Dostupni linkovi

Ambasador EU: Bilo bi odlično da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji


Emanuel Žofre prilikom stupanja na dužnost šefa delegacije Evropske unije u Srbiji, na prijemu kod predsednika Aleksandra Vučića, 3. septembra, 2022. godine.

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuel Žofre (Emanuele Giaufret) izjavio je da EU očekuje da se Srbija pridruži sankcijama protiv Rusije.

Žofre je za Radio-televiziju Vojvodine (RTV) rekao da Srbija mora jasno da kaže da želi da krene ka Evropi i formira svoju spoljnu politiku u skladu sa tim.

“Usklađivanje sa sankcijama (Rusiji) je očekivanje koje imamo i bilo bi odlično da Srbija to uradi", objasnio je Žofre u četvrtak, 5. maja.

Na pitanje novinara da li je uvođenje sankcija Rusiji preduslov za otvaranje novog klastera u pretpristupnim pregovorima Srbije i EU, šef delegacije Evropske unije je rekao da "to ne ide uvek tako".

"Ne možemo da postavimo preduslove, nije to uvek automatski. Postoje određeni tehnički elementi koji se moraju ispuniti, ali za političku odluku moramo znati da postoji osećaj da Srbija ide evropskim putem, da iskazuje solidarnost s politikom i ciljevima EU", kazao je Žofre.

Kako je objasnio, sankcije protiv Rusije su odličan način da se ovo jasno kaže, dok je ono što je važno "celokupna poruka koju Srbija šalje".

Žofre nije ulazio u detalje povodom određivanja datuma kada bi Srbija mogla da uđe u EU.


"Verujem da jedino što je potrebno jeste postojanje političke volje koja će ubrzati reforme, izabrati jasan put i mobilisati sve resurse koje ima da bi se to postiglo", dodao je Žofre.

"Suočeni s brutalnom agresijom (Rusije na Ukrajinu) moramo joj se suprotstaviti. EU će uvesti sankcije koje utiču na njenu ekonomiju i postoji cena koju države članice i građani EU moraju da plate da bi podržali svoju i slobodu Ukrajinaca. Nema sumnje da će, na duže staze, interesi Srbije biti uz EU", zaključio je Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji.

Srbija je zvanični zahtev za prijem u članstvo EU podnela 22. decembra 2009. godine.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara, više od pet miliona ljudi izbeglo je iz zemlje, prema informacijama Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

Srpski zvaničnici su ranije više puta ponavljali da Srbija neće podržati uvođenje sankcija Rusiji zbog, kako su objasnili, zaštite vitalnih interesa zemlje.

Ipak, Srbija je do sada u Ujedinjenim nacijama podržala rezoluciju o osudi ruske agresije na Ukrajinu, rezoluciju kojom se od Rusije zahteva momentalni prekid rata u Ukrajini, kao i isključivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava (UNHRC).

XS
SM
MD
LG