Dostupni linkovi

Dačić: Srbija ne može da ostvari državne ciljeve bez saradnje sa SAD


Prvi sastanak Ivice Dačića sa ambasadorom SAD Entonijem Godfrijem od stupanja na funkciju predsednika Skupštine, 5. novembar 2020.
Prvi sastanak Ivice Dačića sa ambasadorom SAD Entonijem Godfrijem od stupanja na funkciju predsednika Skupštine, 5. novembar 2020.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da nijedan državni cilj Srbija ne može da ostvari bez saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kao što ni SAD ne mogu da ostvare nijedan interes u regionu bez Srbije.

Dačić je 14. oktobra, na obeležavanju 140. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, rekao da dve države nastavljaju saradnju "kao partneri" i dodao da je mnogo oblasti u kojima mogu da sarađuju.

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri izjavio je da su Srbija i Sjedinjene Američke Države postojani partneri u suočavanju sa zajedničkim izazovima.

Godfri je rekao da "učestalost i sve veća sadržajnost saradnje" govore o snazi odnosa dve zemlje. Naveo je da je među zajedničkim ciljevima dve zemlje najvažniji put Srbije do članstva u Evropskoj uniji.

"Od 2001. godine dostavili smo Srbiji pomoć od 1,16 milijardi dolara. Američke firme su uložile četiri milijarde dolara i zaposlile oko 20.000 radnika u Srbiji. Nedavno otvoreni tehnološki park kompanije En-Si-Ar (NCR) doprineće otvaranju 5.000 radnih mesta", rekao je Godfri.

Američki državni sekretar Entoni Blinken objavio je na Tviteru da ga raduje obeležavanje 140 godina diplomatskih odnosa Sjedinjenih Država i Srbije.

"Naše dve nacije su delile zajedničku istoriju prožetu prijateljstvom i dubokim kulturnim vezama. Jedva čekamo da izgradimo još jače partnerstvo, što će biti nastavak naše 140-godišnje saradnje", istakao je Blinken na Tviteru.

Ivica Dačić je na skupu u Beogradu ocenio da je 14. oktobar 1881. godine, kada su tadašnja Kneževina Srbija i SAD uspostavile diplomatske odnose, "važan datum" u srpskoj nacionalnoj i diplomatskoj istoriji.

Predsednik Skupštine Srbije je podsetio da su "veliki ljudi" radili na približavanju dve zemlje - poput naučnika Nikole Tesle i Mihaila Pupina i američkog predsednika Vudroa Vilsona, "znajući da vredi ulagati u srpsko-američko prijateljstvo".

"U Prvom svetskom ratu zajedno smo stali na stranu slobode, demokratije i pravde. U Drugom svetskom ratu smo ponovo zajedno bili u borbi za slobodu i mir i zajedno smo pobedili. Imali smo i teških trenutaka, nećemo ih zaboraviti, ali ni dozvoliti da prekriju čitav vek savezništva", naveo je Dačić.

Šef Poslaničke grupe prijateljstva sa SAD u Skupštini Srbije Dragan Šormaz rekao je da kosovsko pitanje neće moći da bude rešeno bez SAD i dodao da, za razliku od mnogih, on "nema straha" po pitanju američkog angažmana u tom procesu.

Šormaz je rekao da nedavna kriza na severu Kosova, započeta slanjem specijalnih jedinica kosovske policije radi sprovođenja odluke o zameni registarskih tablica, nije rešena dok izaslanik američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar nije došao u Brisel, na pregovore Beograda i Prištine.

Šormaz je istakao da je u Poslaničkoj grupi prijateljstva sa Sjedininjenim Američkim Državama 121 član Skupštine Srbije, od ukupno 250 poslanika.

XS
SM
MD
LG