Dostupni linkovi

Srbija odgovara na NATO kritike: Radujemo se saradnji sa Rusijom


Ruski migovi na Batajnici, oktobar 2017.
Ruski migovi na Batajnici, oktobar 2017.

Srbija nije pretnja, izjavili su zvaničnici u Beogradu na vest da je Kurtis Skaparoti, komandant NATO snaga za Evropu, ocenio da je usled ruskog uticaja Srbija najveći problem u regionu Balkana. U oštrim reakcijama na ovu tvrdnju generala Severnoatlantske alijanse, ministri u srpskoj Vladi zatražili su i hitnu reakciju vrha NATO saveza.

Skaparotijevo svedočenje: Zabrinjava uticaj Rusije na srpski narod

Aleksandar Vulin, ministar odbrane u Vladi Srbije, rekao je da od 1999. godine nije bilo opasnije izjave od ove generala Kurtisa Skaparotija.

"Reći za čitav srpski narod da je opasnost u regionu poziva na ujedinjavanje svih protiv njega. To je vrlo neodgovorno. Na našu sreću, svi naši susedi dobro znaju da je upravo zahvaljujući politici Srbije mir na Balkanu. Gde god da žive Srbi su okrenuti miru i uvek su deo stabilnosti, a nikako kolektivna pretnja", naveo je Vulin.

Kako su prenele agencije, tokom svedočenja pred Odborom američkog Senata za oružane snage komandant NATO u Evropi general Kurtis Skaparoti rekao je da je jačanje ruskog uticaja u Evropi najveći problem na civilnom i na vojnom planu, a posebno na Zapadnom Balkanu. Navodi se da je Skaparoti zbog toga izrazio duboku zabrinutost i da je na pitanje koja je zemlja najveći problem odgovorio - Srbija.

"Na ponovni upit da li je to Srbija ili Republika Srpska, rekao je Srbija, kao država, ali uopšte srpska populacija na Balkanu", prenose agencije.

Skaparoti: Jačanje ruskog uticaja u Evropi najveći problem na civilnom i na vojnom planu
Skaparoti: Jačanje ruskog uticaja u Evropi najveći problem na civilnom i na vojnom planu

Prva reakcija iz Vlade Srbije došla je od ministra bez portfelja Nenada Popovića, koji je zatražio da se generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjasni da li ocena generala Skaparotija predstavlja i zvaničan stav te vojne alijanse.

"Naravno da ne postoji nijedan realan razlog da NATO zvaničnici ovako reaguju. Srbija je kroz celu svoju istoriju sarađivala sa Rusijom, sarađuje danas, i sarađivaće u budućnosti jer su to naši najbliži prijatelji. To ne znači da mi sa drugim zemljama, državama Evropske unije i Sjedinjenim Američkim Državama, ne želimo da imamo isto tako dobre odnose", rekao je za RSE ministar Nenad Popović.

​General Skaparoti, kako su prenele domaće agencije, naveo je da Rusija pokušava da spreči evroatlantski put pojedinih zemalja u regionu i dodao da zvanična Moskva koristi odnose sa čelnicima Republike Srpske za podrivanje institucija Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Američke Države i međunarodna zajednica, objavili su mediji procenu Skaparotija, su garant stabilnosti na Balkanu.

Džejms Ker-Lindzi, profesor politike na Sent Meri univerzitetu u Londonu, ocenio je za RSE da ipak nema opasnosti da Rusija postane glavni "igrač" na Zapadnom Balkanu uprkos tome što su Sjedinjene Države poslednjih godina politički nestale iz regiona.

Na veliki broj spoljnopolitičkih problema SAD ne pružaju nikakav odgovor, a među njima su i oni koji se odnose na Zapadni Balkan
Ker Lindzi

"Kad je komandant NATO-a govorio pred senatskim odborom on je, po mom mišljenju, govorio o onome što je pre problem u Sjedinjenim Državama, a ne problem Zapada uopšte. To je u vezi sa krizom spoljne politike koju smo videli u SAD otkad je Donald Tramp postao predsednik. U Stejt departmentu ima mnogo visokih funkcija na koje niko nije postavljen, na veliki broj spoljnopolitičkih problema Sjedinjene Države ne pružaju nikakav odgovor, a među njima su i oni koji se odnose na Zapadni Balkan", smatra Lindzi.

Komandant NATO za Evropu Kurtis Skaparoti takođe je istakao, kako glase vesti sa njegovog obraćanja pred odborom američkog Senata, da su Sjedinjene Američke Države ispustile iz vida područje Zapadnog Balkana i zaključio da je potreban veći vojni i diplomatski angažman u regionu.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ponovio je da je Srbija vojno neutralna.

"U Srbiji nema ruskog uticaja. Niti ima bilo čijeg uticaja protiv kog se treba boriti i zbog kog treba pretiti Srbiji. Ministarstvo odbrane Srbije nastaviće da sarađuje sa Ministarstvom odbrane Ruske Federacije na sprovođenju vojno-tehničkog sporazuma. Veoma smo zadovoljni kako se saradnja razvija i radujemo se njenom nastavku i produbljivanju", rekao je Vulin.

U oštroj reakciji na tvrdnje generala Skaparotija, ministar Nenad Popović ocenio je da se radi o ozbiljnim pretnjama NATO saveza Srbiji koje su, kako se izrazio, opet došle u martu, mesecu u kom je 1999. počelo bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije.

Popović traži da se Stoltenberg izjasni
Popović traži da se Stoltenberg izjasni

"Zato se građani Srbije oštro protive pristupanju naše zemlje NATO paktu. Za NATO smo problematični jer štitimo naše Kosovo i Metohiju i našu Republiku Srpsku. I naravno, zato što želimo da razvijamo prijateljstvo sa bratskom Rusijom. Srbija mora da ostane verna svojim prijateljima, svom Kosovu, i da nikada ne pristaje na pretnje i pritiske. Treba da vodi nezavisnu politiku koja štiti naše državne i nacionalne interese", rekao je Nenad Popović.

Ovakav sled događaja doveo je u pitanje razvoj odnosa Srbije sa NATO savezom sa kojim poslednjih godina Beograd ima intenzivnu saradnju, na njenoj teritoriji u novembru prošle godine održana je i prva zajednička vežba padobranaca srpske vojske i SAD, dok kroz manji broj zajedničkih aktivnosti održava odnose i sa ruskom armijom.

Profesor Džejms Ker-Lindzi smatra da širenje ruskog uticaja jeste problem, ali da je Evropska unija i dalje ključni faktor stabilnosti u regionu.

"Sve države na Zapadnom Balkanu, pa i Srbija, pridruživanje Evropskoj uniji odredile su kao svoj ključni strateški cilj. Iako Beograd kaže da želi prijateljske odnose sa Rusijom, niko ozbiljno ne veruje da Moskva može biti realna zamena za Brisel. Problem sa Rusijom je to što ona vrlo vešto i oportuno koristi tačke u kojima su zapadne zemlje bile nedovoljno aktivne. Moskva takođe koristi ključne spoljnopolitičke interese Srbije, a to je pravo veta koje ima u Savetu bezbednosti kad je reč o Kosovu, što već godinama koristi da zadrži uticaj na Srbiju. Ali, uprkos tome, ja ne verujem da strah da će Rusija iznenada postati ključna sila na Zapadnom Balkanu ima bilo kakvu osnovu u realnosti", naveo je britanski ekspert za Balkan Džejms Ker-Lindzi.

Radio Slobodna Evropa uputio je pitanje u sedište NATO saveza u Briselu u vezi sa prenetim navodima generala Kurtisa Skaparotija ali do zaključenja ovog teksta nije stigao odgovor sa zvaničnim stavom Severnoatlantske alijanse.

Srbija između NATO i Rusije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG