Dostupni linkovi

Đaci u Srbiji u klupama u jeku novog talasa pandemije


Prema zvaničnim podacima, populacija dece od 12 do 17 godina u Srbiji je najmanje imunizovana – samo 3,8 odsto.
Prema zvaničnim podacima, populacija dece od 12 do 17 godina u Srbiji je najmanje imunizovana – samo 3,8 odsto.

Uprkos epidemiji omikron soja i rekordnim brojevima zaraženih, đaci osnovnih i srednjih škola u centralnoj Srbiji od ponedeljka su ponovo u školskim klupama.

Učenici osnovnih škola od 1. do 4. razreda nastavu će pohađati neposredno u učionicama, dok će učenici od 5. do 8. razreda i srednjoškolci predavanja pratiti naizmenično od kuće i u školi.

Dok Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja tvrdi da je to najbolje rešenje za učenike, stručna javnost, roditelji i sindikati tvrde suprotno.

Komentari roditelja

Za Mariju Obrenović, majku učenika 8. razreda jedne kragujevačke osnovne škole, odluka o početku drugog polugodišta u vreme kada Srbija već danima ima više od 10.000 novozaraženih, je potpuno apsurdna.

„Pustiti decu u školu u kolektiv je, po meni, potpuno apsurdno i apsolutno neodgovorno”, rekla je Obrenović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ona je dodala da i drugi roditelji sa kojima je u kontaktu smatraju da je odluka Ministarstva neodgovorna.

Ona je istakla da se zbog školskog raspusta i izbegavanja roditelja da testiraju decu, u javnosti stvorio privid o malom broju zaraženih đaka i navodnoj bezbednosti u školama.

Prema podacima koje je Ministarstvu prosvete dostavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ u nedelji od 12. do 19. januara 2022. godine broj obolele dece školskog uzrasta od šest do 18 godina je bio 3,074, odnosno 0,4 odsto obolelih.

Isti podaci pokazali su i da je učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva COVID-19 u istom periodu iznosio 2,8 odsto.

Marija Obrenović je navela i da se na početku školske godine govorilo da su đaci u školama bezbedni, ali da njeno iskustvo pokazuje da u praksi nije tako.

„Meni je dete bilo dva puta pozitivno tokom prvog polugodišta i oba puta se zarazio u školi. Prvo u septembru, a potom i u novembru. Oba puta se dešavalo da u školu ne dolazi po nekoliko đaka koji su imali nekakve simptome, a pre nego što smo mi njega testirali, niko u školi nije bio testiran, pa ta deca ne ulaze u zvaničnu statistiku”, kaže Obrenović.

Prema zvaničnim podacima, populacija dece od 12 do 17 godina je najmanje imunizovana – samo 3,8 odsto.

Upozorenje pedijatra

Ozbiljno upozorenje na opasnost od brzog širenja omikron soja virusa korona i sve veću opasnost od zaražavanja dece uputilo je Udruženje pedijatara Srbije, koje je preporučilo da se na dve nedelje odloži polazak u školu na klasičan način, ili da nastava bude onlajn.

'Omikron je toliko zarazan da je jednostavno prilično teško izbeći infekciju u tom uzrastu. Međutim, to nije razlog da mi njih izlažemo sigurnoj infekciji i tako dovodimo do novog pika', kaže Georgios Konstantinidis. (na fotografiji deca u igri tokom praznika, Beograd, januar 2022)
'Omikron je toliko zarazan da je jednostavno prilično teško izbeći infekciju u tom uzrastu. Međutim, to nije razlog da mi njih izlažemo sigurnoj infekciji i tako dovodimo do novog pika', kaže Georgios Konstantinidis. (na fotografiji deca u igri tokom praznika, Beograd, januar 2022)

Predsednik tog udruženja prof. dr Georgios Konstantinidis iz Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, kaže za RSE da za takav stav imaju posebne argumente.

„To je izuzetno mali procenat vakcinisanih među decom starijom od 12 godina, a takođe je i mali obuhvat vakcinisanih u grupi do 40 godina u kojoj se deca kreću. Dodatnim kontaktima ova, inače najnezaštićenija grupa, postaje još više izložena virusu. Zbog toga smo smatrali da ni na koji način ne treba početi sa nastavom koja predviđa bilo kakvo okupljanje đaka, pa ni na ovaj kombinovani način”, kaže Konstantinidis.

On kaže da se u Vojvodini, gde je drugo polugodište počelo nedelju dana ranije, već primećuje porast broja obolelih među učenicima osnovnih i srednjih škola.

Za đake u Vojvodini raspust je završen nedelju dana ranije, a osnovne škole nastavu drže neposredno, dok za srednje škole važi kombinovani model.

„Omikron je toliko zarazan da je jednostavno prilično teško izbeći infekciju u tom uzrastu. Međutim, to nije razlog da mi njih izlažemo sigurnoj infekciji i tako dovodimo do novog pika, odnosno do novog eksplozivnog skoka broja zaraženih među decom”, kaže Konstantinidis.

Zašto Ministarstvo navodi da je preduzeto "najbolje rešenje"?

Iz Tima za škole Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja poručuju da su odluku doneli nakon detaljne analize svih parametara i podataka nadležnih institucija.

„U ovom trenutku, ovo je najbolje rešenje i za učenike i zaposlene. Važno je da održimo kontinuitet nastavnog procesa, uz poštovanje svih epidemioloških mera”, rekao je 20. januara ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, navodi se u saopštenju ministarstva.

On je naveo, da će Tim za škole, koji čine stručnjaci i predstavnici institucija, kao i do sada pratiti stanje i donositi odluke na nedeljnom nivou. Ministar je podsetio da je za vreme i tokom boravka u školi, obavezna upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, učenike i treća lica.

Takođe, potrebno je pojačati mere opšte i lične higijene (pranje i dezinfekcija ruku), a naročito voditi računa o redovnom provetravanju svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi.

Tim za škole apeluje i očekuje od učenika i zaposlenih u školama, kao i roditelja učenika, da dosledno primenjuju mere lične zaštite od infekcije, kako u školi, tako i van škole.

Posebno je važno izbegavati masovna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, naročito ukoliko se tokom okupljanja ne primenjuju propisane mere lične zaštite.

Sindikat tvrdi da će "postradaće nastavnici i učitelji"?

U Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije ocenjuju da je odluka Ministarstva pogrešna i sa aspekta nastavnog kadra i pomoćnog osoblja, koji će takođe biti dodatno izloženi omikronu.

Jasna Janković, predsednica tog sindikata podseća da je prema njihovoj statistici iz novembra u svim školama bilo između 10 i 30 odsto obolelih od COVID 19, zbog čega je bilo veoma teško organizovati nastavu.

Ona za Radio Slobodna Evropa kaže da zbog raspusta Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije nema podataka o broju obolelih u redovima prosvetara, ali da se pretpostavlja da ih je veoma mnogo i da će ih biti još više.

„Kombinovana nastava znači da učenici naizmenično prate nastavu u školi i od kuće, jer su odeljenja podeljena zbog obezbeđivanja distance, ali nastavnici su svakoga dana u kontaktu sa đacima. Mislim da će oni kao i učitelji brzo postradati”, kaže Janković.

Ona predviđa da će zbog toga ovakav način potrajati veoma kratko, i da bi „konačni scenario” mogao biti veoma loš.

„Veliko je pitanje da li ćemo tada moći da držimo i onlajn nastavu. Ne vidim zašto je izabran ovaj model, ne vidim zašto deca nisu ostala na raspustu bar još nedelju dana, ne vidim zašto ministar nije poslušao pedijatre, koji su bili veoma direktni”, kaže Janković.

Kakvo rešenje preduzimaju druge države?

Vlasti na Kosovu osmislile su scenarije A, B i C scenariji – u klupama, online ili kombinovano.

Trenutno, same škole odlučuju kako će nastava da se odvija, a na osnovu broja slučajeva. Tako postoje škole u kojima se ceo razred prebacuje na scenario koji predviđa nastavu online, ako u njemu ima više pozitivnih slučajeva.

U bh. entitetu Republika Srpska je 24. januara počela redovna nastava, izuzev u osnovnim i srednjim školama u tri grada, gde kreće online, zbog pogoršane epidemiološke situacije.

U Federaciji BiH nastava počinje sledeće sedmice i odluke o tome kako će biti organizovana zavise pojedinačno od kantona, jer je obrazovanje na kantonalnom nivou.

U Crnoj Gori nadležno ministarstvo je, u skladu sa epidemiološkim pravilima, donelo odluku da raspust produži do 31. januara,

Škola će teći regularno, ali će časovi biti skraćeni na 30 minuta, a biće obavezna i dezinfekcija i nošenje maske.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG