Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sudija Goran Ilić: Država dužna da sprovede istragu o slučaju Topčider


Sudija Ilić o slučaju Topčider: Sve smo dalje od odgovora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Sudija Ilić o slučaju Topčider: Sve smo dalje od odgovora

Skoro četiri pune godine Više javno tužilaštvo ignoriše odluku Ustavnog suda Srbije iz januara 2013. koju je najviša sudska instanca donela povodom smrti gardista Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića. Tada su usvojene ustavne žalbe njihovih porodica i doneta odluka da je poginulim gardistima povređeno pravo na život, dok je istovremeno Višem javnom tužilaštvu i Višem sudu naloženo da preduzmu sve mere kako bi se pretkrivični postupak okončao u najkraćem roku.

Država međutim, uprkos tome, nikada nije utvrdila kako je došlo do smrti vojnika 5. oktobra 2004. ispred tajnog objekta Karaš u kasarni Topčider.

Čitavih dvanaest godina zvanična istraga nije počela, a ceo slučaj je još u predkrivičnom postupku. To znači da istraga nije ni počela.

Goran Ilić, profesor Pravnog fakulteta i sudija Ustavnog suda, kaže za Insajder bez ograničenja, zajednički projekat produkcije Insajder i Radija Slobodna Evropa, da je u ovakvim slučajevima obaveza države sprovođenje delotvorne istrage i utvrđivanje kako je do smrti došlo.

Palate pravde u Beogradu i mesto pogibije gardista
Palate pravde u Beogradu i mesto pogibije gardista


"Jednostavno, tužilaštvo sada treba stvar da preseče, s obzirom da je rukovodilac predistražnog postupka, da utvrdi, da kaže da se izjasni ima li ili nema elemenata krivičnog dela. To je ono što bi tužilaštvo, kao nadležna institucija trebalo da kaže", navodi Ilić.

Profesor Ilić dodaje da ako dela ima – onda bi to podrazumevalo vođenje odgovarajućeg postupka.

"Ako nema, stvar bi time bila okončana. Međutim, ovako imamo samo protok vremena. Nemamo odgovor na to osnovno pitanje. Ustavni sud, kao institucija, u ovakvoj situaciji više ne može da uradi. Ne možemo ponovo da nalažemo nešto što smo vec nalagali. Sve se više udaljavamo, kako vreme protiče, od tog odgovora kako je do toga došlo", kaže za "Insajder bez ograničenja" sudija Ustavnog suda.

Gotovo istovremeno, Više javno tužilaštvo u Beogradu odbilo je zahtev redakcija Insajder i Radija Slobodna Evropa za razgovor s postupajućim tužiocem u slučaju Topčider Ognjenom Đukićem.

Imajući u vidu da se istraga u ovom predmetu 12 godina nije pomerila sa mrtve tačke, u interesu javnosti i porodica Jakovljević i Milovanović smo od Višeg javnog tužilaštva tražili razgovor s postupajućim tužiocem Đukićem, kako bismo saznali da li se i koliko odmaklo u predistražnoj fazi predmeta Topčider. Međutim, zahtev za razgovor s postupajućim tužiocem Ognjenom Đukićem je odbijen.

Više javno tužilaštvo je u obrazloženju navelo:

"S obzirom na to da on postupa u navedenom predmetu koji je praktično u fazi predistrage, pa se o bilo kom predmetu koji je u toj fazi ne može diskutovati na taj način, zamenik javnog tužioca ne može iznositi svoje mišljenje u vezi s tim događajem, učesnicima u postupku ili trajanjem postupka. Predistražni postupak je faza postupka koja prethodi istražnom postupku, u konkretnom slučaju i dalje se preduzimaju istražne radnje u pravcu rasvetljavanja događaja od 05.10. 2004. godine, kada su stradali gardisti Jakovljević Dragan i Milovanović Dražen."

Uviđaj u vojnom objektu "Karaš"
Uviđaj u vojnom objektu "Karaš"


Ovakvo objašnjenje bi možda i bilo opravdano da slučaj Topčider nije u predistražnoj fazi 12 godina od pogibije gardista u vojnom objektu Karaš.

Sličan odgovor dobili smo i septembra ove godine, kada smo od Višeg javnog tužilaštva tražili odgovor na pitanje da li ima bilo kakvog napretka u slučaju koji svoj pravni epilog ne dobija punih 12 godina.

Međutim, i tada nam je samo predočeno da je predmet u predistražnoj fazi, zbog čega u Tužilaštvu ne mogu da govore o detaljima u vezi s tim slučajem.

Ni izmene Krivičnog zakonika iz 2013. godine, kojima je uveden institut tužilačke istrage, nije doprineo nekakvom iskoraku u ovom predmetu. Tim izmenama je, inače, predviđeno da u pretkrivičnoj fazi postupka dokaze po nalogu tužioca prikuplja Policija, čime je procedura prilično olakšana pošto je to pre izmena Krivičnog zakonika bilo u nadležnosti istražnog sudije.

Ljubiša Dragović: Rezultati pretrage indiciraju da su ustreline izazvali ili izazvao neko treći
Ljubiša Dragović: Rezultati pretrage indiciraju da su ustreline izazvali ili izazvao neko treći


Slučaj Topčider prate "dve verzije istine" zasnovane na istim dokazima, ali s potpuno suprotnim zaključcima u istrazi. Nasuprot nalazu vojne istrage da je jedan vojnik ubio drugoga pa počinio samobistvo stoji zaključak stručnjaka Državne komisije da ih je ubila treća ili treće osobe. To je potvrdilo i superveštačenje Ljubiše Dragovića izvršeno u Sjedinjenim Državama koje je taj stručnjak dostavio Okružnom sudu još 2008. godine.

Međutim, kako je Dragović rekao u prvom delu emisije Insajder bez ograničenja – Vojna pravila igre, nikada ga niko od nadležnih u tužilaštvu nije kontaktirao da prezentuje činjenice koje je utvrdio svojim veštačenjem.

To ukazuje da se slučaj Topčider punih osam godina nalazi u svojevrsnom pravnom vakuumu.

Zašto se u tom predmetu nadležno tužilaštvo godinama nije pomaklo sa mrtve tačke? Kako je pre izaska na teren vojnih istražioca narušeno mesto pogibije Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića u vojnom objektu "Karaš"?

Pogledajte u emisiji Insajder bez ograničenja – Vojna pravila igre drugi deo, zajednički projekat Insajdera i Radija Slobodna Evropa utorak 11. oktobar u 21:30 na sajtu slobodnaevropa.org.

  • 16x9 Image

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92 gde je učestvovao u pripremanju informativne emisije u koprodukciji sa srpskom redakcijom BBC-a Svet u 2. Uređivao i vodio vesti na sat, Jutarnji dnevnik, Dnevnik i Svet u 5 emisiju realizovanu u koprodukciji sa redakcijom Dojče velea - DW. Pripremao priloge za program TV B92.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG