Dostupni linkovi

Pad ruske rublje nakon strogih sankcija


Ruska nacionalna valuta pala je za gotovo četvrtinu na rekordno nisku razinu nakon što je Grupa sedam (G7) uvela oštre finansijske sankcije kako bi kaznila predsjednika Vladimira Putina za njegovu invaziju na Ukrajinu.

Prema podacima Bloomberga, rublja je 28. februara pala na 114 za američki dolar s 83,7 kako je stajala na kraju prošle sedmice.

Ruska centralna banka naglo je podigla svoju ključnu stopu s 9,5 posto na 20 posto u očajničkom pokušaju da oslabi pad rublje. Komercijalne banke su nudile mnogo niže stope na internetu između 120 i 140 rubalja za dolar, navodi banki.ru.

Rublja je izgubila oko 40 posto svoje vrijednosti od kraja oktobra kada je Rusija počela s masovnim gomilanjem vojske na granici Ukrajine.

G7 je tokom vikenda najavio da će sankcionisati Rusku centralnu banku i odsjeći nekoliko njenih najvećih finansijskih institucija iz globalnog sistema - poznatog kao SWIFT.

Sankcije ometaju sposobnost Centralne banke da zaštiti rublju prodajom svojih rezervi u valutama G7 država. Ta objava je izazvala strah među Rusima, koji su se tokom vikenda čekali u redovima kako bi podigli novac i zamijenili rublje.

Rusi povlače gotovinu u strahu od sankcija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

XS
SM
MD
LG