Dostupni linkovi

'Z' simbol ruske invazije znak za uzbunu


Bilbord sa simbolom Z u bojama georgijevske lente, Sankt Peterburg 7. mart 2022.

Piše: Robert Coalson

Na sednici opštinske skupštine u sibirskom gradu Novosibirsku 16. marta nezavisna odbornica Helga Pirogova pojavila se s ukrajinskim narodnim motivima i vencem od suncokreta. Ona se isticala među dvadesetak odbornika vladajuće stranke Jedinstvena Rusije koji su nosili crne maske s likom medveda i latiničnim slovom Z.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, a posebno u poslednje dve nedelje, slovo Z je u Rusiji sve prisutniji simbol podrške ratu, vojsci, politici Kremlja, a pre svega predsedniku Vladimiru Putinu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Međutim, mnogi u Rusiji i inostranstvu sve su zabrinutiji zbog često agresivnog isticanja tog slova, koji vide kao fašistički simbol militarizovanog društva i slepe odanosti koju zahteva država.

Politički komentator Vitalij Portnikov za simbol Z je rekao da je "stilizovana polusvastika", dok ga drugi komentatori nazivaju "zvastikom".

Na sastanku u Novosibirsku Pirogova je u dnevni red unela pitanje koliko je grad potrošio da se simbol Z oblepi svuda po gradu, uključujući autobuse i drugi javni prevoz.

"Dobila sam dosta poruka od stanovnika koji traže da se nešto uradi u vezi s ovim simbolom", rekla je Pirogova za RSE. "Ne vole to. Budi u njima anksioznost, strah i druge negativne emocije."

Odbornica u Novosibirsku Helga Pirogova
Odbornica u Novosibirsku Helga Pirogova

Zamenik predsednika Gradskog veća Jevgenij Jakovenko žestok je napao Pirogovu i druge koji se protive ratu, optužujući ih da su "nacionalni izdajnici" koji treba osuditi na prinudni rad.

Simbol Z, rekao je Jakovenko, "ispunjava me samo osećanjem zahvalnosti našem predsedniku i našim oružanim snagama zato što su bili u stanju da zaštite Rusiju od invazije".

Simbol je nastao kada su ljudi primetili latinično slovo Z napisano na ruskim vojnim vozilima koja su ušla u Ukrajinu u poslednje tri nedelje. Iako ruska vojska nije objasnila zašto koristi to slovo, analitičari veruju da se koristi za označavanje snaga iz Zapadnog vojnog okruga. Druga slova na vozilima čini se da upućuju na Istočni, Južni i Centralni vojni okrug. Oznake su pomogle i da se ruska oprema razlikuje od slične opreme koju koriste ukrajinske oružane snage, kao i da se razlikuju linije komandovanja.

"Otprilike nedelju dana posle početka rata, propagandisti Kremlja odlučili su da uzmu simbol Z, koji je već imao mitske asocijacije, u svoj arsenal u propagandne svrhe", rekao je Ruslan Levijev, vojni analitičar iz nezavisne posmatračke organizacije Conflict Intelligence Team. "Onda su smislili razna prilično banalna objašnjenja kao što je da Z znači 'Za pobedu'."

U manjoj meri, na isti način je korišćeno i latinično slovo V (istočni, na ruskom vostočni).

Propagandni poster porške invaziji u Ukrajini, Sevastopolj na Krimu pod ruskom okupacijom.
Propagandni poster porške invaziji u Ukrajini, Sevastopolj na Krimu pod ruskom okupacijom.

Levijev je primetio da je simbol Z postao "brend" Kremlja, slično narandžasto-crnoj georgijevskoj lenti koju je Putinova vlada snažno promovisala za obeležavanje sovjetskog doprinosa pobedi u Drugom svetskom ratu. Lente su takođe korišćene za isticanje podrške prethodnom ruskom upadu u Ukrajinu 2014. godine.

Isticanje brenda

Poslednjih par nedelja, simbol Z se pojavljuje svuda. Centralna izborna komisija je uspela da ga ugradi u svoj logo. Guverner Kemerovske oblasti Sergej Civiljov naredio je da se sve zvanične reference na region poznat kao Kuzbas pišu s latiničnim Z. Dalekoistočno Zabajkalje je usvojilo sličnu meru.

Kremlj je zabranio Rusima da rat u Ukrajini nazivaju ratom, insistirajući da koriste izraz "specijalna operacija". Državni televizijski kanal RT zvanično rat u Ukrajini naziva "Specijalna operacija Z" i reklamira majice s logom Z. Internet prodavnica sa sedištem u Rusiji, Wildberries, prodaje čitav niz proizvoda povezanih s tim slovom, među kojima su i nalepnice za automobile.

Karavan podrške ruskoj vojsci u Ukrajini, Volgograd
Karavan podrške ruskoj vojsci u Ukrajini, Volgograd

Interventna policija širom zemlje počela je da stavlja slovo Z na svoje crne šlemove.

U državnim institucijama održani su brojni dobro organizovani "fleš mobovi" sa simbolom Z, od kojih su mnogi uključivali studente ili đake. U Kazanju, glavnom gradu Tatarstana, pacijenti dečjeg doma stajali su na snegu poređani u obliku slova Z, dok su u Hakasiji đaci snimljeni kako kleče držeći papire na kojima je georgijevska lenta u obliku slova Z.

"Rusija ide ka kliničkom ludilu", rekao je politički analitičar iz Moskve Dmitrij Oreškin u intervjuu za RSE. "Nisam mogao da zamislim da će doći do rata, ali se desio. To znači da živim u nekoj drugoj realnosti koja nije dostupna mojoj moći razumevanja".

Od simbola do 'izdajnika'

Ruski filozof i esejista Mihail Epštejn, koji predaje na Univerzitetu Emori u SAD, savremeno rusko društvo opisuje kao "šizofašizam", koji definiše kao "fašizam koji se krije pod maskom borbe protiv fašizma".

"Šizofašizam je fragmentisan pogled na svet, neka vrsta karikature fašizma", rekao je on u intervjuu za RSE. "Ali to je ozbiljna, opasna i agresivna karikatura. Šizofašizam je histerična mržnja prema slobodi, demokratiji, svemu stranom i ljudima koji su identifikovani kao 'drugi'. Stalno traži neprijatelje i izdajnike."

Čini se da je Putin pojačao taj utisak alarmantnim govorom ministrima tokom video konferencije 16. marta na kojoj je kritikovao takozvane "nacionalne izdajnike".

"Svaki narod, a posebno ruski narod, uvek će moći da razlikuje prave patriote od ološa i izdajnika i jednostavno ih ispljune kao muvu koja im je slučajno uletela u usta", rekao je Putin. "Uveren sam da će prirodno i neophodno samopročišćenje društva samo ojačati našu zemlju, našu solidarnost, koheziju i spremnost da odgovorimo na sve izazove".

Studentska internet publikacija Doxa izvestila je 16. marta da su simbol Z i optužbe za izdaju ispisani sprejom na stanu moskovskih studentskih aktivista Dmitrija Ivanova i Olge Misik. Takođe ima izveštaja o sličnim tehnikama zastrašivanja protiv aktivista u Sankt Peterburgu.

Lični podaci antiratnih demonstranata navodno su objavljeni na kanalima društvenih medija. Advokat za ljudska prava Danil Berman objavio je 17. marta na Fejsbuku (Facebook) da je Istražnom komitetu u Moskvi neformalno naređeno da okonča sve "ekonomske slučajeve" što je pre moguće zato što će "u aprilu svi biti zatrpani krivičnim postupcima protiv 'neprijatelja države' i 'nacionalnih izdajnika'".

Bela ruža

Dotle, neki Rusi koji se protive ratu inspirisani su nekolicinom hrabrih pojedinaca koji su se usprotivili fašističkom režimu Adolfa Hitlera u Nemačkoj.

U sibirskom gradu Irkutsku 16. marta, usamljeni demonstrant je stajao na centralnom trgu nemo držeći jednu belu ružu.

To je omaž studentskom pokretu Bela ruža u Minhenu iz ranih 1940-ih koji je delio letke pozivajući na otpor nacističkom režimu. Troje vođa grupe – brat i sestra Hans i Sofi Šol (Sophie Scholl) i njihov prijatelj Kristof Probst (Christoph) – pogubljeni su na giljotini četiri dana posle hapšenja, 22. februara 1943. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG