Dostupni linkovi

Slučaj Topčider: Dvanaest godina nepodnošljivog muka države


Slučaj Topčider: Istraga vođena u pogrešnom smeru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:26:27 0:00

Slučaj Topčider: Istraga vođena u pogrešnom smeru

Dražen Milovanović i Dragan Jakovljević, gardisti Vojske Srbije i Crne Gore, poginuli su pre tačno dvanaest godina patrolirajući oko tajnog vojnog objekta "Karaš" pošto je na njih pucano iznutra. To je, na osnovu dostupnih činjenica, pokazalo istraživanje emisije "Insajder bez ograničenja", zajedničkog projekta produkcije Insajder i Radija Slobodna Evropa.

Ali, istraga u tom smeru nikada nije ni vođena.

Njihovim porodicama, ali i javnosti država Srbija je punih dvanaest godina dužna odgovor na pitanje kako su dvojica mladića, koji tek što su prešli dvadesetu, stradala. Njihovu sudbinu prate "dve verzije istine", što sve daljim čini rešenje tog slučaja.

Detalj sa uviđaja
Detalj sa uviđaja


Vojna istraga utvrdila je sled događaja po kojima je Dragan Jakovljević pucao na Dražena Milovanovića i potom ubio sebe. Do potpuno suprotnog nalaza došla je komisija koju je formirao tadašnji Vrhovni savet odbrane Srbije i Crne Gore. Njen zaključak je da su mladići ubijeni, što je potvrdilo i kasnije superveštačenje sprovedeno u Sjedinjenim Američkim Državama.

Više javno tužilaštvo u Beogradu punih osam godina vodi pretkrivični postupak protiv nepoznatih osoba za krivično delo napada na vojno lice u vršenju službe, bez ikakvih vidljivih rezultata.

Pre isto toliko godina Ljubiša Dragović, forenzički patolog koji živi i radi u Sjedinjenim Državama, Okružnom sudu u Beogradu je na zahtev sudije Dragana Lazarevića, dostavio nalaz svog superveštačenja. Njegov zaključak ne ostavlja nikakve dileme: vojnici su ubijeni.

Ljubiša Dragović
Ljubiša Dragović


"Rezultati moje pretrage i revizije svih materijala koje sam dobio iniciraju da su te ustreline izazvali ili izazvao neko treći", rekao je u ekskluzivnom razgovoru za "Insajder bez ograničenja", Ljubiša Dragović.

"Ti detalji su vrlo značajni, oni su dobro dokumentovani u materijalima koji su mi dostavljeni i oni nepobitno ukazuju na takvu situaciju", objasnio je Dragović.

Ovaj stručnjak je angažovan pošto je američki Federalni biro za istraživanje (FBI) dostavio svoje balističko veštačenje. Utvrđeno je da nikakvo samoubistvo nije počinjeno, što je bilo u saglasju sa zaključcima Nezavisne ili državne komisije, koja je formirana nakon burne reakcije i pritiska javnosti, posle saopštavanja rezultata vojnih istražioca.

Angažovanje nezavisnih stručnjaka u delu vojske tumačen je kao udar na nju. Đorđe Trifunović, tadašnji sudija Vojnog suda, potez vrha države za "Insajder bez ograničenja" opisuje kao signal nepoverenja u rad vojnih organa.

"Unapred nije verovala. Komisija je formirana deset dana posle događaja – 15. oktobra – za to vreme ne može da se završi nijedna istraga. Najmanje komplikovanu, a kamoli da se donese neki konačni zaključak. U deset dana je rečeno da se formira komisija radi nepristrasnog informisanja javnosti, porodica i tako... Znači, sumnja se. Zašto se sumnja u vojsku u tom momentu, to je već političko pitanje", smatra Trifunović.

Vojna komisija: Naš zaključak jedina istina

Vojnici Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović bili su na odsluženju vojnog roka od juna 2004. godine, završili su obuku, a u trenutku smrti bili su u sastavu straže koja obezbeđuje, ispostavilo se tada, tajni vojni objekat "Karaš".

Kompletnu istragu u vezi sa smrću dvojice vojnika vodio je vojni istražni sudija Vuk Tufegdžić. U tom periodu vojno pravosuđe nije pripadalo redovnom pravosuđu, već je bilo deo strukture tada Vojske Srbije i Crne Gore.

