Dostupni linkovi

Dodik gazi Dejtonski sporazum, Srbija ćuti


Predsednici i premijeri Srbije i Republike Srpske: Milorad Dodik, Željka Cvijanović, Ana Brnabić i Aleksandar Vučić u Beogradu, septembar 2017.
Predsednici i premijeri Srbije i Republike Srpske: Milorad Dodik, Željka Cvijanović, Ana Brnabić i Aleksandar Vučić u Beogradu, septembar 2017.

"Srbija svakako nikada nije suštinski priznala suverenitet BiH, iako deklarativno kaže da priznaje, i to je posebno izraženo poslednjih meseci i u kontekstu rešavanja pitanja Kosova", ocenjuje Izabela Kisić iz Helsinškog odbora za ljudska prava, komentarišući ćutanje predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić nakon još jedne u nizu provokativnih izjava predsednika Republike Srpske Milorada Dodika - ovoga puta na proslavi godišnjice proglašenja prvog Ustava Republike Srpske koja je održana u četvrtak u Beogradu.

Najnovija izjava predsednika bh. entiteta da je Bosna i Hercegovina za RS tek prolazna stanica i mesto moranja, a da je Srbija želja - nije ništa novo što je izgovorio prvi čovek RS-a, ocenjuju sagovornci Radija Slobodna Evropa.

Tom prilikom, podsetimo, predsednik Republike Srpske je rekao da je taj entitet za Srbe koji u njemu žive danas država:

"Bosna i Hercegovina je tek prolazna stanica našeg političkog razvoja. Bosna i Hercegovina je za nas mjesto moranja, a ne mjesto želje. Naša želja je ovde, naše srce kuca za ovo ovde, i svaki događaj koji se ovde u Beogradu, u Srbiji desi, reflektuje se kod nas u Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Ivo Visković kaže da kada Dodik govori o raspadu BiH i otcepljenju Republike Srpske, on iznosi predviđanja koja se ne moraju ostvariti.

"Činjenica je i ja to ne mogu da krijem, jer to bi bilo guranje glave u pesak, da u Bosni i Hercegovini postoji strahovito nepoverenje između tri naroda i da je to posledica onoga što se događalo devedesetih godina. Ali, da li ona može opstati ili ne, to treba prepustiti ljudima koji će sutra doći", kaže Ivo Visković.

Kada Dodik govori o raspadu BiH i otcepljenju Republike Srpske, on iznosi predviđanja koja se ne moraju ostvariti: Visković
Kada Dodik govori o raspadu BiH i otcepljenju Republike Srpske, on iznosi predviđanja koja se ne moraju ostvariti: Visković

Dodik je svoj stav izneo u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić, koja je u svom obraćanju okupljenima – među kojima je bio patrijarh Irinej, predsednica parlamenta Maja Gojković i pretendent na presto Aleksandar Karađorđević – izjavila da specijalni odnosi Srbije i Republike Srpske nikada nisu bili jači:

"Danas smo sve više tamo gde treba da budemo, a to je – jaka Srbija i jaka Republika Srpska... Da se pomažemo, da sarađujemo, da se nađemo jedni drugima i u dobrim i u lošim vremenima. Tako će biti od sada i tako će biti u budućnosti", rekao je Dodik.

Profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković smatra da bi Srbija morala da se ogradi faktički, ali ne i u oficijalnoj formi od Dodikovih stavova, jer je, kako kaže, predsednik RS veran saradnik svih vlasti u Srbiji:

"Oni treba da kažu šta je naš stav. Time se indirektno odstupa od onoga o čemu Dodik govori, a da ne morate njega indirektno prozivati, jer političari gledaju kakve to efekte ima na unutrašnjem planu, ali i na planu odnosa sa Republikom Srpskom i verovatno će gledati da to urade tako da ga direktno ne prozovu, a da se faktički ograde. Dovoljno je da kažemo da je naš stav da poštujemo teritorijalni integritet BiH. Više od toga ne treba", ocenjuje Visković.

Međutim, Izabela Kisić iz Helsinškog odbora za ljudska prava, smatra da bi zvanični Beograd trebalo da se jasno ogradi od Dodikovih stavova, jer su, dodaje naša sagovornica, oni suprotni ne samo Dejtonskom sporazumu, već i najnovijoj strategiji Evropske unije koja upućuje zvaničnike Zapadnog Balkana na dobrosusedske odnose:

"Tako da je ćutanje premijerke Srbije u suprotnosti i sa međunarodnim zakonima, ali i sa ovom evropskom strategijom", kaže Kisić.

Ni premijerka Srbije niti predsednik Aleksandar Vučić ove godine nisu prisustvovali obeležavanju Dana Republike Srpske, kojeg je Ustavni sud BiH ranije proglasio neustavnim. Srbiju su tom prilikom predstavljali ministri policije i vosjke Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, te Vučićev generalni sekretar Nikola Selaković.

Sam Vučić je u više navrata ponavljao da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, ali nikada nije javno osudio Dodikove separatističke izjave.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG