Dostupni linkovi

Upotreba epidemioloških maski obavezna u školama u Srbiji


Maske su obavezne za učenike i u nekim zemljama Evropske unije, poput Španije (na fotografiji početak školske godine u Madridu)

Učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola u Srbiji od ponedeljka 24. januara nastavu će pohađati neposredno, dok će đaci od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe, saopštilo je Ministarstvo prosvete Srbije novi raspored usled epidemiološke situacije sa korona virusom.

Kako je navedeno, za učenike srednjih škola nastava će se takođe odvijati po kombinovanom modelu.

„Tokom boravka u školi obavezna je upotreba zaštitnih maski za sve učenike, zaposlene i treća lica“, navodi se iz Ministarstva prosvete i dodaje da je potrebno pojačati mere opšte i lične higijene, pranje i dezinfekciju ruku, kao i provetravanje prostorija.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da će nadležni i dalje pratiti stanje i odluke donositi na nedeljnom nivou.

„U ovom trenutku to je najbolje rešenje i za učenike i zaposlene. Važno je da održimo kontinuitet nastavnog procesa, uz poštovanje svih epidemioloških mera“, dodao je Ružić.

Po podacima Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut, u sedmici od 12. do 19. januara 3.074 dece školskog uzrasta od šest do 18 godina obolelo je od COVID-a 19, dok je procenat njihovog učešća u ukupnom broju registrovanih slučajeva korona virusa u istom periodu bio 2,8 odsto.

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je u dnevnom preseku epidemiološke situacije 19. januara da je u poslednja 24 sata registrovano 17.318 slučajeva zaraze korona virusom i da je od posledica infekcije COVID-om 19 preminulo 28 osoba. Na bolničkom lečenju je 2.619 pacijenata.

XS
SM
MD
LG