Dostupni linkovi

Žofre pohvalio odnos Beograda i srpskih vlasti prema izbeglicama iz Ukrajine


Dom Omladine u Beogradu, gde se nalazi info pult za izbeglice iz Ukrajine
Dom Omladine u Beogradu, gde se nalazi info pult za izbeglice iz Ukrajine

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuel Žofre (Emanuele Giafret) pozdravio je 9. juna odnos srpskih vlasti i Grada Beograda prema izbeglicama iz Ukrajine, nakon obilaska info centra za izbeglice u Domu omladine u Beogradu.

"Bitno je da pokažemo dobrodošlicu, da im pokažemo i solidarnost kako bi mogli lakše da nađu posao, da imaju pristup svim pravima", rekao je on u centru u kome ukrajinske izbeglice mogu da dobiju informacije i pomoć u vezi sa boravkom u Srbiji.

Ocenio je da info centar u Domu omladine, koji je otvorio Grad Beograd, predstavlja korak ka tome, te se zahvalio gradskim vlastima na angažovanju, jer je "Srbija dala sva prava izbeglicama iz Ukrajine, od trenutka kada su došli u Srbiju, a koja imaju i svi građani Srbije".

Žofre je napomenuo da je među ukrajinskim izbeglicama veliki broj dece i žena, te da je "ruska agresija, koja traje već 106 dana, stvorila najveću izbegličku krizu u Evropi od Drugog svetskog rata".

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da je taj info centar otvoren 6. maja kao odgovor Grada na rat u Ukrajini i na sve veći priliv ljudi koji beže od rata. Naveo je da je obezbeđena i besplatna pravna pomoć, u saradnji sa Beogradskim centrom za ljudska prava.

"Naš posao je da im na jednom mestu pružimo sve informacije - kako mogu da se zaposle, kako da reše pravni status, kako da obrazuju decu, da otvore bankovni račun", rekao je Vesić i naveo da je od početka agresije do sada centar kontaktiralo 646 ljudi.

Info pult su obišli i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač, koji je rekao da je taj centar dobio visoku ocenu i samih Ukrajinaca.

"Svet i Srbija verovatno još nisu potpuno svesni razmere zločina koji se dešava u Ukrajini, rušenje gradova kao što su Marijupolj, gradova u Dombasu, Harkova, načina na koji stradaju ukrajinski državljani veoma je strašan", rekao je on.

Nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara iz ove zemlje je pobeglo više miliona ljudi.

Više od 13.000 Ukrajinaca prošlo je od početka ruske invazije 24. februara kroz Srbiju, ka državama Evropske unije, saopšteno je iz Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije 21. marta.

Oko 3.000 ljudi, prema saznanjima Radija Slobodna Evropa (RSE), boravi kod rođaka ili prijatelja širom Srbije.

XS
SM
MD
LG