak je forenzičke analize koji se podudara sa nalazom kako Nezavisne komisije koja je još 2004. godine donela istovetan zaključak, ali i onoga što je utvrdio američki Federalni istražni biro i superveštačenje forenzičara Ljubiše Dragovića.

Time je još jednom opovrgnut nalaz vojne istrage koja je nakon pogibije vojnika u tajnom objektu „Karaš“ utvrdila da je jedan vojnik pucao na drugoga i nakon toga počinio samoubistvo. Dvanaest godina od njihove smrti nema epiloga ovog slučaja koji je zvanično još uvek u predistražnoj fazi.

Da se otkrije kako su našu decu pobili: Petar Milovanović
Da se otkrije kako su našu decu pobili: Petar Milovanović


Otac jednog od poginulih vojnika Petar Milovanović je, nakon objavljivanja ove poslednje forenzičke analize, rekao da očekuje da će istraga krenuti sa mrtve tačke.

„Mi roditelji smo prvi put videli ovo. Nadamo se da jednom krene država, sudstvo i vojska.... Da se otkrije kako su našu decu pobili. Ako postoji volja da se reši ovaj slučaj, on će i biti rešen“, rekao je Petar Milovanović.

„Slučaj Topčider“ trenutno je u nadležnosti Višeg javno tužilaštva koje odbija da daje informacije obrazlažući da se na predmetu i dalje radi. To je bio i zvaničan razlog zbog koga je postupajući tužilac Ognjen Đukić u oktobru odbio razgvor za emisiju Insajder bez ograničenja, zajednički projekat Insajdera i RSE, koja se opsežno bavila ovom temom.

Video: Insajder i RSE o slučaju Topčider

Slučaj Topčider: Istraga vođena u pogrešnom smeru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:26:27 0:00

Ovaj slučaj poslednjih dvanaest godina prate nikada potvrđene sumnje da su vojnici stradali jer su bili svedoci nekih nelegalnih radnji u tajnom vojnom objektu ili skirivanja haških optuženika.

Predrag Savić, jedan od zastupnika oštećenih porodica, kaže da je jasno da Tužilaštvo ne radi svoj posao.

„Mi smo u ovom postupku na strani Tužilaštva. Međutim nismo sigurni da je Tužilaštvo na našoj strani. Nismo sigurni da je na strani istine i pravde. Ako je nerad, neko mora da odgovara zbog tog nerada u Tužilaštvu. Ako im neko preti da rade neka kažu ko im preti. Postoje nadležnni državni organi koji će to razrešiti“, naglasio je Savić.

Ustavni sud Srbije je još januara 2013. godine usvojio ustavne žalbe porodica i doneo odluku da je poginulim gardistima povređeno pravo na život, dok je istovremeno Višem javnom tužilaštvu i Višem sudu naloženo da preduzmu sve mere kako bi se pretkrivični postupak okončao u najkraćem roku. Od tada su, bez bilo kakvog pomaka, prošle skoro četiri pune godine.

Olgica Batić, zastupnica oštećenih naglašava da porodice neće odustati od toga da saznaju istinu o smrti njihove dece.

Važno saznati izvršioce: Olgica Batić
Važno saznati izvršioce: Olgica Batić


„Neka prođe još dve godine, pet godina, ali da se zna da Dragana i Dražena nije ubilo neko NN – (nepoznato) lice. Pošto se ovde sve vreme aludira politička pozadina ili nekih drugih vrsta. Ako ništa drugo da se sazna ime i prezime izvršioca, kad već ne može organizatora, makar izvršioca“, zaključila je Olgica Batić.

Dražen Milovanović i Dragan Jakovljević, gardisti Vojske Srbije i Crne Gore, poginuli su pre dvanaest godina patrolirajući oko tajnog vojnog objekta "Karaš". Vojni istražioci koji su bili angažovani nikada nisu uzeli u obzir mogućnost da je na njih pucao neko ko je izašao iz tog objekta za posebne namene.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG