Dostupni linkovi

Žofre poručio Srbiji da se pridruži jedinstvenom stavu EU prema Rusiji


Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre, Beograd 2021.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre (Emanuele Giafret) izjavio je 28. juna da je rat u Ukrajini učinio proces proširenja EU još važnijim geostrateškim prioritetiom i da Unija želi da se zemlje Zapadnog Balkana pridruže jedinstvenom stavu prema ruskoj agresiji, uključujući sankcije.

"Više nego ikad proširenje na Zapadni Balkan predstavlja ulaganje u mir, prosperitet i dugoročnu bezbednost na evropskom kontinentu. Zato evropski lideri žele da daju podsticaj ovom procesu, kada se ispune uslovi", rekao je Žofre u na konferenciji "Svetionik boljeg Balkana - prvih 25 godina BCBP".

On je na obeleževanju godišnjice Beogradskog centra za bezbednosnu politiku rekao da je razumljivo što zemlje Zapadnog Balkana iskazuju nestrpeljenje u pogledu svog puta ka članstvu u EU i da unapređenje saradnje predstavlja zajednički izazov regiona i Unije, prenela je agencija Beta.

"Želimo da unapredimo dalju integraciju regiona u EU, naravno po zaslugama", rekao je Žofre, dodajući da Brisel želi da odobri status kandidata BiH i da je tokom francuskog predsedavanja Uniji učinjeno sve što je moguće da se postigne dogovor između Skoplja i Sofije.

Žofre je kazao da odluka evropskih lidera da daju evropsku perspektivu Ukrajini, Moldaviji i Gruziji predstavlja jasnu ilustraciju koliko je proširenje važno za evropsku kolektivnu bezbednost, ali je istakao da nema prečica u tom procesu i da te zemlje neće imati povlastice u odnosu na bilo koga drugog.

"Kriterijumi za pristupanje su jasni. Zemlje moraju da usklade svoje politike s EU i proširenje zavisi prevashodno od reformi", rekao je Žofre i dodao da se kriterijumi nisu promenili posle ruske agresije na Ukrajinu.

Ukazavši da Rusija koristi hranu i energente kao oružje, Žofre je rekao da Zapadni Balkan deli iste probleme kao i članice EU i da Unija računa na zemlje regiona.

"Jednoglasno smo usvojili šest paketa sankcija Rusiji iako je to delom bilo na uštrb građana EU, ali to činimo da bismo obezbedili mir, prosperitet i bezbednost na evropskom kontinentu. Želimo da se zemlje Zapadnog Balkana pridruže u tome, uključujući Srbiju. Želimo da u međunarodnim forumima zajedno osudimo rusku agresiju na Ukrajinu", rekao je Žofre.

XS
SM
MD
LG