Jedan od vojnih istražioca bio je balističar Vlada Kostić, koji je u emisiji "Insajder bez ograničenja" podvukao da su zaključci do kojih su došli pre dvanaest godina jedina istina o tom slučaju.

Vlada Kostić
Vlada Kostić


"Istraga u kojoj sam učestvovao sa istražnim sudijom Vukom Tufegdžićem i ostalim ljudima koji su bili angažovani u tom predmetu je, pre svega, bila zasnovana na činjenicama i dokazima koje smo zatekli na licu mesta. Istraga nije rađena na nekakvu zadatu temu, već samo sa jednim ciljem – da se utvrdi istina o predmetnom događaju", rekao je Kostić.

Pogibija gardista sramota za Vojsku

Da pomogne u istrazi slučaja bila je zainteresovana i Vojno-bezbednosna agencija, naglašava Svetko Kovač, koji je tu službu vodio čak deset godina, od 2004. do 2014. Međutim, tadašnji vojni tužilac je odbio njihov predlog.

Svetko Kovač
Svetko Kovač


"Moguće da je u to vreme neko nekoga, uslovno rečeno, štitio. Ali mislim da se danas ponovo uzimaju izjave i preduzimaju neke mere, ubeđen sam da će ljudi dati izjave i dati ono činjenično stanje. Ne verujem da ima nekoga u vojsci da to sprečava zato što mislim da je ovo velika tragedija. Ne samo za porodice Jakovljević i Milovanović, nego i za vojsku. Mislim da je ovo velika sramota za vojsku, prvo zato što se to desilo, a drugo što posle dvanaest godina taj slučaj nije razjašnjen", rekao je Kovač.

Nalaz Državne komisije, koja je nasuprot vojnim stručnjacima, utvrdila da je Milovanovića i Jakovljevića ubila treća osoba nije se, po svemu sudeći, dopala državnom vrhu odnosno članovima komisije koji su predstavljali politički deo.

Neki od njih bili su i Prvoslav Davinić, tadašnji ministar odbrane, Dragan Jočić, ministar unutrašnjih poslova, Branislav Bjelica, zamenik ministra pravde, Rade Bulatović, direktor Bezbednosno-informativne agencije.

Slučaj Topčider završio u fioci

Branko Sbutega, jedan od dvanaest angažovanih stručnjaka, za "Insajder bez ograničenja" otkriva da je od početka sumnjao u dobre namere države.

Branko Sbutega
Branko Sbutega


"Mi smo u svom zaključku napisali i stojimo da treba nastaviti istragu u traženju NN lica. Prema tome, u ovom konkretnom slučaju ovo što me vi pitate je posao za istražne organe i za policiju koja, u tom trenutku kad je izveštaj bio gotov i kada su došli izveštaji iz FBI-ja i tako dalje, sve je to stavljeno u fioku i nije se maklo od toga. Prema tome, mi smo zemlja u kojoj institucije ne postoje. Nego postoji ili ne postoji politička volja da se nešto uradi. Prema tome, taj termin politička volja, je ključni odgovor na sve vaše dileme i pitanja", smatra Branko Sbutega.

Slučaj "Topčider" nalazi se u Višem javnom tužilaštvu već nekoliko godina. Ustavni sud Srbije je januara 2013. usvojio ustavnu žalbu porodica Jakovljević i Milovanović donevši odluku da je gardistima povređeno pravo na život, a porodicama pravo na pravično suđenje.

Ništa se nije desilo čak ni posle takve ustavne odluke. Predrag Savić, zastupnik porodice Jakovljević, upozorava da bi u svakoj pravnoj državi tužilaštvo moralo da reaguje odmah.

"Sve to znači da se ne poštuje ni Ustavni sud – najviša sudska instanca. Ta odluka se proučava na mnogim univerzitetima u celom svetu a u Srbiji ta odluka ne vredi ni pišljiva boba. Možete da shvatite da u Srbiji postoji jedan deo paradržavni, koji je iz države iznikao ili je možda još sastavni deo ove države koji na sve moguće načine neće dozvoliti da se ovaj predmet reši", zaključuje Predrag Savić.

Drugu epizodu emisije "Insajder bez ograničenja: Vojna pravila igre" pogledajte na internet stranici RSE u utorak 11. oktobra u 21:30.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG